Lábazat építése zsalukőből

Otthona építésekor a lábazatot megépítheti a hagyományos módon is, tehát zsaluba öntve a betont. A zsalukövek megjelenésével azonban visszaszorult a zsaluval betonozott lábazatok építése. Ez persze nem azt jelenti, hogy a lábazati betont ma már elsősorban zsalukőbe öntik, hanem azt, hogy mindkét megoldásra bőven vannak példák.

A lábazati betonozáskor zsaluzásra van szükség, és a lábazatba öntött betont pedig a kívánt szinten meg lehet erősíteni vasalással. A lábazat zsaluzásos építése komoly munka a házépítésnél, és a betont kengyeles vasalással erősítik meg. Ehhez betonvasra lesz szükség. Ha a zsaluzás helyett a zsaluköveket használják az építkezéskor, akkor több szempontból is könnyebb az építkezés.

A zsalukövek használata több szempontból is roppant előnyös

  • Egyrészt sokkal tisztább az építkezés, és jóval gyorsabban is halad majd a lábazat építése.
  • A zsalukövekkel felhúzott lábazat felszíne is sokkal egyenletesebb lesz a zsaluzott lábazatnál. Az egyenletes lábazat miatt sokkal könnyebb lesz a lábazat vakolása és jóval kevesebb anyag is kell majd hozzá.
lábazat építése zsalukőből

Zsalukőből könnyebb és gyorsabban halad a lábazat építése. Az alap vasalását azonban meg kell oldani.

A lábazat stabilitásának a biztosítására azonban a zsaluköves építkezésnél is szükség van. A lábazat tartja majd a családi ház teljes súlyát, ezért a vasalására ugyanúgy szükség van, mint a hagyományos betonozással készülő alapoknál.

  • A lábazatban is szükséges a vasalás. Ez azt jelenti, hogy a zsalukövek berakásakor minden sor tetejére, hosszában lefektetett betonvasat kell beépíteni. Mégpedig soronként 2 szál betonvasat építhet be az alap stabilitása érdekében. Ez persze még nem fogja megakadályozni az esetleges alaprepedéseket, amelyek az egyenetlen talajszerkezet miatt keletkezhetnek a lábazatban. Ezért ez a vasalás még önmagában kevés lesz.
  • A téglakötésbe berakott zsalukövek belsejébe is rakni kell még függőlegesen álló betonvasakat a beton beöntése előtt. Ezek a függőleges betonvasak a kengyelvasak szerepét töltik be a lábazatban.

Ha pedig a zsalukövekből felépítette a szükséges magasságú lábazatot, akkor következhet a beton beöntése. A beépített betonvasakkal együtt ez fogja megadni az alapnak a végleges szilárdságát és teherbírását.

Ehhez a zsalukövekbe beöntött betont gondosan le kell döngölni, illetve meg kell szurkálni, hogy a nehezen hozzáférhető helyekre és a sarkakba is folyjon be. Emellett még a légbuborékokat is ki kell döngölni a betonból. A beton tömörítése és a légbuborékok kiüldözése közben arra is ügyeljen, hogy a függőleges vasalás se mozduljon el. Az építkezés további folytatása érdekében az elsimított betonból körülbelül 20 cm-es magasságban álljanak ki a függőleges betonvasak.

Ha a betonozás megvan, akkor még koránt sincs meg, mert a friss betont a kötése során locsolni kell. Ugyanis a benne lévő víz sokkal gyorsabban elpárolog, mint ahogy köt a beton, és a víz hiánya miatt a betonban keletkező anyagfeszültség hatására megrepedhet a beton. Ez főleg akkor komoly veszély, ha a nyári hőségben süti a nap a betont.

A lábazat elkészülte után ezért várni kell arra, hogy kössön meg a beton.

A föld betöltése a lábazatba

A betonozástól számított 3-4 nap múlva már lehet tölteni fel az alapot. Az alap feltöltését is ésszel érdemes azonban csinálni.

Érdemes egyeztetni a vízvezeték szerelővel, és a szennyvízcsöveket a megfelelő helyre már eleve elhelyezni.

Van még kérdése a lábazat építéséről?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük