Lakás felújítást tervez?

Ha lakás felújítás előtt áll, akkor biztos, hogy felméri az anyagi lehetőségeit. Nem mindegy, hogy mennyi pénze van a felújításra. Ennek megfelelően tudja meghatározni, hogy meddig nyújtózkodhat?

Persze nyilván addig, ameddig a takarója ér, de ehhez ismernie kell a felújításra felhasználható összeget. A rendelkezésre álló összegtől függ, hogy pl. csak a falak festésére futja, vagy a falak mellett még belefér majd a nyílászárók újrafestése is. A lakás elosztásának az átalakítására is sor kerülhet egy új fal felhúzásával, vagy esetlegesen a falak átrendezésével. Ha pedig több pénze van a felújításra, akkor azt kell eldöntenie, hogy a ház mely részét újítja fel részlegesen vagy pedig teljesen.

lakás felújítás

Milyen felújítást tervez a lakásán?

Felújítás esetén persze a legtöbbször valamilyen energiatakarékossági fejlesztésre kerül sor. Nagy sláger a nyílászárók cseréje és a homlokzat utólagos szigetelése. Nem ritka azonban a tető szigetelése, felújítása vagy pedig a tetőtér beépítése. Ezek mind jelentős összegekbe kerülnek külön-külön is. Ezért gyakran előfordul az, hogy nem egyszerre történnek meg a szükséges felújítások, hanem fokozatosan, lépésről-lépésre. Pontosan úgy, ahogy a családi költségvetés megengedi.

Az ablakok és ajtók cseréje a homlokzati falakon

Ha hőszigeteletlen, régi bejárati ajtók és ablakok vannak a házán, akkor érdemes egy tervezett festés előtt kicserélni a hőszigeteletlen ablakokat is. A homlokzati falak külső szigetelése előtt pedig mindenképp érdemes előbb a nyílászárókat felújítani. Ugyan vannak olyan ablakok is, ahol nem szükséges a cseréhez a homlokzatot megbontani, de a régi ablakok állapota miatt azért még ilyenkor is megsérülhet a homlokzat is a cserénél. Érdemes megfelelő sorrendben haladni az energiatakarékossági felújításokkal.

Az ablakcserének megvan az az előnye is, hogy nem szükséges egyszerre az összes homlokzati nyílászárót lecserélni. Haladhat a cserével a rendelkezésre álló pénze függvényében is.

Válaszfal építés, a falak átrendezése

Egy válaszfal beépítése valamelyik szobába nem igényel nagyobb előkészületeket, és a költsége sem jelentős. Ezzel egy nagyobb helyiségből könnyen és rövid idő alatt két kisebb helyiséget alakíthat ki. Főleg akkor könnyű és gyors az átalakítás, ha a közkedvelt gipszkarton falban gondolkodik.

A teherhordó falak átépítése is lehetséges persze, de ez már nagyobb falat lesz. A terhet nem tartó válaszfalakat bármikor korlátozás nélkül kibonthatja a lakásból, ha célszerűnek látja. A teherhordó falaknál azonban statikus bevonására van szükség. A terheket stabilan tartó áthidaló beépítésével a főfalon is végezhet átalakítást, pl. átjárást nyithat rajta. A teherhordó falat azonban nagy valószínűséggel nem szüntetheti meg. A terhek tartására ugyanis egy fal nélküli áthidaló valószínűleg önmagában kevés lenne. Erre azonban minden konkrét esetben a szakember tud megfelelő választ adni, sokszor a szükséges statikai vizsgálatok elvégzése után.

Teherhordó falat csak statikai szakvélemény és engedély alapján lehet átalakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük