Lakását hogyan alakíthatja át gipszkartonnal?

Ha lakás átalakítás előtt van, akkor biztos szeretné megúszni minél kisebb felfordulással. Ehhez szolgálhat szinte tökéletes építőanyagul a gipszkarton, amely a szárazépítés anyaga. Beépítésével könnyen, és gyorsan alakíthatja át a lakását a lehető legkisebb kosszal és felfordulással.

gipszkartonozás

Gipszkarton válaszfalat épít a lakásában? Vagy beépített szekrényt szeretne? Vagy valami mást?

Az átalakításoknál szinte nem is szokott kérdés lenni, hogy utólagosan egy válaszfalat vajon inkább kisméretű téglából építsen be utólag, vagy helyette maradjon inkább a gipszkartonnál. Sokkal inkább az a kérdés ilyenkor, hogy saját maga állítsa fel a falat, vagy inkább hívjon szakembert a munkához.

Ha már épített gipszkarton válaszfalat, akkor a kérdés szinte már nem is kérdés. Ha legalább egyszer már belevágott, és sikerült megcsinálni, akkor miért ne fogna hozzá másodszor vagy többedszer. Ha viszont még nem csinált gipszkartonozást, akkor már sokkal több értelme van feltenni ezt a kérdést.

mennyezet gipszkartonozás

Mennyezet gipszkartonozás a profilok felcsavarozása után a gipszkarton lapok felrakásával

Ugyanígy lehet akkor, ha ugyan gipszkarton falat épített már, és az eredménnyel is elégedett volt az egész család, de most nem válaszfalról, hanem mennyezetről van szó. Ugyan a gipszkarton az gipszkarton, viszont a mennyezeten azért máshogy fognak viselkedni a felrakott lapok. Ha még nem gipszkartonozott soha, akkor a mennyezet építéséhez jól teszi, ha szakembert hív.

Ha viszont csinált már gipszkarton falat, és még jól is sikerült, akkor akár a mennyezettel is megpróbálkozhat. A gipszkarton lapokat tartó profilok felfogatásakor kell jobban odafigyelni, és biztosítani a lapok stabilitását.

Milyen átalakítást tervez? Egy válaszfalat szeretne felállítani? Egy boltív kialakítását tervezi? Egy beépített szekrényt tervez? Vagy újra vakolná valamelyik szobát?

Egyenetlen fal újravakolása gipszkarton lapokkal

A falak újra vakolása elsősorban a régebben épült lakásokban merülhet fel. Ezeknél ugyanis gyakran előfordul, hogy a fal annyira egyenetlen, hogy már bántja a szemét. Ezt a hepehupás felületet tudja simává alakítani a falra felragasztott gipszkarton lapokkal.

Nem kell leverni a régi vakolatot, nem kell keverni, és a falra felhordani a habarcsot, és nem kell gyakorlott szakembernek lenni a vakolat egyenletes simításában sem. A minimális piszokkal járó gipszkarton lapokat kell felragasztani ragasztógipsszel a falra.

A pontosan méretre kiszabott táblák felragasztásával gyorsan tud haladni. A már méretre szabott gipszkarton lapok hátára kell kupacokban felvinni a ragasztógipszet, és ezzel tudja felfogatni a lapokat a falra. A felragasztott lapokat vízszintesen és függőlegesen is be kell állítani és a magasságuk egyenletességére is ügyelnie kell. A legjobb, ha a táblákat egy gumikalapáccsal ütögeti finoman a végleges helyükre. A pogácsákban felrakott, ragasztásra használt gipsz a felragasztáskor és a tábla beállításakor nagy felületen terül el, és megragasztja a lapokat. Arra figyeljen, hogy alul a padlónál és felül a mennyezetnél is hagyjon ki körülbelül egy centiméteres hézagot a lapok felragasztásakor. A látható széleken, pl. az ablaktokoknál a gipszkarton lapokat érdemes felragasztani a falra a teljes felületükkel.

Az lapok közötti hézagokat hézagerősítő csíkkal érdemes megerősíteni, és ezután a felület egyenletességének biztosításához jöhet a besimítás, majd száradás után a felesleges anyagnak a lecsiszolása. Pár nap múlva a padlónál és a mennyezetnél lévő hézagot is töltse fel rugalmas tömítő masszával. Az egyenletesre csiszolt felületet csak le kell festenie vagy tapétázhatja is, és már kész is van a sima felületű fal.

Boltív kialakítása a régi ajtó helyett

Ha egy ajtóra a továbbiakban már nincs szükség akkor egyszerűen azt is csinálhatja, hogy leveszi az ajtót az ajtófélfáról, és máris nem kell az ajtó nyitásával, zárásával bajlódnia, és a helyet sem fogja fogni. Ki is veheti azonban az ajtótokot a falból.

Ha boltívesre alakítja az ajtónyílás tetejét, akkor egy kényelmes átjáróhoz jut hozzá a lakásban. Az íves boltozat kialakításához egy bevagdosott szélű és ezzel a kívánt ívre hajlítható CW idomra, valamint a nyílásba beszabott, a falhoz erősített U idom keretre van szüksége. Erre a vázra tudja felcsavarozni a gipszkarton burkolólapokat.

A boltozatnál ezeknek a burkolólapoknak ívelteknek kell lenni, ezért az íves hajlításhoz a hátoldalán 5-10-15 centinként bevágásokra van szükség a kívánt mértékű hajlíthatósághoz. Amikor már a kívánt mértékben hajlik a gipszkarton lap, akkor már fel fogja tudni csavarozni az U idomkeretre és a középső CW idomra.

Az ívelt boltozatot befedő lemez széle a fal külső síkjáig érjen, és az így felfogadott, ívelt gipszkarton lap a sarok megerősítése, és a felület besimítása után már festhető is.

Beépített szekrény kialakítása

horganyzott profil tartószerkezet

Horganyzott profil tartószerkezet gipszkarton fal építéséhez

A szobák esetlegesen beugró részeiben beépített szekrényt is kialakíthat gipszkarton lapok beépítésével. Ehhez CW és UW idomokból állítsa össze a beugró rész méretéhez igazodva a szükséges tartóvázat. Ha több akasztórudat is szeretne majd használni a szekrényben, akkor a ruhák súlyának biztosabb tartása miatt érdemes felülre az idomok megtartása érdekében a hosszfelezőjébe egy erős CW idomot is beilleszteni. A profil vázat a nyitott részeken gipszkarton lapokkal fedje be. Az éleket pedig érdemes élvédők beépítésével megerősíteni. Ha a burkolólapok besimítása, majd a lecsiszolás utáni kifestése után már rakhatja is be a polcokat és akasztórudakat az új szekrénybe.

Ezekhez az átalakításokhoz nem kell szakembernek lenni, és mert nem olyan bonyolultak. Az épület szerkezeti elemeit nem érintik az átalakítások, és saját maga is megcsinálhatja a gipszkartonozást.

Összetettebb szerkezetek vagy gipszkartonból készült álmennyezetek kialakításához azonban érdemes gyakorlott szakembert hívni, akinek már nem ez lesz az első próbálkozása az adott szerkezet megépítésével.

Gipszkartonból mit fog építeni a lakásában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük