Leggyakoribb cserépfedési módok

A cserépfedés a legnépszerűbb tetőfedési mód. Talán nem lehet a véletlen műve az sem, hogy Ön is éppen ezt a cikket olvassa a tetőcserepekről. Nem véletlen a hatalmas választék, amiben könnyű elveszni. Miért lett ilyen népszerű a cserép?

A cserépfedés reneszánsza még az ókori görögöknél kezdődött. Azok a kezdetleges görög cserepek persze még nem a mostani cserepek voltak, de az égetett agyag cserepek évezredeken átnyúló töretlen népszerűsége bizonyítja a cserepek egyre javuló minőségét. Bizonyára jelent valamit az, hogy egyetlen kor embere sem tudott kiszeretni a cserépből.

Creaton Domino palaszürke tető

Új építésű családi házak kedvelt cserepe a Creaton Domino akár palaszürke színben is. Tető felújításnál kevésbé használják ezt az exkluzív kerámia cserepet

A hódfarkú cserepek után megjelentek a hornyolt cserepek is.

A mai cserépformákkal a cserépfedés több évezredes technikája eljutott arra a szintre, hogy szinte bármilyen formájú tető jól lefedhető. Akármilyen kúpos vagy íves forma kívánja meg a fedést, meglehet oldani a feladatot.

Még a tető kivételesen nagy meredeksége sem jelent igazi akadályt a fedés előtt. Arra azért persze ügyelni kell, hogy az alacsonyabb hajlásszögű tetőn jóval lassabban folyik le a csapadék, ezért az ilyen tetőkön jóval nagyobb átfedést kell biztosítani a tetőcserepeken, mint a nagyobb hajlásszögű tetőkön.

A tető ugyanis a cserepek átfedésével válik vízzáróvá. A vízzáróság egyébként is az egyik legnagyobb kihívás a tetőfedéskor, ugyanis biztosítani kell a csapadék lehető legjobb elvezetését.

Szélcsendes időben az esővíz tökéletes lefolyása nem is jelent megoldhatatlan feladatot egy szakszerűen lerakott tetőnek. Viharos időben azonban már más a helyzet. A szél által felkorbácsolt, kavargó esővíz a legkisebb résen is képes utat találni magának a cserepek közötti réseken, és bejut a tető alatti részbe. Tetőtér nélküli padlástereknél az esetek többségében ez nem is jelent különösebb gondot. Beépített tetőtérnél azonban már egészen más a helyzet.

Kerámia vagy betoncserép legyen a házán?

tondach tangó cseréptető

Tondach Tangó kerámiacserép tető

Az agyagból égetett kerámia cserép jóval régebben ismert tetőfedő anyag. Az utóbbi néhány évben azonban a betoncserép olyan rohamléptekkel halad előre, hogy komolyan számolni kell vele.

Az agyagból égetett kerámia cserepek minőségét alapvetően meghatározza a gyártáshoz felhasznált agyag minősége. A szükséges adalékokkal kevert agyag tökéletesen formázható, és a szárítás után 1.000-1.100 Celsius fokon égetik ki. Az agyagcserép készülhet mázas (színezett) és máz nélküli kivitelben is. Az agyagcserép égetés közben vetemedhet, ezért fontos a gyártás során végzett minőség-ellenőrzés, amikor az égetés után vetemedett cserepeket egyszerűen leveszik a szalagról, és a vetemedett cserepek nem kerülnek a raklapokra.

A betoncserép egyik előnye éppen ebből származik, hogy azt nem égetik csak szárítják, ezért mérettartóbb.

A kerámia cserepek nem anyagukban színezettek, hanem „csak” mázas bevonatot kapnak, ezért ez a bevonat egy erős jégeső, például dió nagyságú jég hullásakor könnyen károsodhat. Ezzel szemben a betoncserepek teljes anyagukban színezettek, ezért sokkal jobban ellenállnak a jégesőnek.

A betoncserépnek jobb a vízzárósága, ezért esős időben sem nő meg érzékelhetően a betoncserép tető súlya. Ezzel szemben a kerámia cserepek sokkal jobban magukba szívják a vizet, ezért tartósan esős időben érezhetően megnő az agyagcseréppel fedett tető tartószerkezetére nehezedő súly. Főleg a natúr, máz bevonat nélküli kerámia cserepekre igaz ez. Ezt persze ellensúlyozza az, hogy az agyagcserepek önmagukban könnyebbek, és ez így van még akkor is, ha a méretük is kisebb, mint a betoncserepeké.

A tetőfedéskor kiemelkedő szerepe van az alátétfóliának. Ez védi meg a tetőt a porhóval szemben.

A tetőcserép gyártók kivétel nélkül rendszerben ajánlják tetőcserepüket. A tetőrendszernek valóban megvan az a kétségtelen előnye, hogy a tetőt sokkal könnyebb és biztonságosabb a rendszerelemekből kiépíteni, mint egyéb, idegen tartozékokkal. Az idegen elemekkel való tetőfedés nagyobb gyakorlati tapasztalatot, nagyobb odafigyelést igényel, mert jóval nagyobb a hibák elkövetésének az esélye, ezzel együtt a beázás veszélye is nő.

Melyek a leggyakoribb cserépfedés módok?

A hódfarkú cserepelés

A hódfarkú cserépfedésnél a legismertebb mód a klasszikus kettős cserépfedés, amikor a tető minden pontján legalább két réteg cserép védi az épületet. A lécek fölött pedig 3 réteg van egymáson.

Ez a fedés jó vízzárást biztosít, és íves valamint kúpos tetők fedésére is remekül használható.

A kettős fedés miatt persze erős tetőszerkezetre van szükség, ezért sok anyagot és sűrű lécezést igényel a hódfarkú cserépfedés.

Hornyolt cserépfedés

Creaton Balance hornyolt fedéskép

Hornyolt cserépfedés a Creaton Balance cserepekkel

Ez már egyrétegű fedés a képen is látható Balance cserepekkel, ezért a cserép súlya lényegesen kisebb. Nem igényel olyan erős tetőszerkezetet, és olcsóbban kijön a tetőszerkezet.

A szélnek és a viharnak is ellenállóbb ez a fedés, mert a cserepek horonnyal kapcsolódnak egymáshoz.

Hátránya is van azonban, mert ezek a hornyolt cserepek sajtolással készülnek, keményebbek, ezért nehezebben faraghatók. Ennek az a következménye, hogy nem lehet velük kúpos, íves felületeket fedni, és a csomópontoknál (pl. tűzfal csatlakozása, vápa, kéményáttörés, tetőablak illesztése) körültekintőbb munkát igényel a fedés.

Kolostorfedés

A déli, mediterrán országok gyakori cserépfedése, nálunk azért nem annyira elterjedt. Elsősorban műemlék jellegű épületeken használják.

Ennél a fedésnél domború és homorú formában helyezik egymásra a kúpcserepeket. A domború cserepek a szélesebb, a homorúk pedig a keskenyebb oldalukkal néznek az ereszvonal felé. Előnye a kolostorfedésnek, hogy alacsonyabb hajlásszögű tetőnél (nálunk minimum 25°-os) is használható.

Azt azért tudni kell, hogy az elterjedését nálunk a drágasága is jelentősen akadályozza. A tető nagy önsúlya, és a mindenképp szükséges kétirányú lécezés, valamint a bonyolult csomóponti kialakítások igen drágává teszik a kolostorfedést.

hogyan válasszon tetőcserepet

Hogyan válasszon tetőcserepet családi házukra? Ha még nem döntött, akkor kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

Hornyolt vagy inkább hódfarkú cserepet választ otthona tetőfedésére?

  • Ha még választott a cserepek közül, akkor a Hogyan válasszon cserepet kérdéssor segíteni fog családi házuk tetőcserepének kiválasztásában.
  • Ha kérdése van a tetőcserép kiválasztásakor, akkor hívja a (+36-26)375-171-es számot, és segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük