Magas fűtés számlát fizető Ön is?

Az egyre emelkedő havi fűtés és áramszámlák világa a megtakarításra törekvés mellett az egyre energiatudatosabb gondolkodást is ösztönzi. Hiába a zsebünkön keresztül tudunk egyre környezettudatosabbak is lenni.

magas fűtés számla

Tudja, hogy mennyi energia távozik otthonából a kéményen keresztül?

Biztos érdekli, hogy milyen megoldásokkal tudja csökkenteni lakása energiafelhasználásával kapcsolatos kiadásait. Néhány lehetőséget otthona fűtésére és melegvíz ellátására ebben a cikkben is megismerhet. Ezeknek a bevezetésével nemcsak több maradhat a zsebébe, hanem még környezettudatosabb is lehet.

A konyhában a mosogató felett sok energia folyhat el a lefolyóban. Hogyan nyirbálhatná meg ezeket az elfolyó kiadásokat?

Ha a mosogatáshoz nem az előre felmelegített melegvíz készletből használja a vizet, hanem átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítőt használ, akkor csak annyi vizet kell felmelegítenie a mosogatáshoz, amennyit elhasznál.

Az átfolyós rendszerű vízmelegítésnél a rendelkezésre álló víz szinte korlátlan legyen szó akár a konyhában való mosogatásról, akár a fürdőszobában való zuhanyozásról vagy fürdésről. Mégis mindig csak annyi vizet kell felmelegíteni amennyit elhasznál.

Egy adott vízmennyiséget éjszaka felmelegítő bojlerből kifogyhat a melegvíz. Ha a családból többen szeretnek sok vízzel zuhanyozni, és valaki rendre későre hagyja a zuhanyozását, akkor jó esélye van arra, hogy aznap éppen nem volt szerencséje. Neki már csak langyos víz maradt. Vagy még ez sem, és kénytelen hideg vízben zuhanyozni, vagy mosakodni. Egyszer-egyszer persze előfordulhat ez bárkivel, de mi van akkor, ha a családban ez rendre előfordul valakivel?

  • Ilyenkor a villanybojlert kell átállítani magasabb hőmérsékletre. Igen ám, de ha a többi napon viszont nem jön haza mindenki, és nem kell annyi melegvíz a zuhanyozáshoz, akkor feleslegesen melegítette fel a bojler a vizet.
  • Vagy az is megoldás lehet, hogy egy nagyobb bojlerre cserélik a jelenlegi rendre kicsinek bizonyulót. A bojlercsere viszont jelentős kiadással jár ám.

Ha az átfolyós elektromos vízmelegítővel biztosítják a konyhában és a fürdőszobában a meleg vizet, akkor sem lesz kevés a melegvíz, és ki sem fog maradni egy cseppje sem. A vízmelegítő csak akkor melegíti a vizet, amikor valaki megnyitja a csapot, és csak az átfolyó vizet melegíti fel. Érdemes lehet megfontolni a használatát.

Persze a melegvízzel a használója is takarékoskodhat. A hőtárolós villanybojler is jó megoldás lehet, és senki sem fog hoppon maradni, ha a családban zuhanyzók nem folyatják hosszú ideig feleslegesen a meleg vizet, és marad mindenkinek elegendő melegvíz a mindennapi zuhanyzásra.

A fűtésre is többféle jó megoldás lehet a lakásban. A nappaliban a gázkazán is szolgáltathatja a kellemes meleget. Beállíthat azonban egy kandallót is, amely vígan pattogó tűzzel nemcsak meleget, hanem meghitt hangulatot is ad az esti családi beszélgetéseknek. Ha a gázfűtés mellett működik a kandalló, akkor elég csak hétvégente begyújtani a kandallóba a vígan pattogó farakás alá.

A kandalló azonban nemcsak ilyen lehet, hanem akár a központi fűtési rendszert is kiszolgálhatja egy vízteres, központfűtéses kandalló. Ilyenkor egy fatüzeléses központi fűtési kazánról van szó néhány aprónak tűnő, de azért nem elhanyagolható különbséggel.

  • Az egyik különbség, hogy nem a kazánházban van elhelyezve a kazán, hanem a nappali jól látható helyén.
  • Másrészt pedig nem gázkazánról, hanem fatüzeléses kandallóról beszélünk. Ezzel együtt persze arról is, hogy a nappaliban álló kandallóba télen minden nap be kell hordani a tüzeléshez szükséges fát, ami időbe kerül, és némi kosszal is jár. A gázbolyler arctalan melege helyett azonban a kandallóban vígan lobogó lángok meghitt melegét adja.
  • Harmadrészt pedig arról se feledkezzünk meg, hogy a kazánházba berakható gázkazán és a nappaliba beépített kandalló azért esztétikailag sem keverhető össze.

A nappaliban elhelyezett kandalló persze a legtöbbször csak másodlagos tüzelőberendezés a lakásban, amely csak kiegészíti a fő fűtési rendszert. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel azonban az elsődleges hőtermelő is lehet a lakásban.

A két teljesen eltérő műszaki megoldás közül Önnek melyik tűnik jobbnak hosszú távon családi házuk fűtésére?

Vagy egy teljesen más, harmadik megoldással szeretné biztosítani otthona melegét?

A fűtési rendszer kialakítása persze nem ér még véget a tüzelőberendezés kiválasztásával, mert a biztonságos és a tüzelés hatékonyságát elsegítő kéményre is szükség van ahhoz, hogy évtizedeken keresztül gazdaságosan és megfelelő biztonsággal tudja biztosítani otthona melegét és melegvíz ellátását. Vannak olyan kémények, amelyek minden tüzelőanyaghoz jók, és mindenféle tüzelőberendezéshez csatlakoztathatók. Ezek egyik fő előnye, hogy minimális átalakítással biztosítják a későbbi tüzelőanyag váltást is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük