Megéri a családi ház felújítása

A fűtési szezon közeledtével a célegyenesbe fordulnak a családi ház felújítások. Ha nem szeretné még ezen a télen is súlyos tízezrekkel fűteni az utcát, akkor talán az utolsó pillanatban van ahhoz, hogy hozzákezdjen a felújításnak.

Ha Ön is 80-100 ezer forintot fizet ki a leghidegebb téli hónapokban a fűtésért, akkor nem kell különösebben magyarázni a hőszigetelés fontosságát. Nem véletlen ez, hisz hazánkban a családok jövedelmüknek aránytalanul nagy részét fizetik a rezsire. Ebben pedig a legnagyobb részt – egyes felmérések szerint a háromnegyed részét – a fűtés költsége teszi ki.

családi ház felújítása polisztirol szigeteléssel

Polisztirollal szigetel? Ha családi háza utólagos szigetelésén gondolkodik, akkor talán a legutolsó pillanatban van a téli fagyok beállta előtt.

Bár egyre többet lehet hallani a globális felmelegedésről, de arra azért még nem számíthat, hogy annyira felmelegszik az idő, hogy télen sem lesz szüksége a fűtésre. Ezért aztán nem érdemes sokáig húzni-halasztani a még szigeteletlen családi házak felújítását. Ezekből a házakból pedig van elég, hisz a hazai kb. 2 millió nyolcszázezer családi házból még összesen csak nagyjából hétszázezer ház számít korszerű szigetelésűnek. A többi több mint kétmillió házban a mindenképp szükségesnél még jóval többet fizetnek a fűtésért.

A fűtésen való takarékoskodást lehet kezdeni akár a fűtési rendszer korszerűsítésével is, de azért ésszerűbb és kevésbé pazarlóbb megoldás az, amikor előbb a meleg levegő elillanásának az útját akadályozza meg, és ezután gondol a fűtés korszerűsítésére.

A család bevételei alapvetően meghatározzák azt, hogy mennyit tudnak elkölteni. Nagyobb bevételből természetesen jobban lehet gazdálkodni. Az is igaz azonban, hogy nem mindegy az sem, hogyan osztja fel a család a megtermelt jövedelmét.

A megtermelt jövedelmet és a megkapott pénzt alapvetően kétféleképpen tudják felhasználni a családok. Egyrészt el tudják költeni fogyasztásra, másrészt pedig meg is tudják takarítani, illetve be is tudják fektetni a pénzt. A magas fűtési számlák kifizetése egyértelműen a fogyasztásra szánt pénzek növelését jelenti. Ugyanakkor a ház utólagos szigetelése egyértelműen a beruházások közé tartozik.

Megéri a családi ház felújítása? Hány év alatt térül meg a szigetelés?

Utólagos szigetelésnél rendre visszatérő kérdése ez a felújítást tervezőknek. De ez az a kérdés, amire nem lehet előzetesen pontos választ adni. Ehhez alaposan ismerni kell a családi ház általános műszaki állapotát, és a fűtés költségét. Ezeknek az adatoknak a pontos ismerete is kevés azonban a pontos válaszhoz, mert ahhoz a ház hőtérképes vizsgálatára is szükség van. Ez a vizsgálat tudja megmutatni azt, hogy a ház egyes részein milyen nagyságrendben távozik a fűtési energia.

Ez a hőtérképes vizsgálat tudja feltárni azt is, hogy hol távozik a legnagyobb mennyiségben a meleg levevő, és mutatja azt, hogy hol érdemes beavatkozni előbb, azaz hol lehet a legnagyobb a megtakarítás egy-egy felújítás után.

Általánosságban azért azt el lehet mondani, hogy átlagos ház felújítása akár 4-5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségek csökkenésével. Reálisabb azonban inkább 5-8 évvel számolni. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ezektől az átlagos adatoktól nagy eltérést mutathat egy-egy konkrét esetben a ház lehetséges felújításának a megtérülése. Nyilván minél rosszabb állapotban van a ház, annál nagyobb javulást lehet elérni viszonylag kis felújítással, korszerűsítéssel is.

Természetesen érdemes alaposan átgondolni a felújítást, mert a homlokzat szigetelése előtt érdemes lecserélni még a homlokzati nyílászárókat is, és azt is szem előtt kell tartani, hogy nemcsak a homlokzati falakon, hanem a tetőn és az aljzaton át is rengeteg energia megy veszendőbe. Ezért amikor a felújításra kerül a sor, akkor a rendelkezésre álló kerettől függően érdemes meghatározni azt, hogy mivel kezdi a korszerűsítést.

  • Nyilván a homlokzat utólagos szigetelése előtt érdemes korszerűbbre cserélni a külső fali nyílászárókat.
  • Arra is gondolni kell, hogy a homlokzattal együtt kell szigetelni a lábazatot is, mert ellenkező esetben a lábazaton keletkező hőhíd nemcsak a megtakarítás lehetőségét csökkenti, hanem még a penészedésnek is melegágya lehet a falak tövében.
  • Jó hír viszont, hogy a nyílászárók cseréjét, valamint a homlokzat utólagos szigetelését külön-külön is elvégezheti.
  • Emellett pedig külön szigetelhetni a tetőt is a házban. A felújítás sorrendjét a rendelkezésre álló pénzek függvényében a hőtérképes vizsgálat alapján tudják eldönteni.

A panellakások és családi házak szigetelése is el van maradva

A híradásokban sokat lehet hallani a panellakások áldatlan állapotáról. Ez tényleg így is van. Ráadásul a panellakásokban élők helyzetét még tovább nehezíti az, hogy a homlokzati falak utólagos szigeteléséhez össze kell fogni az épületben lakóknak. Külső forrás bevonása nélkül nem könnyű mindenkinek a beleegyezését megszerezni a felújításhoz.

Azonban energetikai szempontból legalább ilyen rossz helyzetben vannak a családi házak is, mert annak a több mint 2 millió családi háznak a műszaki állapota legalább olyan lehangoló, mint a panellakásoké. Annyiból kétségtelenül kedvezőbb helyzetben vannak a családi házak tulajdonosai, hogy a felújításhoz nem kell elérni a szomszédok beleegyezését is.

Persze ezzel együtt a felújítás jelentős kiadását még ugyanúgy elő kell teremteni a családi házak tulajdonosainak is. Minél nagyobb mértékű korszerűsítést szeretne, annál mélyebbre kell nyúlni a családi kasszába. Nem lehet előre, a konkrét vizsgálatok nélkül megmondani, hogy az Ön lakásának a felújításához mennyi pénzre lenne szükség. Azt azonban a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egy átlagos műszaki állapotú családi házon kb. másfél két és fél millió forintos beruházással már igen jelentős fejlesztést lehet elérni. Egy ilyen beruházással akár a felére is lehet csökkenteni a fűtés költségét. Ez pedig már igen jelentős megtakarítást jelent.

A felújítás halála a halogatás. Sokszor elhangzik a „majd jövőre” és a „még tájékozódnom kell előtte” megjegyzések. Ezekkel csak az a baj, hogy ha jövőre készítteti el a szigetelést, akkor a téli hónapokban még a megemelt fűtési díjakat kell fizetnie hónapról hónapra. A még tájékozódnom kell-lel pedig az a gond, hogy ha most nem szánta rá az időt a tájékozódásra, akkor jövőre mi fog történni ahhoz, hogy akkor majd rászánja az időt?

A legköltséghatékonyabb megoldás kiválasztása persze nem meg egyik napról a másikra. Ráadásul szükség van hozzá otthona hőtérképes vizsgálatára is. Érdemes azonban elkészíttetnie ezt, mert utána már sokkal tisztábban fogja látni a lehetőségeit és a lehetséges feladatokat is. Nem mindegy, hogy milyen sorrendben, és mihez érdemes hozzányúlni a felújításkor.

Akár hisz a globális felmelegedésben, akár nem, ha még idén szeretné megcsináltatni otthona homlokzati szigetelését, akkor érdemes gyorsan utánanéznie a lehetőségeinek, és mihamarabb döntésre jutni. Nem érdemes tovább halogatni a felújítást. Talán az utolsó pillanatban van ahhoz, hogy a téli fagyok beállta előtt elkészülhessen a felújítással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük