Melyek az utólagos hőszigetelés előnyei?

Az utólagos hőszigetelés előnyei széles körben ismertek ma már, a családi házak többsége ennek ellenére nincs még szigetelve. Mit gondol? A 2,8 millió családi házból hány hőszigeteletlen még?

Akkor tippelt jól, ha legalább 2 millió hőszigetelés nélküli házat mondott. Ilyen magas energiaárak mellett talán nehéz elhinni, mégis a felmérések szerint körülbelül 680-700 ezer családi ház hőszigetelt ma már. Ez azt jelenti, hogy vagy olyan új építésű családi ház, amely már az új hőszigetelési szabványok szerinti falazóanyagból épült, és ezeknél a házaknál nincs szükség külön hőszigetelésre. Vagy pedig olyan régi építésű, amelyet a tulajdonos utólag szigeteltetett már.

Tehát körülbelül 2,1 millió családi házban jóval többet fizetnek a fűtésért, mint amit egy korszerű falazóanyagból épült vagy utólagosan szigetelt házban kell.

Hazánkban több mint kétmillió családi ház épült 1945-től 1990-ig. Ezek a házak még hőszigetelés nélkül épültek, és ma már olyan magas a téli fűtési költségük, hogy mindenképp előnyös lenne az energetikai felújításuk.

Az utólagos hőszigetelés előnyei pedig jól ismertek

  1. utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal

    A homlokzat utólagos hőszigetelése kőzetgyapottal

    Nem hiszem, hogy van olyan családi ház tulajdonos, aki a hőszigetelés legfőbb előnyét ne ismerné. A homlokzati falak, a lábazat és a tető szigetelésével nagymértékben lehet csökkenteni a fűtés költségét. A nyílászárók korszerűre cserélésével együtt akár 50-70%-kal is lehet csökkenteni a fűtésszámlát.

  2. A hőszigetelés másik rezsicsökkentő hatása is kézenfekvő, ezt azonban sokkal kevesebben ismerik. A homlokzat külső szigetelése nemcsak télen tartja benn a lakásban a meleget, hanem nyáron is segít megőrizni a lakás kellemes hűvösét. A külső oldali hőszigetelés ugyanis a lakásbelső egyenletes hőmérsékletének a biztosításában játszik fontos szerepet. Télen nem engedi kihűlni a falakat, nyáron viszont nem engedi felmelegedni. A tűző nap melegének sokkal hosszabb ideig ellenáll egy jól szigetelt homlokzati fal, és ennek az a jótékony hatása, hogy a legnagyobb kánikulában is 5-7 fokkal hűvösebb lesz a lakásban. Ez nemcsak azért jó, mert sokkal jobban érzi magát a kellemes hűvösben, hanem a klimatizálás költségeit is jelentősen csökkenti. Lassabban melegszik fel a ház, ezért később kell bekapcsolni a klímát, és rövidebb ideig is kell működtetni. Egy átlagos méretű hőszigetelés nélküli családi házba szerelt szerelt klíma akár 8-10 ezer forinttal is megemelheti a nyári villanyszámla összegét. Ennek jelentős részét megtakaríthatja a hőszigeteléssel.
  3. talajon fekvő padló hőszigetelése

    Talajon fekvő padló hőszigetelése Grafit 100-as hungarocell lemezzel

    A szigetelés nélküli padló nemcsak a fűtési költségeket növeli télen, hanem még azzal a kellemetlenséggel is jár, hogy nem szívesen járkál a lakásban mezitláb vagy zokniban a hideg padlón. A családi házak jól szigetelt padlója kétféle előnnyel is jár. Egyrészt zokniban és mezitláb is jól érzi magát a lakásban, másrészt mivel nem fázik a talpa, ezért akár 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletnél is ugyanolyan kellemesen érzi magát. Ez a 2-3 fok pedig már megint csak megtakarítást jelent a fűtés költségében.

  4. Mivel télen kevesebb energiát használ a fűtéshez, nyáron pedig jóval kevesebb ideig működteti a klímát, ezért a hőszigetelt családi házak CO2 kibocsátása jóval kisebb hőszigetelés nélkül társainál, és az elégetett földgázzal vagy tűzifával is takarékoskodik. A hőszigeteléssel nemcsak a pénztárcáját, hanem környezetét is kíméli.
  5. A szakszerűen szigetelt családi házakban a falban lévő hőhidak hőelvonó és párakicsapó hatását az utólagos szigeteléssel jelentősen csökkentik, és ezzel megszűnik a páralecsapódás és a penészedés veszélye. Nem nedvesedik és nem gombásodik a fal, és ezzel sokkal egészségesebb lesz a lakás levegője. Családi háza egészségesebb levegőjét akkor tudja igazán értékelni, ha allergiával küszködő családtagja van. Az ő életét is könnyebbé teszi a lakásban a hőszigetelés.
  6. A ház felújítása, utólagos szigetelése, energetikai korszerűsítése jelentősen növeli az ingatlan értékét.

Az energiaárak emelkedésével a kis energiaigényű, gazdaságosan működtethető családi házak ideje jött el. Emellett az olyan járulékos előnyök, mint a télen és nyáron is egészségesebb klíma sem válik hátrányára otthonának. Ezek olyan többletértékek, amit évtizedeken keresztül nap mint nap élvezhet a családjával. Ha pedig egy esetleges eladásra vagy cserére kerülne sor az elkövetkező évtizedekben, akkor pedig a felújítás és energetikai korszerűsítés otthonába épített előnyeit az eladási árban tudja érvényesíteni.

Az Önök családi háza mikor fogja növelni a 680 ezer hőszigetelt ház számát?

Ugyan kevésbé fontos szempont 1-1 utólagos hőszigeteléssel kapcsolatos döntésnél, de azt is célszerű számba venni, hogy földgázból jelentős behozatalra szorulunk, és januárban elő-előkerülő téma a gázcsapok állapota.

Ki lehet számolni, hogy mennyivel csökkenne hazánk földgáz igénye, ha a még szigeteletlen több mint 2 millió családi házban 50%-kal csökkenne a földgáz fogyasztása.

Azt is látni kell azonban, hogy a nyílászárók korszerűbbre cserélése, a homlokzati falak utólagos szigetelése vagy a tetőtér szigetelése jelentős kiadás. Nem minden család engedheti meg magának, hogy gondolkodás nélkül belevágjon egy felújításba.

Az időnként megnyíló pályázati források mellett az építőanyag kereskedések folyamatos akciókkal segítik a családi házak szigetelését.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot családi háza szigeteléséhez? Melyik szigetelő lenne a legjobb? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért?

Önök is tervezik családi házuk utólagos hőszigetelését?

Ha még nem választották ki a szigetelőanyagot, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdéssor megválaszolása segíteni fog a legjobb szigetelő kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük