Melyik a három talán leggyakoribb hőszigetelési hiba?

Van több hőszigetelési hiba is. Most itt csak a homlokzatok utólagos szigetelésénél elkövetett három jellegzetes hibát szedtünk össze. Kíváncsi rájuk?

A legnagyobb hibát talán az a több mint 2 millió családi ház tulajdonos követi el, akiknek még hőszigetelés nélküli családi házuk van. Halogatásukkal ők azt éri el, hogy energiazabáló otthonuk továbbra is hónapról hónapra lerabolja családi kasszájukat. Ez valóban hatalmas hiba, ami sokszor a családi költségvetéssel hónapról hónapra billegő művészkedést követeli meg. Ugyanakkor a hőszigetelés elmaradása talán olcsó poén lenne a hőszigetelési hibák felsorolásakor.

1. Rossz minőségű hőszigetelő anyagok beépítése

hőszigetelési hiba

Jó minőségű hőszigetelő anyagot használ a homlokzat szigeteléséhez?

Ez viszont már nem maradhat ki a top 3 hőszigetelési hibából, mert mindenki azzal a szent elhatározással vág bele otthona utólagos hőszigetelésébe, hogy „most akkor jó sokat meg fogunk takarítani a fűtési költségeken”. Aztán amikor ez nem következik be, akkor hatalmas a csalódás. Még nagyobb azonban a tehetetlen düh, amikor továbbra is fizetni kell az előre elgondoltnál jóval magasabb összegről kiállított fűtésszámlákat. Mi jelentette ebben az esetben a problémát?

A legnagyobb probléma az, hogy nem határozták meg az utólagos szigetelés előtt, hogy milyen mértékű megtakarításra van szükség, és ennek az eléréséhez pedig az adott ház homlokzatát a kiválasztott hőszigetelőből milyen vastagon kell szigetelni. Ehhez a pontos válaszhoz persze a kiválasztott hőszigetelő anyag pontos hőszigetelő képességét is ismerni kell természetesen.

Lehetetlenség ugyanis arra a kérdésre válaszolni, hogy „nekem elég lesz-e 8 centiméteres szigetelés, vagy inkább 12 centiméteresre van szükség”?

  • Először is hőszigetelő anyag és hőszigetelő anyag között jelentős különbség van. Gondoljon csak bele, hogy szigetelheti homlokzatát polisztirollal és kőzetgyapottal is.
  • Másrészt pedig polisztirol és polisztirol között is hatalmas minőségi különbség lehet az egyes gyártók termékei között.
  • Harmadrészt pedig egy gyártó termékei között is jelentős különbség van a homlokzati szigetelésre alkalmas termékek hőszigetelő képessége között. Gondoljon arra, hogy például a jó minőségű polisztirol szigetelőlapokat gyártó Austrotherm is készít hagyományos, fehér színű AT-H80-as lapokat, és az ennél 20%-kal is jobb hőszigetelést biztosító szürke színű grafitos lapokat is. Vagy a jó minőségű kőzetgyapotot gyártó Rockwool is készít egyrétegű kőzetgyapot szigetelést, és kétrétegűt is. Ezeknek a hőszigetelő termékeknek más és más a hőszigetelő képessége, és mindegyikből más és más vastagságra van szükség az Ön homlokzatára, ha egy adott megtakarítást el szeretne érni otthona utólagos hőszigetelésével.

Tehát ha a kívánt nagyságú megtakarítást el szeretné érni a külső falak utólagos szigetelésével, akkor ne a hőszigetelő anyagok árát nézze elsősorban, hanem a hőszigetelő képességüket.

2. A homlokzati szigetelésen már nem, de a tetőn vagy az ablakokon még szökik a meleg

A drága pénzen vett melegnek mindegy, hogy a falakon, az ablakon, vagy a még szigeteletlen tetőn keresztül szökik. Nem érdemes az utcát fűteni, de az eget sem.

Ezt pedig érdemes szó szerint venni. Ugyanis a homlokzati falak szigetelését nem lehet elválasztani a falban lévő ablakok és bejárati ajtók állapotától. Ha az ablakcsere elmarad, akkor a meleg levegő ezután majd az ablakok résein fog kilógni az utcára.

Persze cserélhetők a homlokzati falban lévő ablakok a falak hőszigetelése után is, ha a régi ablak tokja benne marad a falban, de arról ne feledkezzen meg, hogy az ajtóknak és ablakoknak is szigeteltnek kell lenni a kívánt megtakarítás eléréséért.

Azt pedig ezek után már csak zárójelben említem meg, hogy a drága pénzen vett melegnek az is mindegy, ha a homlokzat helyett a tetőn vagy a födémen keresztül szökik meg. Egyáltalán nem válogatós a szökési útvonalakban, és biztos lehet benne, hogy a meleg levegő az összes lehetséges kivezető utat fel fogja kutatni, és ha van, akkor meg is fogja találni. Soha nem fogja abbahagyni a próbálkozást. Mindig a lakás leggyengébb pontján fogja megpróbálni a szökést.

Tömködi-tömködi befelé a kivezető lyukakat, de lakásának mindig lesz egy leggyengébb pontja. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen széles szökési útvonalat talál a házban. Sokkal kisebb az esélye, ha csak egy tökéletesen leszigetelt ablak feletti áthidalónál lévő hőhídnál kénytelen próbálkozni, és nem a szigeteletlen ablak kényelmes résein.

3. Nem ígér sok jót az sem, ha a lábazaton is a homlokzati szigetelés folytatódik

A homlokzatra használt polisztirol lemez ugyanis kiválóan szuperál a falakon, de nem bírja a nedvességet. Olyannyira nem, hogy nedvesség hatására el is veszítheti hőszigetelő képességét. Márpedig a lábazaton a talajból felszivárgó nedvességgel és az esővízből felcsapódó nedvességgel is fokozottan számolhat.

Polisztirol szigetelés kell a lábazatra is, de nem a sima expandált polisztirol, hanem annak a nedvességet már jól bíró formahabosított változata, vagy pedig az extrudált XPS szigetelőlapok valamelyike. Ezek mindegyike víztaszító, és gyakorlatilag nem vesz fel nedvességet. Ezért kiváló hőszigetelő a lábazatra.

Vannak még ezeken kívül egyéb lehetséges hibák is az utólagos hőszigetelésnél, de legalább ezt a három hőszigetelési hibát ne kövesse el otthona felújításakor.

Ha a három hőszigetelési hibát már ismerve van még kérdése, akkor a (+36-26)375-171-es számon segítünk a további hibák elkerülésében is.

  • Ne szenvedjen évtizedekig 1-1 hibától, amikor talán csak egy telefonhívásba kerül elkerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük