Melyik kémény jó faapríték és pellet tüzeléshez?

A népszerű gázzal való fűtés helyett vannak alternatív tüzelőanyagok is. Például a faapríték és a pellet. Ha megnézi a tüzelőanyag árakat, akkor azt látja, hogy ezekből a tüzelőanyagokból olcsóbb ugyanannyi hőenergia előállítása, mint a gáztüzelésnél.

pellet tüzelés kerámia kéménye

Leier kerámia kémény a környezetbarát tüzeléshez

A faapríték és pellet tüzelés gazdaságossága mellett nem elhanyagolható szempont a tüzelés környezetbarát jellege sem.

Ezeken az előnyökön túl a tüzelési mód kiválasztásánál azzal is bátran számolhat, hogy ezeket a tüzelőanyagokat ma már viszonylag könnyen meg tudja vásárolni, mert sok helyen be lehet szerezni.

Ha Ön is úgy dönt, hogy ezekkel a tüzelőanyagokkal szeretne fűteni otthon, akkor azonban van néhány olyan dolog, amit szem előtt kell tartania a fűtési rendszer kialakításakor:

  • Ezeknek a tüzelőberendezéseknek nagyobb helyre lesz szükség, mint egy gázkazánnak. A kazánház kialakításakor ezt is figyelembe kell vennie majd. Azzal is számoljon, hogy az egyszerű és teljesen tiszta gáztüzelés helyett a faaprítékkal és pellettel való tüzelésnél nemcsak több helyre lesz szüksége, hanem a tüzelőanyagot tárolnia is kell, és a tüzelés bizony elfoglaltságot jelent, és kosszal jár.
  • A fűtési rendszerbe érdemes puffertárolót beépíteni, mert a berendezés élettartamát és a tüzelés hatásfokát is növeli.
  • Az igazán korszerű faapríték és pellet kazánok zárt tüzelésűek, ezért ezeknek a működtetéséhez megfelelő biztonsági berendezésekre van szükség.
  • Ezekben a zárt tüzelésű berendezésekben a tökéletes égéshez az égéshez szükséges levegő biztosításáról gondoskodni kell.
  • kémény építés

    A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem az égés hatékonyságát is javítja

    A pellettel és faaprítékkal működő kazánok füstelvezetéséhez a hagyományos vegyestüzeléshez is használatos kéményre van szükség. Az egyik legkorszerűbb, és gazdaságosan üzemeltethető kéményt itt találja a pelletkazánokhoz.

A fűtési rendszer tervezésekor gondoljon rá, hogy nagyobb teljesítményű készülékek telepítését be kell jelenteni.
Nagy előnye a faapríték és pellet tüzelésnek, hogy családi házak mellett társasházak fűtéséhez is tökéletesen használható.
Ez a gáztüzeléshez képest több munkával járó, de mindenképp korszerű és környezetbarát fűtési mód gazdaságosan üzemeltethető. A kazánok kiválasztásakor érdemes az automatikus működésű berendezések közül választani, mert ezekkel tud majd igazán hatékonyan fűteni, és így érhet el jelentős megtakarítást a gázfűtéssel szemben.

3 gondolatok ezen: “Melyik kémény jó faapríték és pellet tüzeléshez?

  1. Pingback: Gázáremelés ellen mit tehet?

  2. Zsófi János

    Per pillanat a vezetékes gáz ára mesterségesen alacsony szinten tartott (nem a tartályos vagy a PB palackról beszélek), ezért árban nehéz veleversenyezni.
    Egyébként jó cikk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük