Mennyi a hőszigetelés élettartama?

Ha családi háza utólagos hőszigetelését tervezi, akkor a „mennyibe fog kerülni”, és a „hány év alatt terül meg” kérdésén túl biztos, hogy megfordul a fejében az a kérdés is, hogy vajon „mennyi lesz a hőszigetelés élettartama”.

Fontos kérdés az is, persze, hogy hány év alatt, mikorra fog várhatóan megtérülni a hőszigetelés, de legalább ennyire fontos, vagy talán még fontosabb az, hogy utána minél hosszabb ideig biztosítsa az alacsony téli fűtésszámlákat.

hőszigetelés élettartama

Ha utólagos hőszigetelést tervez, akkor biztos szeretné tudni, hogy várhatóan mennyi lesz a hőszigetelés élettartama

Amikor a hőszigetelés élettartamáról beszélünk, akkor nem is olyan könnyű a kérdésre pontosan válaszolni. Több tényező is befolyásolja ezt.

Egyrészt a homlokzati hőszigetelés élettartamát befolyásolja a szigetelőanyag választás is. Nyilván nem ugyanannyi a kőzetgyapotnak és a hungarocellnek az élettartama. Eltérő anyagokról van szó.

Emellett a szigetelés élettartamát befolyásolja a szigetelőanyag minősége is. Különbség van kőzetgyapot és kőzetgyapot, és természetesen polisztirol és polisztirol között is. Egyrészt ha márkásabb, jobb minőségű hőszigetelőt választ, akkor joggal reméli, hogy a jobb minőséggel együtt járó magasabb ár a szigetelés élettartamát is megnöveli. Másrészt pedig egy gyártónak is különféle termékei vannak a homlokzat szigetelésére.

Gondoljon csak arra, hogy a jó minőségű kőzetgyapot lemezeket előállító Rockwoolnak is van egyrétegű és kétrétegű, jobb hőszigetelő képességű homlokzati kőzetgyapot szigetelése.

U

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

gyanígy az Austrothermnek is kétféle homlokzati szigetelője van. Az egyik a hagyományos fehér színű polisztirol lemez, az AT-H 80-as homlokzati szigetelő. A másik pedig a szürke színű grafitos lemez, amelynek 20-25%-kal jobb a hőszigetelése a hagyományos lemezekhez képest. Biztos érdekli, hogy a jobb hőszigetelő képességű szigetelő lemezek magasabb ára hosszabb élettartamot is jelent egyben?

A hőszigetelés élettartamát a szigetelő anyagán és minőségén túl még a kivitelezés is befolyásolja. Természetesen megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberre kell bíznia a szigetelést ahhoz, hogy a beépített hőszigetelés az elvárt fűtési költség megtakarítást, és ezzel együtt pedig megfelelő élettartamot is biztosítson.

A homlokzati falak hőszigetelő képességét javító szigetelést már a 20. század közepe óta használnak Nyugat-Európában. Kezdetben a hungarocell terjedt el a homlokzat szigetelésben, ezért a polisztirol szigetelés élettartamát vizsgálták meg. Ennek során arra jutottak, hogy ezeknek a szigetelő lemezeknek akár 50 év vagy még annál is hosszabb lehet az élettartama. Az igazán kedvező tapasztalata a kutatásoknak az, hogy már a kezdetben előállított hungarocell lemezek minősége is meglepően jó volt, és már az 50-es, 60-as években beépített polisztirol lemezek élettartama is biztosítja az 50 évet. A mostani korszerű polisztirol lemezek élettartama pedig nagy biztonsággal elérheti a 70-80 évet is. A hungarocell lemezek öregedésétől, állagromlásától tehát nem igazán kell tartani.

  • Sokkal inkább a lemezek fedésére szolgáló vakolat élettartama a szűk keresztmetszet, és nem a szigetelő lemezek minősége. Ugyanis a kutatások arra jutottak, hogy nem a szigetelő, hanem a vakolat öregedésétől kell inkább tartani az évtizedek során. Ugyanis ezeknek a homlokzati vakolatoknak az élettartama átlagosan 30 év körüli.
  • A másik szűk keresztmetszetet a szigeteléssel borított épületek falazatának a stabilitása jelenti. A vizsgálat során ugyanis szakszerű kivitelezésnél nem a szigetelő minőségével, hanem a falszerkezet tartósságával fordultak elő problémák.
  • porotherm 38 x-therm rapid tégla

    Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

    Ez alapján azonban a mostani korszerű üregszerkezetes téglák beépítése kifejezetten bíztató lehet, ugyanis ezeknek a tégláknak az élettartama a falba beépítve akár 100 év is lehet. Nem kell tehát attól tartania, hogy hamarabb elhasználódnak, mint a szigetelő.

  • A jelenlegi korszerű falazóanyagok és jó minőségű polisztirol szigetelők ismeretében nem az a kérdés, hogy vajon kibír-e 50 évet a szigetelésre használt szigetelő, hanem az, hogy vajon hány évtizeddel többet fog kibírni az új családi házakra felrakott homlokzati szigetelő lemez.

Az új építésű épületek mellett azonban hazánkban mintegy 2,8 millió családi ház van, amelyeknek kb. a kétharmada nem megfelelően szigetelt még. Ezeknek az épületeknek az utólagos hőszigetelése tehát már most időszerű lehet, és a jövőben még inkább időszerű lesz.

  • Ha utólagos szigetelésen gondolkodik, akkor a hőszigetelésre használt jó minőségű szigetelő anyagok beépítésekor bátran bízhat az 5-6 évtizedes élettartamban is szakszerű kivitelezés mellett.
  • A szakemberek azonban tapasztalatuk alapján azt valószínűsítik, hogy a szigeteletlen családi házaknak körülbelül a fele nem megfelelő az utólagos hőszigetelés feltételezett fél évszázados élettartamához. Vagyis a családi házak egy része olyan rossz állapotban van, hogy egyszerűen nem érdemes felrakni a homlokzatra a homlokzati szigetelést.
  • Ez alapján tehát a címben feltett kérdés, vagyis hogy hány évet bír ki a hőszigetelés, és mennyi lesz az élettartama nem is az igazán fontos és lényeges kérdés.

A szakemberek azonban két lényeges szempontra is felhívják a figyelmet.

Egyrészt arra, hogy a hőszigetelés élettartamánál szakszerű kivitelezésnél nem a hungarocell lemezek öregedésétől, állagromlásától kell tartani, hanem attól, hogy a beépített hőszigetelés mértéke és vastagsága kibírja-e az elkövetkező évtizedek energiaárainak várható emelkedését vagy pedig nem?

  • Ugyanis ha továbbra is az elmúlt évtizedekben tapasztalt ütemben fognak emelkedni az energiaárak, akkor a most beépítésre kerülő szigetelőanyag vastagságok 1-2 évtized múlva már korántsem biztos, hogy megfelelő mértékű megtakarítást fognak biztosítani a fűtési költségekben.
  • Tehát nem a hőszigetelő öregedése, elhasználódása, hanem a beépítés vastagságának az elégtelensége, a hőszigetelés elégtelen volta lehet az oka a hőszigetelés felújításának.
  • Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy a családi ház kiegészítő szigetelésének vagy pedig az újraszigetelésének a sürgető kényszere jóval hamarabb eljöhet, mint az öregedés miatti szükségszerűsége.

Másrészt az utólagos hőszigetelésre váró családi házaknál sokkal fontosabb az a kérdés, hogy van-e olyan állapotban a ház, hogy érdemes legyen korszerű hőszigetelővel utólagosan szigetelni?

  • A szakemberek szerint minden második családi háznál erre a kérdésre bizony nem a válasz.
  • A meglévő családi házak műszaki állapota jelenti tehát az igazi problémát, és nem a hőszigetelés várható élettartama.
hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Családi házuk megfelelő állapotban van ahhoz, hogy bátran szigetelhessék? Ha igen, akkor kiválasztotta már a homlokzatszigetelést? Ha nem választott még, akkor a Hogyan válassza ki homlokzati hőszigetelő rendszerét kérdéssor kérdéseinek megválaszolása meg fogja könnyíteni a választást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük