Mennyit számít a polisztirol hőszigetelés páraáteresztése?

A homlokzati falak polisztirol szigetelése akár 20-40%-kal is olcsóbb lehet, mint egy ugyanolyan hőszigetelő képességű kőzetgyapot szigetelésé. Ez jelentős árelőny, ezért nem véletlen, hogy a polisztirolt jóval gyakrabban használják a külső falak utólagos szigetelésére.

Árhátránya ellenére azonban a kőzetgyapot szigetelésnek is van egy jelentős előnye a polisztirollal szemben, mégpedig a páraáteresztő képessége. A szakemberek azt mondják, hogy a polisztirol szigetelés páraáteresztő képessége jóval gyengébb, mint a kőzetgyapoté. A kőzetgyapot szálas anyagszerkezetében a lakásban felhalmozódott páradús levegő vízpárai akadálytalanul mozoghatnak. Azt mondhatjuk tehát, hogy szakszerűen szigetelt kőzetgyapot szigetelésnél nem találkozhatunk penészedéssel. Tehát ha a kőzetgyapot szigetelésnél nincs a szerkezetben hőhíd, akkor nem kell tartani a penészedéstől.

polisztirol hőszigetelés

A polisztirol jelentősen olcsóbb szigetelő, mint a kőzetgyapot. Cserébe viszont a kőzetgyapot sokkal jobb páraáteresztő a polisztirolnál

A polisztirol szigetelés páraáteresztő képessége azonban már korántsem ennyire jó. Ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy ennél a szigetelésnél tartanunk kell-e a párakicsapódástól és a falak penészedésétől?

Természetesen most tekintsünk el attól, hogy szakszerűtlen kivitelezésnél, tehát ha hőhidas a szerkezet, akkor a hideg és meleg szerkezetek találkozásánál a szigetelő anyagától függetlenül is veszélyt jelent a nedvesedés, és az ezzel előbb-utóbb együtt járó penészedés.

A falszerkezetek páraáteresztő képességének vizsgálatakor nemcsak a hőszigetelő, hanem a falazóanyag páraáteresztő képességét is vizsgálnunk kell. Ugyanis hiába jó páraáteresztő a kőzetgyapot, ha a falazóanyag páraáteresztése már nem ennyire jó, akkor az együttes falszerkezet páraáteresztése már romlik.

A szellőzési rendszer fontosságának megítélésekor tehát nem pusztán a szigetelő, hanem a teljes falszerkezet páraáteresztő képességét kell vizsgálni. Ebből a szempontból pedig vizsgálnunk kell a még nem hőszigetelt falak páraáteresztő képességét is. Ezekre a falszerkezetekre több kísérletet is végeztek már.

A polisztirollal valamint a kőzetgyapottal utólagosan szigetelt falak mellett a hőszigetelés nélküli falak páraáteresztő képességét is érdemes feltérképezni.

A kísérleteknek a többsége arra jutott, hogy a családi házak megfelelő szellőztetési rendszerének kialakításakor a lakásból távozó páradús levegő jelentős része, több mint 95%-a nem a falakon és födémen át, hanem a szellőztető rendszeren keresztül távozik a lakásból. Tehát ha jó a lakás szellőzési rendszere, akkor páraáteresztés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a polisztirol páraáteresztő képessége elmarad a kőzetgyapottól. A szellőztetés megoldásával a homlokzati falak páraáteresztő képessége nem fontos szempont. Lakásában a levegő nedvességtartalma nem a falak páraáteresztő képességétől, hanem a szellőzési rendszertől függ.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos polisztirol szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelő már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton. Új építésnél és utólagos szigetelésnél is

A polisztirol szigetelést a homlokzati falakra állítás védelmezői azt mondják, hogy a polisztirol páraáteresztő képessége egyébként is jobb, mint a tömör téglából készült falazatoké. Ez valóban így is van, csak ezzel az állítással azért mégis vagy egy kis gond. Mégpedig az, hogy tömör téglából ma már nem építenek homlokzati falat a családi házaknál. A korszerű üregszerkezetű falazóanyagok páraáteresztő képessége viszont már sokkal jobb a tömör téglafalnál. Ilyen esetben tehát a homlokzati falak páraáteresztő képességét már bizony rontja a homlokzati falra rakott polisztirol szigetelés legyen az bármilyen típusú is.

Ezzel együtt természetesen az állítás azon része, hogy megfelelő szellőztetésnél a homlokzat páraáteresztő képessége a szigetelésre használt anyagtól függetlenül alig-alig számít, továbbra is igaz.

Tehát ha jól van kialakítva családi háza szellőzése, akkor a páradús levegő eltávozásának szempontjából alig-alig van annak jelentősége, hogy polisztirollal vagy pedig kőzetgyapottal fogja utólagosan szigetelni a házát.

  • Ha családi háza utólagos szigetelésénél égető fontosságú a megfelelő hőszigetelés mellett a kedvező ár is, akkor bátran válassza a polisztirol szigetelést. Ez is tökéletesen alkalmas lesz fűtési költsége kellő mértékű megtakarítására, méghozzá alacsonyabb árakon, mint a kőzetgyapot.
  • A hagyományos vagy pedig a grafitos polisztirol lemezek szakszerű felrakása után nemcsak lakása egyenletes melegét fogja tapasztalni, hanem fűtési költségei drasztikus csökkenését is.
  • Persze legyen is ez így, mert bármennyire is olcsóbb a polisztirol szigetelés, azért ez is jelentős nagyságrendű kiadás, amely több éven keresztül fog csak megtérülni a havi fűtési számlák csökkenésében. Előbb-utóbb azonban meg fog térülni a szigetelés, ebben biztos lehet.

Illetve van még egy fontos szempont, amit a külső falak utólagos szigetelésekor is érdemes figyelembe vennie. Ez pedig a hangszigetelés.

  • kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

    Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

    Ha forgalmas út mellett lakik, és a nagy forgalom mellett a beszűrődő zajok szigetelése is fontos, akkor bizony a polisztirol helyett mégis érdemes a kőzetgyapot szigetelés mellett döntenie, mert a kőzetgyapotnak nemcsak a páraáteresztő képessége, hanem a hangszigetelése is jobb, mint a polisztirolé.

  • Ezek alapján tudja már, hogy milyen szigetelőt fog választani családi háza utólagos szigetelésére?
hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Kőzetgyapot vagy hungarocell? Melyik lesz jobb, ha fontos a páraáteresztés is? Milyen vastag legyen a szigetelő? Mire figyeljen választáskor? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem, akkor a Hogyan válassza ki családi háza hőszigetelő rendszerét kérdéssor segíteni fog homlokzati fala szigetelésének kiválasztásában.

2 gondolatok ezen: “Mennyit számít a polisztirol hőszigetelés páraáteresztése?

  1. Tamás Nagy

    Tiszteletem!

    Fa könnyű szerkezetes házam épül, páraáteresztő fóliával. A szigetelésem a falban üveggyapot, erre OSB lap és erre 10 cm Nikecell szigetelés. Tartok tőle, hogy a páraáteresztő fólia beengedi a párát a kőzetgyapothoz, míg a Nikecell szigetelés bent tartja, ezzel tökreteszi az üveggyapot szigetelésem idővel. Jogos a félelmem, vagy ennyire nem kritikus a helyzet. Gondolkodom gépi szellőztetésben is. Köszönöm a segítséget.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Tamás
      Jogos lehet a félelme. A szigetelésre használt szigetelőanyag hőszigetelő képességének a megőrzése nemcsak a megfelelő párazáró és páraáteresztő fólia, hanem a megfelelő szellőztető rendszertől is függ.
      Az üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelés? Nem teljesen tiszta nekem a leírásából.
      A páraáteresztő fólia használatát pedig nem értem. A belső, meleg oldal felől párazáró fóliát használunk a lakásban keletkezett pára szigetelőanyagba való bejutásának megakadályozására. – A lakásban keletkező pára ne a falon át, hanem a szellőztető rendszeren át távozzon. – A szigetelőanyag külső, hideg oldalán pedig páraáteresztő fóliát használunk a szigetelőanyagba mégis bejutó pára eltávozásának biztosításához. És igen, az ezutáni nikecell szigetelés megakadályozhatja ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük