Mi az összefüggés a penész és a hőhidak között?

Ha penészedik a lakása, akkor biztos, hogy hőhidas? Ha pedig hőhidas a lakás, akkor előbb-utóbb biztos, hogy megjelenik majd a penész is? Hogy is van ez valójában. Tegyünk rendet a lakásban a hőhíd és a penész kérdésében.

Ha a lakásában penészedik a fal, akkor annak két lehetséges oka képzelhető el.

  • Vagy a talajból a rosszul szigetelt falon felszívódó nedvesség okozhatja a penészesedést, vagy pedig a hőhidaknál lecsapódó pára.
  • Az Ön lakásában melyik lehet ezek közül?

A hőhíd egy olyan felület a falban, a tetőszerkezetben, a födémben vagy máshol, amelyik jobban vezeti a hőt, mint a fal vagy a tető többi része.

  • Egy szemléletes példa a hőszigetelt tetőszerkezetben a szarufák helye. A fa hővezetési tényezője 0,13-0,18W/mk, míg az üveggyapot szigetelőanyagé 0,04-05W/mK. Az üveggyapot szigetelésnél tehát háromszor, négyszer jobban vezeti a hőt a fa, ezért a szarufák vonalában a tetőszerkezetben hőhíd alakul ki.
  • A hő mindig a melegtől a hideg felé halad, tehát a tetőtérből áramlik kifelé a szabadba. Az ilyen hőhidas helyeken, amelyek jobban vezetik a hőt, jobban szökik a meleg. A szarufáknál tehát sokkal jobban szökik a meleg a tetőtérben, mint az üveggyapot szigetelésnél. A szarufáknál négyszer rosszabb lesz a tető hőszigetelő képessége, mint az üveggyapot szigetelésnél.

Ahol hőhidas a szerkezet, ott alacsonyabb a hőmérséklete, tehát hidegebb, mint máshol. Ezért télen már tapintásra is érezhető, hogy a tető a szarufáknál jóval hidegebb, mint az üveggyapot szigetelésnél. Az ilyen hidegebb helyeken (hőhidaknál) annál erősebb a hőáramlás minél nagyobb a külső és a belső hőmérséklet közötti különbség. Télen a benti 20 fokos és a kinti mínusz 10 fokos hőmérsékletből adódóan akár 30 Celsius fok, vagy még ennél is nagyobb különbség lehet a hajnali órákban. Ebből következik az, hogy télen sokkal nagyobb a veszélye a hőhidas problémák jelentkezésének.

penész megjelenése a falon

Mit tud tenni az ellen, hogy a penész megjelenjen a falon?

A szarufák lényegesen rosszabb hőszigetelésére is van azonban kézenfekvő megoldás. Ugyanis ha a tetőszerkezetben a szarufák felett, a tetőfedés alatt, vagy pedig a szarufák alatt egy hézagmentes kiegészítő szigetelést épít be például 5 centiméteres vastagságban akár kőzetgyapotból, akár üveggyapotból, akkor a szarufáknál a hővezetést jelentős mértékben csökkentheti.

A hőhidas szerkezet nem feltétlenül lesz penészes is

Ha hőhidas szerkezetek vannak a lakásban, attól még nem lesz biztosan penészes a fal.

A hőhidas szerkezetek nem szigetelnek olyan jól, mint a környezetük, ezért ezeken a helyeken a melegebb levegő jobban szökik. Ez a helyzet megoldást kíván.

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez

A hőhidas szerkezetek talán legrosszabb tulajdonsága a hidegebb belső felület. Tehát ha az utólag jól leszigetelt homlokzati fal alatt, a lábazatot nem szigetelik le megfelelően, akkor a parketta a falnál a rosszul szigetelt lábazat miatt néhány fokkal hidegebb lesz, mint a szoba belsejében. Sőt ezen a helyen a fal belső töve is hidegebb lesz, mint pl. egy méterrel feljebb, ahol már a homlokzati szigetelés hőszigetelő hatása jól érvényesül.

baumit open hőszigetelő rendszer

Baumit Open hőszigetelő rendszer a homlokzatra

A jól hőszigetelt falszerkezet belső oldalának hőmérséklete 17-18 fok körül van. Ha nem szellőztet az utólag szigetelt lakásban, akkor a páratartalom annyira megnőhet a belső térben, hogy a hőhidas lábazati részben, a padló magasságában a fal belső hőmérséklete a 17-18 foknál jóval kisebb lesz, akár 12-13 fokra is lehűlhet a fal belső oldala. Ezen a hideg felületen viszont már a magas páratartalmú helyiségben kicsapódhat a pára, és a kicsapódott páránál megjelenhet a penész.

Ha rendszeresen szellőztet a lakásban, akkor nem gyűlik össze annyi pára, hogy a hidegebb, hőhidas falfelületeken kicsapódna. Ha viszont nem szellőztet, akkor nő a páratartalom a szobában. A páratartalom növelésével párhuzamosan viszont a harmatpont (ahol a levegő páratartalma kicsapódik) folyamatosan emelkedik. Tehát magasabb hőmérsékleten is kicsapódhat a pára. Minél nagyobb a páratartalom, annál magasabb ez a párakicsapódási hőmérséklet. Ahol a szobában a légmozgás alacsonyabb, például a szekrények mögött a páralecsapódás még hamarabb jelentkezhet, mert a légcsere lelassul.

A páralecsapódásból származó penészedés a legtöbbször a már említett fal és padló találkozásánál (általában a lábazat nem megfelelő szigetelése miatt), a fal és a mennyezet találkozásánál (a koszorúnál, ha a hőszigetelést nem vitték az ereszdeszka fölé), az ablakok fölött az áthidalók vonalában, az ablakok körüli belső fali oldalon alakulnak ki. Vagyis ezek a leggyakoribb lehetséges hőhidak a lakásban.

Családi háza utólagos hőszigetelése mindenképp jó dolog, mert ezzel energiát takarít meg, azonban két dologra oda kell figyelni.

  • Szakszerűen kell hőszigetelni a házat azért is, hogy ne legyenek a szerkezetben hőhidak. Ha jól választja meg a hőszigetelés vastagságát,
    grafitos hungarocell szigetelés

    Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

    és a kivitelezés is szakszerű, akkor pl. az ablak felé a falba szigeteletlenül beépített áthidaló hőhíd hatását is jelentősen csökkentheti. A szakszerű szigetelés azonban azt is jelenti, hogy a homlokzati fal alatti lábazatot is hőszigetelni kell, hogy ne keletkezzen hőhíd a falak tövében, és a homlokzati fal felső részén, az ereszdeszka felett is szükséges még a szigetelés, mert ha nem szigetelik azt a részt, akkor a fal felső része lesz hőhídas. Különösen oda kell figyelni a sarkak megfelelő szigetelésére. A nem szakszerű utólagos szigetelés azonban a falban már meglévő hőhidak hővezető hatását fel is nagyíthatja, ahelyett, hogy csillapítaná.

  • Másrészt pedig a hőszigetelt lakásban is szellőztetni kell időnként. Tehát ki kell nyitni az ablakokat, és friss levegőt kell beengedni a lakásba.

Tehát ha penészedik a lakása (és nem a talajból felszívódó nedvesség okozza a penészedést), akkor biztos, lehet benne, hogy hőhidas.

Ha viszont hőhidas szerkezetek vannak a házban, akkor abból még nem adódik automatikusan az, hogy penészedni is fog majd a lakás. A természetszerűleg hőhidas szerkezetek (eltérő hővezető képességű anyagok egymás mellé építése) hővezető hatását szakszerű szigeteléssel olyan mértékben lehet tompítani, hogy abból a későbbiekben semmilyen páralecsapódás és penészedés nem fog származni társasházi lakásában vagy csalási házában.

Tisztábban lát most már a hőhidak, páralecsapódás és penészedés kérdésében?

  • Ha bizonytalan még, és van kérdése, akkor a (+36-26)375-171-es számon segítünk a penész ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük