Mi az utólagos hőszigetelés három fő kérdése panellakásban?

Az utólagos hőszigetelés a panellakásokban és a családi házakban is felkapott téma. Főleg a gázszámlák fizetésének idején kerül elő sokszor a szigetelés kérdése. Hazánkban a panelépületekben még több mint 300 ezer lakás nincs hőszigetelve, a családi házak között pedig több mint 2 millió hőszigeteletlen még. A hideg téli hónapok előtt családok tízezrei gondolkodnak otthonuk utólagos hőszigeteléséről. Az Ön otthona is hőszigeteletlen még?

A magas energiaárak még a rezsicsökkentéssel könnyítve is elgondolkodtatják az embereket. A gázszámlák fizetendő összege környezetkímélő életmódra sarkallja még a környezettel szemben érzéketlen lakótársainkat is. Üvegházhatás ide, vagy oda, azért az egyre magasabb fűtésszámlák ösztönzésére egyre többünk életében eljön az a pillanat, amikor elhatározzuk, hogy ez így nem sokáig mehet tovább. Ideje lenne a gáz pazarló fogyasztása helyett inkább a megtakarítás felé fordulni.

A házgyári panelépületeknél is egyedi mérőket építettek be már, ezért a nyílászárók korszerűsítésével és a homlokzat szigetelésével jelentős energia-megtakarítást érhet el.

Az növekvő gázárak egyre keményebben szembesítenek bennünket ezzel az égető kérdéssel. Lakásunkat szigeteltetni kell, ez nem kérdés.

Az utólagos hőszigetelés 3 fő kérdése

panellakás utólagos hőszigetelése

A panellakásban élők összefogása hosszas egyeztetést igényel.

Három nehéz kérdést azonban még az utólagos hőszigetelés elhatározása után is meg kell válaszolni a panellakásban élőknek:

  1. Hogyan lehet elérni, hogy az összes lakástulajdonos összefogjon, és közösen megoldják a ház homlokzatának a szigetelését?
    • Azokkal a lakókkal könnyebb dülőre jutni, ahol már kicserélték a nyílászárókat energiatakarékosra. Egyrészt ők talán tisztábban is látják a gáz takarékosabb felhasználásának hosszabb távú előnyeit, másrészt valószínűleg anyagilag is jobban állnak, és könnyebben megengedhetnek maguknak egy ilyen jelentős korszerűsítést is. Másrészt pedig ahol már ki vannak cserélve az ablakok ott az energia megtakarítás következő logikus lépése a homlokzati falak szigetelése, és erre is könnyebben rászánják magukat.
    • A többi lakóval azonban már valószínűleg nehezebb lesz az egyeztetés. Ahol még szigeteletlenek az ablakok, ott a homlokzat szigetelése előtt érdemes lenne még az ablakokat is kicserélni, és ez még további százezrekkel növeli meg az egyébként is jelentős kiadásokat. Teljesen érthető indok, hogy ezek között a családok között vannak olyanok, akik még a homlokzati falak utólagos szigetelésének költségeit is nehezen tudnák kigazdálkodni. A falak külső szigeteléséhez pedig az egész háznak össze kell fogni, mert nem maradhatnak szigeteletlen helyek a homlokzaton.
  2. A másik eldöntendő kérdés a mikor. Mikor kezdjenek hozzá az épület utólagos hőszigeteléséhez?
    • Akkor lehet hozzákezdeni, amikor a panelházban lakók közösen elhatározzák, hogy belevágnak a szigetelésbe. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha valamilyen külső támogatást is igénybe lehet a korszerűsítéshez venni.
    • 2015-ben volt a társasházak energetikai korszerűsítésére pályázati támogatás, mégpedig az Otthon Melege programban. Ennek eredményeként az eredményes társasházi pályázatokra megítélt 11,8 milliárd forintos támogatás mintegy 14 000 lakás energetikai korszerűsítését biztosítja 50%-os pályázati támogatással. 2016-ban panellakások és társasházak energetikai korszerűsítésére még nem írtak ki pályázatot, így még nem áll rendelkezésre pályázati forrás.
  3. A harmadik eldöntendő kérdés, hogy a homlokzat szigetelésére használatos szigetelőanyagok (polisztirol vagy kőzetgyapot) közül melyikkel szigeteljék az épületet?
    • Nemcsak a hőszigetelés anyagában és márkájában kell döntésre jutni, hanem meg kell határoznia szigetelés anyagának konkrét típusát és vastagságát is. Minél jobb minőségű szigetelőanyagot választanak a lakók az energetikai szakemberek javaslatára, annál vékonyabb hőszigeteléssel el tudják érni a kívánt megtakarítást a gázszámlákban.
    • Az energiamegtakarításnál persze nem biztos, hogy a jelenlegi előírásoknak való minimális megfelelést érdemes célul kitűzni, hanem a 2019-től hatályba lépő energetikai előírásokat is érdemes már megcélozni a korszerűsítésnél.

A panellakások külső szigetelésénél még fontos szempont az is, hogy az eddig egyforma épülettömbök a homlokzati vakolat megválasztásával évtizedek után végre egyedi megjelenést kapnak.

Az utólagos hőszigetelés 3 fő előnye

A falak hőtároló képessége nő

A külső szigeteléssel télen védik a homlokzati falakat a gyors lehűléstől. A külső oldali szigeteléssel sokkal kisebb lesz a fal hőmérséklet ingadozása. A fal hőmérséklete nem csökken már nulla fok alá, és nem lesz páralecsapódás. Ezzel a fal élettartama is hosszabb lesz.

Csökken a klimatizálás költsége nyáron

A külső oldali szigeteléssel a tűző napon sem melegszik át olyan könnyen a fal. A legnagyobb melegben persze még így sem kerülheti majd el a klíma bekapcsolását, de abban biztos lehet, hogy később kell majd bekapcsolni, és kevesebb ideig kell működtetni is a klímát. Ha pedig még sűrű lombú, magas fák is vannak a panellakás és a tűnő nap sugara között, akkor még a fák lombkoronája is besegít a kellemesebb klímában. Az alsó szinteken lakók kellemes nyári közérzete persze nem biztos, hogy olyan nagyon boldoggá fogja tenni a tizedik emeleten lakókat.

  • Önnek hányadik emeleten van a lakása?
  • Védi a tűző naptól valami lakása homlokzatát?

Egyedi homlokzat évtizedek után

Korábban már említettük ezt, de az egyen panelházak világában mindenképp ki kell emelnünk azt is, hogy a homlokzat felújításával együtt a lakóközösség által megválasztott színű vékonyvakolat kerülhet az épületre. A vakolatgyártók kínálatában 100-nál több szín közül lehet választani. Van tehát lehetőség különbözni.

A felújítás után biztos szokatlan lesz minden nap az új házba hazamenni, de azért a jót hamar meg lehet majd szokni. Egyébként is azt mondják, hogy „minden csoda három napig tart”. Lakásuk homlokzata ezzel szemben pedig több évtizedig fogja díszíteni a külső falat.

Ráadásul garanciával, mert szakszerű kivitelezéssel egyes gyártók 10 év garanciát is adnak a tőlük vásárolt homlokzati rendszerekre.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Az utólagos szigetelés után milyen hőszigetelő rendszer lesz panellakásuk homlokzatán?

Ha még nem döntöttek, akkor a Hogyan válasszon homlokzati hőszigetelő rendszert kérdéssor segíteni fog a választásban.

2 gondolatok ezen: “Mi az utólagos hőszigetelés három fő kérdése panellakásban?

  1. Szombati Zsolt

    Tisztelt Cím ! Dunaújvárosban élek panellakásban. A tavalyi évben vettem át két négyemeletes lépcsőház közös képviselői tisztségét. A lakótömb, amelyben többek között én is lakom még nincs szigetelve, de több éve halogatja a lakóközösség az épületek beszigetelését. Az idei évben arra jutottunk, hogy ha van olyan megoldás, ami viszonylag gazdaságilag is elfogadható és kivitelezésében is tetszik akkor belevágnánk a szigetelésbe, de szükségesnek érzem a felvilágosítást, hogy melyik szigetelési rendszer működne jobban a kérdéses panelépületeinken. Várom javaslatukat, illetve véleményüket, milyen szigetelési formát javasolnak polisztirolt, kőzetgyapot szigetelést,vagy esetleg egyéb szigetelési technológiát. Válaszukat előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Szombati Zsolt

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szombati Zsolt
      Megtisztelő a kérdése, hogy építőanyag forgalmazással foglalkozó cégként a mi véleményünket kéri panellakásuk utólagos hőszigetelőjének a kiválasztásához. Erre azonban az Önök döntési szempontjainak pontos ismerete nélkül nem tudunk határozott választ adni.
      Technológiailag a panellakásra a kőzetgyapot és a polisztirol szigetelés is megfelelő. A hőszigetelőanyag fajtájának (kőzetgyapot vagy polisztirol) kiválasztásánál túl azonban a márka, a gyártó illetve a terméktípus kiválasztásán túl még a hőszigetelő vastagságának a meghatározása is alapvető fontosságú. Ez pedig alapvetően attól függ, hogy Önök milyen mértékű megtakarítást szeretnének elérni a fűtési költségekben. Lakóközösség esetében erről különösen nehéz lehet döntést hozni.
      Itt találják meg azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a döntésüknél: https://www.dalostuzep.hu/blog/polisztirol-vagy-kozetgyapot-szigetelest-valasszak/
      A legjobb azonban az lehet, ha egy hőszigeteléssel foglalkozó szakembert keresnek meg a kérdésükkel, és ő az Önök döntési szempontjai megismerve tud segíteni Önöknek a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük