Miért fontos a tűz elleni védekezés az épületszerkezetekben?

Amikor családi házát építi, akkor számos követelmény megfordul a fejében. Önnek melyik a legfontosabb ezek közül? Vegyünk sorra néhányat.

Legyen kényelmes, komfortos új otthonuk. A stílusáról is biztos sokat gondolkodott már. Biztos nem hagyta ki az energiafelhasználással, hőszigeteléssel kapcsolatos igényének a végiggondolását sem. Biztos, hogy nem maradt ki a biztonság kérdése sem. Mit gondolt végig új otthonuk biztonságával kapcsolatban?

A biztonság témakörében biztos, hogy nem maradhat ki az alap, a falazat és a födémek stabilitása, az épület statikai követelményeinek a számbavétele. Családi házuknak stabilan kell állni a veszély legkisebb kockázata nélkül. A tető esetében biztos, hogy gondolt a viharkárokkal kapcsolatos védekezés fontosságára. Az is természetes, hogy a tetőszerkezetnek egy többnapos esőzéskor megnövekedett súlyú, illetve a téli hótakaróval borított tetőfedést is stabilan meg kell tartania. Ugyanilyen fontos azonban a tűz elleni védekezés fontossága is.
Családi háza stabilitását döntően az alap, valamint a fal és födémszerkezetek teherbíró kialakítása biztosítja. Olyan építőanyagokból érdemes építkezni, amelyek biztosítják a stabilitást, és otthona tűzbiztonságát is lehetővé teszik.

Ha a falszerkezetekre gondol, akkor talán nem jön lázba, mert úgy gondolja, nincs mitől tartania. A falak egy esetleges lakástűznél is stabilan állni fognak, és nem fenyegeti veszély otthonuk stabilitását. Leginkább azért bízik ebben, mert a falazóanyagok gyártásakor is fontos a biztonság, és a gyárakból kikerülő termékek nem éghetőek. Ez valóban így is van a hagyományos építkezési módoknál. Gondoljon csak bele, hogy mi a helyzet, pl. a könnyűszerkezetes technológiával épülő házaknál?

Természetesen ezeknek az építőanyagoknak a gyártói is törekednek a lehető legnagyobb biztonságra, azonban a hagyományos falazóanyagokból épült falakhoz hasonló biztonságot lehetetlen ezekkel az újszerű építőanyagokkal biztosítani.

A könnyűszerkezetes építőanyagok tűzbiztonsági kockázata nagyobb a hagyományos építőanyagokhoz képest. Ezzel számolni kell.

A téglaházak biztonsága milyen?

téglaház

Milyen a téglafalak tűzbiztonsága?

A hat évezredes falazóanyag mai gyártói is jól tudják, hogy a téglából épült falnak tűzállónak kell lennie. Az extrém helyzeteket nem feltételezve a téglafalak tűzállóságával nincs is probléma.

Az agyagból égetett tégla nem éghető anyag, mert már a gyártáskor kiégették. Egy esetlegesen bekövetkező lakástűznél több órán át képes ellenállni a felcsapó lángoknak. Az is fontos, hogy tűzben sem bocsát ki az emberi életre veszélyes mérgező gázokat, és szilárdságát is megőrzi.

A pórusbeton falazatok

Az Ytong falazóelemek fő alapanyaga kvarchomok, amihez a gyártáskor még cementet és meszet, valamint vizet kevernek. A pórusképződéshez kevernek még hozzá alumínium pasztát, ezek azonban mind ásványi anyagok. Nincsenek a termékben éghető szerves összetevők.

A gyártáskor így létrejövő pórusbeton szerkezetű falazóelem nem éghető. A falazáskor felhasznált habarcs sem tartalmaz éghető anyagokat, tehát a falazat egy esetleges lakástűzben sincs veszélyben.

A födémszerkezetek tűzbiztonsága

Tűzbiztonság szempontjából a födém is kiemelkedően fontos szerkezeti elem. A mai födémek már valamilyen előre gyártott gerendás-béléstestes (esetleg pallós szerkezetű), vagy vasbeton födémek. Lehet azonban ma még fafödém is. Ezek közül csak a fafödém jelent veszélyt. A másik kettő nem éghető, tűzbiztos szerkezeti elem.

A homlokzati hőszigetelő anyagok tűzbiztonsága megfelelő?

A régi építésű családi házak homlokzatára előbb-utóbb homlokzati hőszigetelés kerül. Ez szinte nélkülözhetetlen lesz a magas energiaárak miatt. A homlokzati hőszigetelő anyagok hatalmas kereslete a kínálat változatosságát is magával hozta. A gyártók jellemzően törekednek a maximális tűzbiztonság biztosítására, azonban az utóbbi két évtizedben nem egyszer előfordult 1-1 lakástűzben, hogy a homlokzati hőszigetelés is az égési folyamat része lett, és a füstfejlesztésben sem maradt kívülálló. Ilyen esetekben hibás volt a kivitelezés? Vagy a hőszigetelő anyag szerkezetével is gond lehetett?

Nem lehet egyértelmű állást foglalni 1-1 konkrét esetben. A tűzesetek döntő többségénél azonban kijelenthetjük, hogy a kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszerek szakszerű kivitelezés mellett tűzállóak. A kőzetgyapot olvadáspontja 1100 Celsius fok felett van. Egyszerű tüzeseteknél a kőzetgyapot szigetelés nem veszélyeztet senkit és semmit.

Kiválasztotta már otthona szigetelőjét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük