Miért sikertelen a hőszigetelések fele?

Az energiahatékonysággal és hőszigeteléssel kapcsolatos felmérések szerint a felújításhoz hozzákezdő családi ház tulajdonosok fő célja az energia megtakarítás, a fűtési költségek csökkentése. A felújítási munkálatok fele azonban sikertelen lesz. Szeretné megismerni az okokat?

A családi házak felújításának fő célja az energiával kapcsolatos kiadások csökkentése. Ez aligha meglepő azoknak, akik a több mint 2 millió, ma még hőszigetelés nélküli családi házban élnek, és hónapról hónapra fizetik a magas fűtésszámlát. Alighanem az ő elsődleges céljuk is a rezsiköltségek jelentős csökkentése lesz, ha belevágnak otthonuk régóta tervezett felújításába. A következő információ azonban már valószínűleg érdekes lesz számukra is. Érdemes alaposan végiggondolni, mielőtt hozzákezdenek a felújításhoz.

A felújításokkal kapcsolatos felmérések arra is felhívják a figyelmet, hogy a felújításba fogók legalább fele nem ismeri, vagy ha úgy hiszi, hogy igen, akkor helytelenül tudja – ami talán még rosszabb, annál, mintha elismerné, hogy nem ismeri – az egyes szigetelőanyagok hőszigetelő képességét. Mi lesz ennek a következménye?

A hőszigetelések sikertelenségének melyek a legfőbb okai?

Sokszor a nem megfelelő minőségű hőszigetelő anyag az oka a fűtési költségek kívánt mértékű megtakarítása elmaradásának.

Sokszor a nem megfelelő minőségű hőszigetelő anyag az oka a fűtési költségek kívánt mértékű megtakarítása elmaradásának.

A hőszigetelő anyagok energiahatékonysági jellemzőinek ismerete nélküli felújításoknál általános tapasztalat, hogy a tulajdonosok által remélt és a végül megvalósult energia megtakarítás bizony jelentősen eltér egymástól. Ebből következően a siker reményében indított felújítások több mint félének az a következménye, hogy a felújítás keserű szájízt hagy maga után, és sikertelen lesz. Az energiahatékonysági jellemzők ismeretének hiánya oda vezet, hogy az előzetesen remélt megtakarításból bizony nem lesz semmi. Továbbra is jóval többet kell fizetni a havi számlákban. Vagyis elvégezték a munkát, de nem érték el a tervezett eredményt. Melyek a sikertelenség legfőbb okai?

  • A szigetelőanyagok hőszigetelési mutatószámainak és jellemzőinek pontos ismerete nélküli vásárlásoknál az elsődleges választási szempont az ár volt, és az olcsó áron vásárolt hőszigetelő anyag végül nem tudja biztosítani a remélt megtakarítást.
  • Ha pedig a kiválasztott hőszigetelő anyag megfelelő, de a remélt megtakarítás mégis elmarad, akkor vagy túlságosan vékony lett a beépített hőszigetelés vastagsága, vagy pedig – ez utóbbi a jellemző – a kivitelezés szakszerűtlensége miatt marad el a várt eredmény.
  • Sok esetben pedig mindkét ok szerepet játszik a kudarcban. Vagyis a nem megfelelően kiválasztott szigetelő anyagot még ráadásul szakszerűtlenül is építették be. Hogyan lehetséges ez ilyen magas arányban? Felkészületlenek a hőszigetelést végző kivitelezők? A kutatások erre is magyarázatot adnak.

A felújítást végző családi házak tulajdonosai meglehetősen kevés esetben várják el az engedélyeztetést végző és a kiviteli terveket elkészítő építésztől az elvárt megtakarítást biztosítani képes szigetelő és építőanyagok pontos meghatározását. Vagyis nem az az elsődleges cél, hogy a tervezett felújítás energiamegtakarítás szempontjából is sikeres legyen, hanem csak az, hogy megkapják az engedélyt a felújításra. Ennek a hozzáállásnak pedig látjuk a következményeit. Illetve a tulajdonos utólag már tapasztalja is. Pedig a szigetelés fajtájának, típusának és paramétereinek a megfelelő kiválasztása elsődleges fontosságú az elvárt energiahatékonysági célok eléréséhez.

A szigetelőanyagok beszerzésekor elsősorban a kereskedők árajánlatait hasonlítgatják össze, és nem a tervezők által meghatározott műszaki paramétereknek megfelelően választanak. A legtöbbször persze azért, mert nem is kérik a tervezőktől az elvárt energiahatékonyságot biztosító műszaki paramétereknek a meghatározását. A szigetelőanyagok árának elsődlegessége a hőszigetelő képességükkel szemben azonban csak az egyik lényeges oka a remélt eredmények elmaradásának. Van egy másik fontos ok is.

Sok családi ház tulajdonos ugyanis a felújításhoz szükséges sokszor nem megfelelő minőségű építőanyag megvásárlása után saját maga fog hozzá a felújításhoz. A legtöbbször megfelelő szakértelem és minimális gyakorlati tapasztalat nélkül.

Leginkább ez a két ok, a megfelelő minőségű építőanyag kiválasztásának és a szakszerű kivitelezésnek a hiánya eredményezi azt, hogy a felújítástól remélt eredmények elmaradnak, és a beépített, szükséges minőségtől gyengébb szigetelőanyag szakszerűtlenül beépítve csalódást okoz. Az elvégzett munka nem térül meg, és a fűtési számla nem csökken a remélt mértékben.

Az energetikai korszerűsítéskor milyen felújításokat végeznek?

  1. A felújítások jelentős részét teszi ki az ablakok cseréje.
  2. Sokan végzik el a fűtés korszerűsítését.
  3. Tető és padlásszigetelés.
  4. Homlokzat és lábazat szigetelése
  5. A tető felújítása
  6. Illetve sokszor ezeknek a felújításoknak a kombinációját végzik, illetve végeztetik el a családi házak tulajdonosai.

A felújítások legfontosabb célja a már korábban említett fűtésszámla csökkentése. Természetesen emellett még szerepet játszik a döntésben a ház kényelmének, komfortfokozatának a növelése, és a homlokzat ronda színének a felújítása is.

Ön mit tesz azért, hogy elkerülje a sikertelen felújítások két legnagyobb hibáját?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük