Mikor használja a grafitos hőszigetelést?

Családi háza utólagos szigetelésére a hungarocell 20-40%-kal olcsóbb megoldást jelent a kőzetgyapot szigeteléshez képest. A hungarocell szigetelés árelőnye mellett pedig érdemes a grafitos hőszigetelés mellett dönteni, mert 25-30%-kal jobb szigetelést eredményez az ugyanolyan vastagságú hagyományos hungarocell szigeteléshez képest.

Milyen szigetelőt választ háza utólagos hőszigetelésére?

A legtöbben a polisztirol szigetelést választják az árelőnye miatt. A polisztirolon belül viszont már érdemes a grafitos szigetelés mellett dönteni.

Miért lehet jobb választás a grafitos adalékanyaggal ellátott szigetelő?

Beszéltünk már arról, hogy 25-30%-kal jobb szigetelést eredményez ugyanolyan vastagságnál.

  • Ez kifejezetten előnyös akkor, amikor a fal gyenge hőszigetelő képessége miatt vastag hőszigetelőt kell a falra feltenni.
  • Az ajtók és ablakok környezetében a beforduló helyeken a legtöbbször nincs elég hely ahhoz, hogy bármilyen vastagságú lehessen a szigetelés.
  • Ezeknél a helyeknél kifejezetten előnyös egy olyan hőszigetelő, amely vékonyabb vastagságban is biztosítja a megfelelő hőszigetelést.
grafitos hőszigetelés
Grafitos szigetelő rendszer 20-30%-kal jobb hőszigetelő képességgel

Az Austrotherm grafitos adalékanyaggal ellátott grafitos szigetelő lemezeit jellegzetes szürke színükről könnyen felismerheti. A falra való felrakásuk is egyszerű, mert a jellegzetesen szürke lapoknak az egyik oldala világos színű, rózsaszínre van festve. A táblákat a szürke, festetlen felületükkel kell felragasztani a falra, és ekkor a szigetelés külső, világos felülete visszaveri a napfényt, és nem fog átmelegedni. Ez a rózsaszínű fényvisszaverő felület is biztonságosabbá teszi a szigetelést, mert addig is, amíg nem kerül fel a szigetelőre a vakolat visszaveri a napfényt.

Mennyi a grafitos hőszigetelés javasolt vastagsága?

Családi háza utólagos szigetelésekor milyen mértékű megtakarítást szeretne a fűtési költségeiben?

2020-tól a homlokzati falakra most érvényben lévő 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéke 0,20 lesz az új épületekre. Ez azt jelenti, hogy az új családi házakat már ennek a követelménynek megfelelően kell építeni, mert ekkor kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Ezek az értékek egyfajta iránymutatóként is szolgálhatnak a meglévő családi házak utólagos szigetelésekor is.

  • Például a 70-es, 80-as években oly gyakran használt B30-as téglafalak utólagos szigetelésekor ha 16-18 cm-es vastagságot választ a grafitos szigetelőből, akkor a 0,17-0,18-as értéket is elérheti az utólagosan szigetelt fal hőátbocsátási tényezőjével.
  • Ha pedig 20 cm vastag grafitos szigetelést rak fel a B30-as téglafalra, akkor ezzel elérheti a passzívházakra vonatkozó 0,15-os értéket is.

Utólagos hőszigetelésnél tehát nem a rendeletek határozzák meg a hőszigetelés vastagságát, hanem az, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne az elkövetkező néhány évtizedben, amikor fizeti a téli fűtésszámlákat.

Szakszerű kivitelezés mellett a hőszigetelés élettartama 30-40 év, és ezalatt várhatóan még tovább fognak emelkedni az energiaárak. Ezért nem érdemes spórolni a hőszigetelés vastagságával.

Ugyanis nem lenne jó, ha 10-15 év múlva újra kellene kezdeni a szigetelést, mert a földgáz árának emelkedése miatt újra kellene szigetelni a most szigetelt homlokzati falakat.

Szeretné kétszer megfizetni az utólagos szigetelés munkadíját?

  • Ragasztóra, üvegszövetre, alapozó és fedővakolatra is kétszer lesz szüksége. Állványozni is újra kell a következő szigeteléskor.
  • Vagy inkább egyszerre megoldja a grafitos hőszigetelés vastagságának megfelelő megválasztásával?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük