Milyen jogos elvárásai vannak a tetővel szemben?

A tetőszerkezetnek és a tetőfedésnek a felújítása nemcsak szebbé teszi családi házát, hanem az értékét is jelentősen növeli. Főleg akkor, ha tartós és jó minőségű tetőfedő anyaggal fedi le a felújított tetőt.

A tető felújításakor ugyanis nemcsak arról van szó, hogy sokkal szebb és tartósabb tetőfedés kerül a tetőre, hanem ezzel összefüggésben a tetőszerkezet is megújul. A korszerű és kiváló minőségű tetőcserepek alá ugyanis felújítás nélkül ritkán lehet megtartani a meglévő tetőszerkezetet.

Ez nem véletlen, mert a tetőszerkezetet adó fenyőfából készült gerendák és lécek megfelelő kezelés nélkül könnyen szuvasodnak. Ha pedig gyakran vagy több helyen is rendszeresen beázik a tető, akkor pedig emellett még a gyakori nedvesség miatti penészedésre és gombásodásra is lehet számítani. A különféle rovarok és gombák okozta károk nem tesznek jót a faszerkezet egészségének.

Nemcsak arról van szó, hogy a régi tetőszerkezetek sokszor már nem is felelnek meg a mai előírásoknak, hanem arról is, hogy a legtöbbször a minőségük sem megfelelő. Semmi értelme sem lenne felrakni az elkorhadt, szuvasodó tetőszerkezetre a több évtizedes, kiváló minőségű tetőcserepeket.

tetőszerkezet

A tetőszerkezetet is fel kell újítani a tető felújításakor

Ezért a tető felújításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy az Önök által kiválasztott tetőfedő anyag olyan tartós és jó minőségű tetőszerkezetre kerüljön, amelynek várható élettartama hasonló a tetőcserepek élettartamával. Ez pedig ugyan nem igényli minden esetben a tetőszerkezet teljes cseréjét, de a felújítását és a megerősítését mindenképpen. Nemcsak a tetőszerkezetet tartó szarufáknak és tartóoszlopoknak kell a felújított tető több évtizedes élettartamára alkalmasnak lenni, hanem a tető lécezésének is.

A megújult tető az egész házat védi a csapadékkal és viharokkal szemben, ezért a felújított tető alatt már bátran lehet gondolkodni például a tetőtér beépítésén is. A tetőtér beépítéskor természetesen nemcsak a tetőszerkezetet kell megújítani, hanem még a falszerkezetnek is el kell bírnia a beépített tetőteret. Ez pedig sok esetben a falak olyan jellegű megerősítését igényelheti, amit már nem is biztos, hogy érdemes vállalni. Azzal azonban nehezen lehetne vitatkozni, hogy a beázások ellen tökéletes védelmet nyújtó és jól szigetelő tető nélkül ma már nem lehet a tetőteret beépíteni.

A tető felújítására azonban nemcsak a padlástér beépítésekor van szükség. Ha nincs beépítve a padlástér, akkor is védeni kell a házat a beázással és a viharokkal szemben. A több évtizede készült, régi, rossz minőségű és egyre több helyen beázó tetők erre a védelemre egyre alkalmatlanabbak. A jelenlegi, néha egyre szélsőségesebb időjárásnál sokszor jelent veszélyt a nyári hónapokban lezúduló zivatarok illetve a téli porhó tető alá való bejutása is. A tető alá bejutó csapadék a födémet is veszélyezteti. A rosszul rögzített vagy meglazult tetőcserepek pedig egy-egy komolyabb viharos szélben jelentenek nagy veszélyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük