Milyen külső és belső árnyékolókat használhat?

A külső árnyékoló használata egyértelműen előnyösebb nyáron, mert a nap égető sugaraival szemben már védi az ablak üvegét is, és nem engedi be a meleg levegőt a szobába. Fűtési szezon idején azonban előnyösebb valamilyen belső árnyékoló használata, mert ez is jól megvédi a kívülről jövő kíváncsi tekintetek elől, és még fűtési számlája alacsonyabban tartásában is segít.

Külső árnyékolók

Velux redőny

Ha leengedi Velux redőnyét, akkor ebben a rekkenő hőségben akár 5-6 fokkal is hidegebb lehet majd tetőtéri szobájában. Márpedig ezt szeretné, nem?

A tetőtéri ablakok leggyakoribb beépített külső árnyékolója a redőny. Praktikus megoldás, mert a tűző nap sugarainak útját állva meggátolja az ablaküveg és ezzel együtt a tetőtéri szoba túlzott felmelegedését. Emellett teljesen lehúzva még nappal is teljesen elsötétítheti a szobát, és a külső zajokat is képes tompítani. Ez kifejezetten jól jön azokon a napokon, amikor például hosszú éjszakába nyúlóan dolgozott, és elmarad alvásadagját nappal szeretné bepótolni.
A redőnyöknek többféle változata van. Mozgathatja kézzel vagy pedig távirányítással is.

A tűző nap sugarai elleni védelmet szolgálja a külső napellenző roló is. Legfőbb előnye, hogy véd a napsütéssel szemben, de azért a kilátás lehetőségét is biztosítja. A redőnyhöz hasonlóan már a külső térben útját állja a nap sugarainak, ezért hatásosan képes megvédeni a szoba kellemes belső hőmérsékletét a legmelegebb nyári napokon is.

Ha kinn nem süt hétágra a nap, és szellőztetni szeretne, akkor nyitott állapotban ezt is megoldhatja. Szabályozni tudja a roló árnyékoló hatását is.

Beltéri belső árnyékolók

Velux belső árnyékoló

A Velux belső sötétítő rolettája

A belső árnyékolók a ház védett belső terében találhatók, ezért sokkal kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezzel együtt persze nem is védik az ablakot az esővel, hóval szemben.

Reluxa

A reluxa talán a legelterjedtebb belső tetőtéri ablak kiegészítő. A lamellák dőlésszögének a beállításával szabályozni tudja a szobába beáramló fény mennyiségét. Legfőbb előnye, hogy véd a túlzott napsugárzástól, de azért beengedi a szobába nap sugarait, ezért a hűvös őszi és tavaszi napokon a szoba hőmérsékletének a növelését is lehetővé teszi a beáramló napsugarak erejével.

A reluxa két oldalt futó vezető sinei teszik lehetővé az ablakszárny akadálytalan mozgatását. Kézzel és távirányítóval is lehet mozgatni.

Harmonika árnyékoló

Kifejezetten elegáns megoldása ez a tetőtéri ablakok belső oldali árnyékolásának. A szerepe ugyanaz, mint az előbb említett reluxának. Védi a szoba légterét a túlzott napsugárzástól.

A harmonika árnyékoló merev tartású, speciális műanyagból készített anyaga két oldalt a vezetősínekben fut.

Melyik megoldást választja Velux ablaka belső és külső árnyékolására?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük