Milyen legyen a falazóanyag?

Egy épület felhúzásakor ez a kérdés igencsak hamar előkerül. Építkezéskor az egyik első fontos kérdés, amit el kell dönteni. Családi háza építésekor többféle falazóanyag közül választhat. A legelterjedtebb a tégla, de más lehetőségek is vannak, mint például a zsalukő, vagy a különböző falazóelemek.

Téglából is többfélével találkozhat. Szakemberként persze biztos könnyű eligazodni a téglák rengetegében is, de első otthonát felépíteni készülő építkezőként ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy vajon melyik a legjobb választás. Persze nem lehetetlen jó döntést hozni, de mindenképpen igényel némi utánajárást.

falazóanyag választás

A falazóanyag kiválasztásakor mire érdemes figyelnie?

Ahhoz, hogy jól válassza ki a falazóanyagot, minimum azzal tisztában kell lenni, hogy melyik milyen tulajdonságokkal bír. Enélkül elég nehéz lenne megalapozott döntést hozni, hisz nem tudhatja előre, hogy mit várjon tőle. Megfelelő hozzáértés vagy megfelelő információ nélkül pedig nem érdemes válogatni, mert csúnyán ráfázhat. Ha jobban képbe akar kerülni, olvasgathat a témában. Az is opció azonban, hogy megkérdez egy hozzáértőt, aki rendszeresen foglalkozik falazással. Hogy egy kicsit megkönnyítsük a döntését, összeszedtük Önnek néhány falazóanyag legfőbb tulajdonságait.

Ezek segítségével könnyebb lesz már a választás?

Tégla a legelterjedtebb

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

A tégla a leggyakrabban beépített falazóanyag, és egyben a legtermészetesebb is. Számos kedvező tulajdonsága miatt nagyon népszerű. A modernebb fajta téglák rendkívül tartósak, akár 100 év is lehet az élettartamuk, nagy a szilárdságuk, a teherbírásuk, ezért kiválóan alkalmasak bármilyen épület felhúzásához. Mivel lyukacsos szerkezetűek, ezért jó a hőszigetelésük. A korszerű üregszerkezetű téglák már önmagukban is megfelelnek a hőszigeteléssel kapcsolatos előírásoknak. Az építkezés ütemére is hatással vannak, mert könnyen beépíthetők, alakíthatók, ami segít abban, hogy gyorsabban menjen a munka, hamarabb elkészüljön az épület.

Mindemellett nem utolsó szempont az sem, hogy egy téglából készült ház energiatakarékos. A lyukacsos szerkezet mellett maga az a tény, hogy kerámiából van, szintén sokat hozzátesz a hőszigeteléshez, a kerámia hőtartó képessége ugyanis kiváló. A lakás melegét egy tégla fal hosszasan tartja, lassan adja le, mint ahogy például a cserépkályhák is. Nyáron viszont a benti, hűvös levegővel tesz ugyanígy, a kinti meleget pedig csak nagyon lassan engedi be, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy kevesebbet menjen a klíma.

Milyen legyen a tégla?

LeierPlan ISO+ és ISO tégla

A jó Leier téglák közül melyik a legjobb? Látja is. A Leier szürke színű, grafitos polisztirollal töltött téglája bír jobb hőszigetelési értékkel. Kőzetgyapot betétes társa se nagyon marad le tőle.

Ahogy említettük, téglából többféle létezik. A modern téglák lyukacsos szerkezetűek, amik a hőszigetelést segítik, kerámia anyaguk pedig tovább fokozza ezt a tulajdonságukat. Érdemes ezekből a téglákból a megbízható, bejáratott márkáknál maradni. Ezek esetében komoly teherbírás garantálható, nem kell attól tartani, hogy a fal időnek előtte felmondja majd a szolgálatot, és nem bírja majd a terhelést. A Leier és a Porotherm téglák ilyenek, nem véletlenül a legelterjedtebben használatosak.

A falazóanyag az építkezés költségének mindössze 3-5%-át teszi ki, viszont ha még ezen is spórolni szeretne, akkor könnyen pórul járhat, mert megtakarítása a többszörösét fogja megfizetni majd a téli gáz és a nyári villanyszámlák összegeiben.

A válaszfalak építéséhez, pillérekhez, boltozott áthidalásokhoz, vakolatos teherhordó falak építéséhez a kisméretű tégla is jó választás. Épületen belül falazott kéményt is felhúzhat vele. Kívül azonban nem ajánlott használni, mert a fagy sajnos árt neki. Ennek a téglának a hőszigetelése nem különösebben jó, ezért külső házfalak építéséhez semmiképp nem ajánlott, még akkor sem, ha a terhelést amúgy jól bírják.

Mikor jó a zsalukő is?

A zsalukőből tulajdonképpen betonfal készül, nem jellemző, hogy házak építésére használnák.

  • Sokszor használják épületek alapjának földfelszín feletti részéhez, vagy a megfelelő padlószint eléréséhez.
  • Készítenek még belőle lépcsőket, falaznak pincéket.
  • Oszlopok építésére pedig külön zsalukő elemek is kaphatók, amik tökéletesen megfelelnek a célnak.
  • Kerítés építésére is kiváló választás lehet, emellett támfalak készítéséhez, garázsok falazásához, esetleg ipari raktárak építéséhez is gyakran vásárolják.

A zsalukő beépítése meglehetősen gyors és egyszerű. Az előregyártás és a helyszíni betonozás előnyeit egyesíti, utóbbi műveletet lényegesen egyszerűbbé téve. A zsalukő egy üreges beton, és azért jó, mert nincs szükség külön zsaluzatra az építkezéshez – egyszerűen az üregeit kell kitölteni betonnal, majd a helyszínen bevasalni, így biztosítottá válik a falszerkezet megfelelő teherbírása. Kis súlyú elem, így könnyű mozgatni, ami jelentősen gyorsabbá teszi az építkezést. További előnye, hogy nem kell kivárni a beton megkötését, mert maguk az elemek is terhelhetők.

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Mit szeretne még tudni a falazóanyag kiválasztásakor? Ha még nem választott falazóanyagot építkezéséhez, akkor a Hogyan válasszon falazóanyagot kérdéssor segíteni fog a választásban.

  • Ha pedig kérdése van, akkor hívja a (+36-26)375-171-es számot, és segítünk kérdése megválaszolásában is.

10 gondolatok ezen: “Milyen legyen a falazóanyag?

  1. Nagy Ferenc

    Laikusként kérdezem. Ha zsalukőből építenék házat, a tetejét pedig beton gerendából, beton kefniből készíteném, majd kátránnyal vastagon szigetelném, és kb 1 méter földdel beborítanám. ( Domb ház), az rossz elképzelés lenne? Ha igen, miért?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Ferenc
      A házépítéshez, így a dombház építéshez is építési engedélyre van szükség. A városokban a hagyományos utcaképnek meg kell felelni. A sikerhez a teleknek nem a városközpontban, hanem a lakott terület határán kell lenni. Ráadásul a dombházak tervezése a természettel összhangban történik.
      A dombház építés a hagyományoshoz képest más technológiát kíván, és ebben nincs gyakorlatom. Ezért engedje meg nekem, hogy ne találgassak a kérdése megválaszolásával.

  2. Lovass Róbert

    Tisztelt Dalos-blog!

    Egy kb. 80×150 cm méretű ablak helyének falazásához megfelelő lehet zsalukő is vagy célszerűbb lenne téglát vásárolnom?
    Helyzeti előnye a zsalukőnek, hogy az van itthon is 🙂

    Köszönöm a válaszukat, tisztelettel:
    Róbert

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Róbert
      Attól függ, hogy mi az Ön célja.
      Ha nem számít a hőszigetelés, és az, hogy az eltérő építőanyagok találkozásánál a falszerkezetben hőhíd alakul ki annak lehetséges következményeivel együtt, akkor jó lehet a falazáshoz a zsalukő is.
      A hőhíd elkerüléséhez ugyanolyan hőszigetelő képességű építőanyagból célszerű megépíteni a fal teljes szerkezetét. Tehát a hőhíd elkerüléséhez nem elég a tégla, hanem ugyanolyan hőszigetelő képességgel rendelkező tégla falba építésére van szükség.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Véges B.
      Ha nem fontos a szigetelés, akkor a zsalukő is teljesen rendben van. Ha viszont fontos a fal szigetelése, akkor a szigetelési igénytől függően válassza meg a falazóanyagot és a szigetelőt.

  3. B. Gábor

    Kedves Dalos-blog!

    A kertembe szeretnék pincét leásni (3×3,5 méteres; 2 méteres belmagasság) és a véleményét szeretném kikérni pár kérdésben:
    – a falazat 12 cm-es porotherm tégla leenne, és nem zsalukő, mert az rengeteg betont felemészt. Ön szerint lehet ilyen téglából? Azért 12-es, mert kell a hely, és a pincét nem tudom nagyobbra csinálni.
    – lehet-e ezt a 12es porotherm téglát vasalni? Függőlegesen vagy vízszintesen? Hogy nehogy megsüllyedjen vagy repedjen.
    – betongerenda és betonkefni helyett kerámia födémgerendát szeretnék feltenni, közé protoherm béléstestet? Mi a véleménye: 3 métert át lehet fedni a kerámia geremda és béléstestekkel? Természetesen menne rá majd 5-6 cm felbeton hálóval.
    – továbbá egy kerti kis faházat, tárolót 3×3 métereset tennék rá felülre, és abból lehetne létrán lemenni a pincébe? Vajon elbírhatja a kerámia födémszerkezet és az 5 cm vastag felbeton mindezt, plusz a járkálást a kerben?
    – illetve kell-e a falak alá sávalap?

    Köszönöm!
    Üdv,
    Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      12-es Porotherm téglából nem építenék pincefalat. Azért, mert ez a tégla nem erre való. Nem fagyálló, és túl vékony ahhoz, hogy az esetleges talajnyomásnak, talajvíznyomásnak ellenálljon.

  4. Volgemut Péter

    Kedves Dalos-blog! 12cm zsalukő lehet úgy teherhordó, hogy egy főfalhoz lenne vasalva beöntve és a 4db 250es elemmagas áthidalóból az egyik erre menne? Mind a két oldalon 50cm hosszú, egy sor, lenne a zsalukő. Köszönettel Volgemut Péter

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      A 12 cm-es fal alapból elég vékony. Nem tudok határozottan válaszolni a kérdésére. Ez attól függ, hogy Milyen terhet kell hordozni, megtartani a 12 cm-es zsalukőnek, és milyen stabil lesz a kivitelezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük