Milyen típusai vannak a gipszkarton profiloknak?

A gipszkarton álmennyezetek és falak tartószerkezeteként faanyagot és horganyzott acélidomokat is használhat. A lapok acélprofilokra szerelésével stabilabb falszerkezeteket építhet, mint fából.

A négy fajta gipszkarton profillal minden gipszkarton szerkezetet rögzíteni tud lakásában. Ismeri a négy horganyzott acélból készült gipszkarton profilt?

horganyzott profil tartószerkezet

Horganyzott profil tartószerkezet gipszkarton fal építéséhez

Ha a lakása átalakításához használt gipszkarton profilok horganyzott acélból vannak, akkor biztos lehet abban, hogy gyorsan fog haladni a gipszkartonozással. A gyorsaság mellett még stabilabb szerkezetet is építhet, mintha fából készítené a tartószerkezetet. Ha szakszerűen állítja fel a vázat, és szabványszerűen csavarozza fel a lapokat, akkor a felépített fal vagy álmennyezet sokáig állni fog, és stabil falat ad.

Tudta azt, hogy mindössze négyféle horganyzott acél profil van? Ezek közül melyikre van szüksége gipszkartonozásához?

Bármilyen szárazépítészeti szerkezetet épít lakásában ezzel a 4 profillal stabilan rögzíteni tudja majd

  1. uw gipszkarton profil

    UW profil gipszkarton válaszfal építéséhez

    Falaknál a gipszkarton lapok rögzítésére a „W” végződésű CW és UW profilok valók. Az UW profilok a tartószerkezet vízszintes elemei. Ezeket a födémre és a padlóra kell rögzíteni az építendő falszerkezet teljes hosszában. Fontos az is, hogy felszereléskor rezgésgátló szalagot, szivacs csíkot is használva rögzítse a plafonhoz és a padlóhoz ezeket a profilokat. Ezzel is jobb szilárdságú lehet az elkészülő fal.

  2. Az UW profilokba kell felszerelni a függőleges falváz szerkezetet, a CW profilokat. A falszerkezet vastagságától függően ezek a profilok 50, 75 és 100 milliméter szélesek lehetnek.
  3. A D végződésű profilokat pedig a mennyezetek készítésekor használja. Az UD profilok mennyezetek burkolásához, álmennyezetek készítéséhez kellenek. A mennyezethez való rögzítésre szolgálnak, ha pedig függesztett álmennyezet vagy rejtett világítás készül, akkor ezeket szereli fel a függesztő-pálcákra. Milyen további kiegészítőkre lesz még szüksége a gipszkartonozáshoz?
  4. A gipszkarton álmennyezet tartóbordái a CD profilok. A gipszkarton lapokat ezekhez csavarozza majd.

Ezen kívül vannak még az UA profilok az ajtók beépítéséhez ugyancsak 50, 75 és 100 milliméteres vastagságban.

gipszkartonozás fémszerkezetre

Gipszkartonozás horganyzott acél vagy alumínium profilra

A gipszkartonból épült szerkezetek külső sarkainál és éleinél ALU élvédőket érdemes használni a sarkak és élek védelmére. A gipszkarton szerkezet belső éleinek és sarkainak megerősítésére papírszalagot célszerű beépíteni.

Lakásában válaszfalat vagy álmennyezetet épít?

  • A gipszkarton lapok felszereléséhez horganyzott acél vagy fa tartószerkezetet tervez?
  • Melyik lesz jobb? Melyik szerkezet fogja stabilabban tartani a válaszfalat?
  • Milyen hangszigetelésre van szüksége a gipszkarton falban?
  • Kérje gipszkartonozásban járatos tanácsadó munkatársunk segítségét a (+36-26) 375-171-es számon. Munkaidőben várja hívását. Válaszol a kérdéseire, és segít választani a gipszkarton lapok és profilok között. Segít a válaszfal hangszigetelő betétének kiválasztásában is.

23 gondolatok ezen: “Milyen típusai vannak a gipszkarton profiloknak?

  1. Mezei Tamás

    Üdvözlöm!

    Érdeklödni szeretnék,vályogfal gipszkartonozásához,milyen gipszkarton profilokra lenne szükségem?

    Válaszukat előre is köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mezei Tamás
      Falak, válaszfalak gipszkartonozásához a födémre és a padlóra felszerelhető UW profilokra van szüksége. Ezek lesznek a padlóra és a födémre szerelhető vízszintes profilok. Ezekbe az UW profilokba kell szerelni a függőleges CW profilokat, amelyekre fel lehet csavarozni a gipszkarton lapokat.
      Emellett azonban az is fontos, hogy mi célból szükséges a vályogfal gipszkartonozása? Ha valami gond van a vályogfallal, akkor mindenképp célszerű egy szakembernek megmutatni.

  2. Hilák Antal

    Üdvözlöm!

    Szerelt kémény szeretnék körbekeríteni gipszkartonnal: egy 40cm x 40cm alapterületű 3m magas oszlopot kell építeni. A függőleges sarkokra milyen profilt használjak?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hilák Antal
      Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését.
      A 40×40 centis, 3 méter magas oszlop építéséhez a födémre és a padlóra kell felfogatni 2×3 db 40 centis UW profilt sarokra vágva. Ehhez tudja fogatni a függőleges szerkezeti profilt, a CW profilt. Erre lehet rögzíteni a gipszkarton lapot.
      A függőleges CW profil ebben az esetben kerülhet sarkakra, és ehhez kell fogatni a gipszkarton lapokat.

  3. Pantó József

    Az én kérdésem az lenne hogy kb. 5×2 méteres média falat szeretnek építeni elég sok tárolóval ehez melyik profil lenne a legoptimálisabb?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves József
      Gipszkarton falak építéséhez az UW profilok a fal vízszintes, a CW profilok pedig a fal függőleges profiljai. Ezekből tökéletesen meg tudja építeni a gipszkarton falat. A sok tároló a fal teherbírása miatt érdekes, és ez a profilok felfogatásának és a függőleges profilok távolságának, sűrűségének függvénye lehet. A fal megfelelő stabilitását, teherbírását kell biztosítani.

  4. Csámpai Róbert

    Szeretnék érdeklődni álmennyezetek szeretnék készíteni milyen profilok szükségesek hozzá 10 cm szeretném lehozni viszont egyenletlen régi építésű nádból készült faszerkezetes köszönöm a segítségét előre is

  5. Dávid

    Üdvözlöm,

    A tetőtérben szeretnék oldal falat kialakítani, mert a belső szűk helyre nincs szükségünk. Az érdekelne, hogy ehhez az oldal fal kialakításhoz milyen profilok szükséges, meg oldható-e esetleg tetőléc használatával?

    Köszönöm

    Dávid

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dávid
      Oldalfal kialakításához függőleges CW és vízszintes UW profilokra van szükség. A gipszkartonozás megoldható fa tartószerkezettel is. A tetőléc nagyon vékony. Minimum párnafára (dupla vastagságú tetőléc, 5×5 cm) szükség van.

  6. Hubert Gábor

    Üdvözlöm.
    Azt szeretném kérdezni, ha nekem van 2 darab, 70 Cm széles és 265 cm magas szabad falnyílásom, amit le szeretnék hozni 220 cm-re, akkor a nyílás belső oldalára szerelem a CW, kennyezetre az UW profilt? Hogyan tudom az alsó részén áthidalni a nyílást? CD profillal?
    Köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      Az én hibám, de nem igazán értem a kérdését. Elnézését kérem, hogy nem tudok válaszolni.

    2. Bálint Róbert

      Szia Gábor! Most kerültem erre az oldalra, és nem tudom, hogy már megcsináltad – e amit akartál, de én az oldalfalra szerelném az UW profilt 265-220 – ig, és keresztbe a CW -t felül a „C” betű lefelé mutat, alul felfelé. Ha ajtót is akarsz a nyílásba tenni, akkor az alsó CW profil helyett ugyanolyan szélességű UA profilt használnék szintén az „U” betű felfelé mutat (de ehhez külön rögzítőre lesz szükséged, (2db/ajtó), amivel a falhoz rögzíted az UA profilt). Természetesen az UA profilt ebben az esetben is rögzíteni kell az UW profilhoz, ehhez pedig opel csavart használnék…. Ha dalos-blog nem ért egyet, nyugodtan szóljon…Szép estét!

  7. Gábor

    Üdvözlöm!

    Tetőtéri gipszkarton válaszfalat szeretnék építeni 16 cm vastag (építkezésből megmaradt) kőzetgyapot szigeteléssel. Mivel a legszélesebb CW és UW profil 10 cm széles, így 16-os gyapot nem fér közé. Megoldás lehet, ha 2 db 50 mm – es profillal oldanám meg a kívánt szélességet? Vagy ez a stabilitását rontaná a falnak? Köszönöm előre is.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      Igen, a 2 db 50-es profil rontja a stabilitását a 16 cm vastag falnak. Azonban ha az így biztosított stabilitás is megfelelő lehet, akkor ez vállalható lehet. Attól függően, hogy a válaszfalnak milyen stabilitásnak kell megfelelni.

  8. Kormos Péter

    Tisztelt Ügyintéző!
    Egy plafon alatt kell elektromos vezetékeket vinni.
    Szeretnék készíteni egy U alakú gipszkarton vályút, ebben mennének a vezetékek.
    Úgy képzelem, hogy valami fémszerkezetet rögzítek a plafonhoz, és ahhoz csavarozom a három gipszkarton lapot.
    A méret 193 cm x kb.15 cm x kb.10 cm (hosszúság, szélesség magasság).
    Tudna javasolni megoldást erre? Meg is tudom vásárolni önöknél?

    Köszönöm előre is.
    Tisztelettel,
    Kormos Péter
    30 856 3933

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      Itt a blogon ilyen konkrét kérdést nem tudunk megválaszolni, mert ehhez további pontosításra van szükség. A telefonszámán keressük Önt.

  9. Tündi

    Üdvözlöm!

    Álmennyezetet és előtét és válaszfalat is szeretnénk készíteni.
    Mivel kell kezdeni?
    Elgondolásunk, hogy az álmennyezettel kell kezdeni és utána a válasz és előtét falakat ahhoz rögzítjük.

    Előre is köszönjük a segítséget!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tündi
      A gipszkarton szerkezetek stabil rögzítése, felfogatása a lényeges.
      A válaszfalnak stabilan kell állni. Különösen akkor, ha ajtó is lesz benne. Ezért a válaszfalnál az alsó és a felső profilt is rögzíteni kell. Az alsó profilt a padlóra, a felső profilt pedig a mennyezetre tudja stabilan rögzíteni. Biztos Ön abban, hogy az álmennyezet lesz annyira stabil, hogy hozzá tudják rögzíteni a válaszfal felső profilját?

  10. P. Zsolt

    Tisztelt Ügyintéző!

    A 2022. 10.21-én írt (Kormos Péter által írt) bejegyzéshez nagyon hasonló a kérdésem.

    Az én esetemben további probléma, hogy az „L” alakú gipszkarton vályú az oldalfalhoz rögzíthető csak. Mert az oldalfal anyaga tégla, de a mennyezet (plafon) gipszkarton.

    Ráadásul ez kb. 3 méter hosszan futna a mennyezet és az oldalfal sarkában, mintha egy (üreges) gerenda lenne.

    Megköszönném a tanácsát, javaslatát, akár telefonon is: 30/2031792

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Hát igen. Jobb lesz telefonon beszélni, mert néhány dolgot pontosítani kell még.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük