Milyen tüzelőberendezése van? Milyen kéménybélelés kell hozzá?

A fűtéskorszerűsítés jelentős kiadással jár. Ha felújítjuk a fűtési rendszert, akkor a legfontosabb szempont, ami a szemünk előtt lebeg, a fűtés gazdaságossága. A korszerűbb fűtési rendszerre Ön is bizonyára azért áll át, mert ettől fűtési költségeinek a csökkentését reméli.

Az elérhető megtakarítás mellett azonban hallgatólagosan mindig ott van a biztonság, mint másik alapvető fontosságú szempont a fűtés korszerűsítésénél. Ha lecseréli a tüzelőberendezést, akkor a tüzelőberendezéshez és a tüzeléshez használt tüzelőanyagnak megfelelő biztonságosan működtethető kémény kiválasztása vagy a meglévő kémény átalakítása is alapvető fontosságú családja biztonsága érdekében.

fűtéskorszerűsítés

Milyen fűtéskorszerűsítést tervez?

A fűtéskorszerűsítés nagy beruházás, akár milliós nagyságrendű kiadás is lehet otthonában.

A fűtés korszerűsítése jelentheti azt, hogy kicseréli a több évtizede működő kazánt egy jobb hatásfokkal üzemelőre. Ilyenkor a házban kialakított fűtési rendszerhez nem kell hozzányúlnia. Elegendő „csak” a kazánt lecserélni, és megnézni azt, hogy a kémény az új kazánhoz is biztonsággal és gazdaságosan csatlakoztatható-e?

Ha viszont nemcsak a tüzelőberendezést cseréli, hanem a ház teljes fűtési rendszerét felújítja, akkor a fűtőtesteket is lecseréli a lakásban. Ez pedig adott esetben akár többmilliós beruházást is jelenthet. Ilyen jelentős felújításnál még fontosabb, hogy mindenben megfeleljen a kialakított rendszer a biztonságos fűtés és füstelvezetés szabályainak. Nem lenne jó, ha utólag kellene még további kiadásokkal terhelni a családi kasszát. Csak azért, mert nem tartották be az átalakítással kapcsolatos követelményeket.

Tüzelőberendezése milyen kéménybélelést kíván?

A beépített tüzelőberendezés és a tüzeléshez használt tüzelő határozza meg, hogy milyen kéményre van szüksége a füst biztonságos elvezetéséhez.

leier lsk kémény

Leier LSK kémény otthona biztonságos füstelvezetéséhez kandallóhoz, cserépkályhához és vegyes tüzelésű kazánhoz

A korszerű kéménynek nem feltétlenül kell modernnek is lenni, de mindenképp meg kell felelnie a biztonságos füstelvezetés és a tüzelés hatékony támogatása követelményeinek. Éppen ezért

  1. Tűzbiztosnak kell lenni. Ez azt jelenti, hogy semmiképpen sem lehet rajta repedés, és a tüzeléskor keletkezett hőmérsékletet is jól kell bírnia.
  2. A füsttömörség is hasonló a tűzbiztossághoz. Azt jelenti, hogy olyan anyagból készül a kémény, amin nem hatol át sem a levegő, sem pedig a füst.
  3. Nedvességgel és savakkal szemben ellenálló, ami azt követeli meg, hogy olyan anyagból készüljön a béléscső, ami a tüzeléskor keletkezett maró savak és kicsapódó nedvesség és korom hatására is biztosítja a kémény hosszú távú, zavartalan üzemelését.
  4. Hőszigetelt, ami segíti az égés hatékonyságának a javítását.
  5. Jó a huzata, ami a tüzelőberendezés energiahatékony működését segíti.

Ha ilyen a kémény, akkor ez biztosítja, hogy évtizedeken át biztonságosan és a tüzelőberendezésben lezajló égés hatékonyságát javító módon fog működni.

Régi, hagyományos falazott kémények

A vegyes és fatüzeléses cserépkályhák és kandallók biztonságos tüzeléséhez elegendő a hagyományos kisméretű kéménytéglából épült, belülről kivakolt kémény is. A fatüzelésnél nem keletkeznek olyan felszabaduló maró savak, amelyek különleges, saválló béléscső kialakítást igényelnének. Ezzel együtt azonban arra figyelni kell, hogy a fatüzelésnél a tüzeléskor akár 500-700 Celsius fokon is zajlik az égés, és ilyen magas hőmérsékletnél már megfelelő magasságú kéményre van szükség. Emellett pedig arra is figyelni kell, hogy a tökéletesen kiszárított fa könnyen, és kevés korommal ég. Ha azonban nedves az elégetett fa, akkor ez a kémény falán kicsapódó nedvességgel is jár, sőt a koromképződés is jóval nagyobb az égéskor, ezért a szellőzőjáratban az égéstermékek és a levegő zavartalan útjának biztosításához többszöri koromtalanításra lehet szükség.

leier smart kémény

Leier Smart kémény kandallójához, cserépkályhájához

Természetesen a cserépkályhák és kandallók tüzeléséhez is használhatók a korszerű elemes kémények. Ezek a kémények évtizedeken át biztosítják a tüzeléskor keletkezett füst biztonságos elvezetését.

Gáztüzeléses kazánok kéménye

A családi házak többségében vegyes tüzeléses kályhák, cserépkályhák és kandallók, valamint gáztüzeléses kazánok működnek. Az előbb említett kisméretű kéménytéglából rakott, bélelés nélküli kémények csak a vegyes tüzelésű kazánoknál, valamint a fatüzeléses kandallók és cserépkályhák fűtésénél használhatók.

elemes kémény a Leiertől

A Leier korszerű elemes kéményei minden tüzelőberendezéshez és minden tüzelési módhoz megfelelő kémény típust biztosítanak

A tüzelőberendezéseknek mintegy 60%-át kitevő gázkazánok biztonságos működéséhez korszerű elemes kéményre van szükség, vagy pedig a meglévő falazott kéményt kell belülről műanyag vagy fém béléscsővel kibélelni.

Az égéstermék elvezetés szempontjából a gáztüzeléses rendszereket három csoportba sorolhatjuk be.

  • „A” típusú gázfogyasztók. A nyitott égésterű, égéstermék elvezetés nélkül működő gázfogyasztó berendezések. Ilyen pl. a mosogató felé beszerelt vízmelegítő vagy a gáztűzhely.
  • „B” típusú gázkészülékek. Az égéstermék elvezetéssel működő, de a helyiség légterével egybekötött, az égéshez szükséges levegőt onnan nyerő, kéménybe kötött gázkészülékek. Ilyen gázkészülékek például a falra szerelt cirkó kazán, a kéménybe bekötött konvektor, gázkazánok.
  • „C” típusú gázkészülékek, amelyek égéstermék-elvezetéssel működnek, és a helyiség légterétől az égéshez szükséges levegőellátás, valamint az égéstermék elvezetés szempontjából is hermetikusan el vannak zárva. Ezek közül a legismertebbek az ablak alá szerelt konvektorok, valamint a turbós és kondenzációs kazánok.

Nyílt és zárt égésterű készülékek kéménycsövei

A „B” típusú, kéménybe kötött gázkészülékeknél a tüzeléskor keletkezett égéstermék a kéményben kialakított huzattal távozik a szabadba. Ezeknél a gáztüzeléskor felszabaduló maró hatású savaknak ellenálló kéménybélelésre van szükség. Erre alkalmasak a korrózióálló acél és az alumínium bélelési technológiák, valamint a szerelt kémények.

Külön szabályok érvényesek a nyílt égésterű tüzelőberendezésekre, mert ezek használatakor nagyon sok baleset történt. A balesetek visszaszorításához a jogszabályalkotóknak lépni kellett. A szabályok szigorításával ezeknek a baleseteknek a bekövetkezési esélyét is szeretnék a minimálisra csökkenteni.

Jelenleg a legjobb hatásfokkal működő tüzelőberendezések a „C” típusba sorolt, zárt égésterű turbós és kondenzációs kazánok. Ezeknél a kazánoknál a füstgázok elvezetése mellett még az égés zavartalan működéséhez szükséges levegő biztosítását is meg kell oldani. Ezekben a kazánokban egy belső ventilátorral biztosított túlnyomás hatására távozik az égéstermék. A túlnyomás zavartalan biztosításához a rendszernek a kötéseknél is tömörnek kell lenni. A kéménybélésnek nagyfokú korrózióállósággal is bírnia kell.

A biztonságos működés ellenőrzéséhez nyomáspróbát is végeznek a zárt rendszerben.

Turbó kémények bélelése

Két kéménybélelési módszer is használható ezeknél a zárt égésterű gázkazánoknál.

Az egyik módszernél a bélelt kéménybe egy kisebb átmérőjű csövet húznak be. Az égéskor keletkezett füstgáz a belső, kisebb átmérőjű csövön távozik. Az zavartalan égéshez szükséges levegő pedig a külső csövön áramlik a gázkészülékbe.

  • Ennek a módszernek az az előnye, hogy az égéshez a külső csövön áramló levegőt a belül kifelé áramló füstgáz felmelegíti.
  • Hátránya pedig az, hogy a csövekben az áramlást ventilátorokkal kell biztosítani, és ezért minél hosszabb a kémény, annál nagyobb teljesítményű ventilátorokra van szükség, ezért drágább a hosszú kéményekbe szükségszerűen beszerelendő ventilátor.

A másik módszer a két külön kéménycső. Ilyenkor külön van az égéshez szükséges levegőt bevezető és füstgázokat elvezető cső. Az égéskor keletkezett füstgázok a bélelt kéményen keresztül távoznak, az égéshez szükséges levegő pedig máshonnan szívódik be a tüzelőberendezésbe, pl. a falon vagy szellőzőcsatornán keresztül.

  • Ennek az előnye, hogy a levegő beszívásának útja jóval rövidebb lehet a füstgázokat elvezető kéménynél. Ezért a levegő beszívásához kisebb teljesítményű ventilátor is elég. Másik előny, hogy kisebb átmérőnél, szűkebb kéményeknél is használható, mert az egymásba elhelyezett dupla kéménycső nem mindenhol fér el. A fűtéshez szükséges beáramló levegő nem hűti le a füstöt, ezért a kondenzátum képződés is kisebb.
  • Hátránya pedig az, hogy a beáramló levegő bevezetése miatt a falat át kell törni, vagy pedig meg kell szüntetni egy szellőzőkürtőt. Az sem szép látvány, amikor a kazánból két cső vezet ki, az egyik a kéménybe, a másik pedig a beáramló levegőhöz.

Milyen béléscsövet használjon hagyományos kéménye bélelésére?

A jól ismert, elterjedt bélésanyagok az acél és az alumíniumcső. Ezek jól bírják a gáztüzeléskor felszabaduló füstgázok maró, savas hatását. Az évek hosszú során azonban korrodálódnak, és ki is lyukadhatnak a sav maró hatására. A béléscső kilyukadásakor pedig a füst beszivároghat a lakótérbe is. Ez pedig veszélyes.

A gázfűtésnél felszabaduló szénmonoxid és széndioxid színtelen, szagtalan gáz, ezért nem észrevehető. A szénmonoxid pedig kifejezetten mérgező, már kis koncentrációban is halált okoz. Még mindig előfordulnak ilyen balesetek, amikor a mérgező szénmonoxid okoz halált a kéménybelelés hibája miatt.

A viszonylag gyakran korrodáló alumínium és acélcső bélések helyett fejlesztették ki magyar mérnökök a hőre keményedő műanyaggal való kéménybélelést. Ez az úgynevezett FuranFlex technológia. A FuranFlex anyag üvegszállal erősített hőre keményedő műgyanta.

  • A hőre megkeményedő műanyag erejére nem lehet panasz, mert olyan erős, mint az acél. Emellett pedig sav-, lúg és korrózióálló.
  • A füstgázoknak is tartósan ellenáll. Tartósabban, mint az acél.
  • A fűtés hatékonysága is nagyobb, mert a FuranFlex műanyag hővezető képessége körülbelül 750-szer rosszabb, mint az alumíniumé. Ezért a kazán teljesítményét is jelentősen javítja. A szakemberek véleménye szerint, ahol rendszeresen lehet kondenzátum keletkezésére számítani, ez a technológia a legjobb megoldás.

Milyen kéményt fog választani tüzelőberendezésének?

  • Tudja már, hogy milyen kéményre van szüksége kandallója, kályhája, kazánja biztonságos füstelvezetéséhez?
  • hogyan válasszon kéményt

    Hogyan válasszon kéményt családi házába? Melyik lesz a legjobb a füst biztonságos elvezetésére? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon kéményt kérdőív kitöltése segíteni fog a tüzelőberendezésnek legjobb kémény kiválasztásában.

  • Ha pedig kérdése van kéménye kiválasztásához, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben várja hívását. Válaszol a kérdéseire, és segít kiválasztani kandallója, cserépkályhája, vegyes tüzelésű kazánja vagy kondenzációs kazánja biztonságos kéményét.

70 gondolatok ezen: “Milyen tüzelőberendezése van? Milyen kéménybélelés kell hozzá?

  1. Kemény László

    T.Cím!
    Nyílt égésterű kazánomat szeretném kondenzációs kazánra cserélni. A jelenlegi kémény falon kívüli.
    Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség a jelenlegi kéményt úgy átalakítani – az egész kéménycsere nélkül – , hogy alkalmas legyen kondenzációs kazán működtetésre.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Az Ön kéménye akkor most valószínűleg falon kívüli szerelt kémény.
      Kondenzációs kazánokhoz két kéménycsőre van szükség. Az egyiken a füstgáz távozik a kazánból, a másikon pedig a levegő áramlik be a kazánba.
      Vagy a másik megoldás szerint a két csövet egymásban is el lehet helyezni úgy, hogy a külső, vastagabb csövön áramlik be a levegő a kazánhoz, míg a belső, kisebb csövön távozik a füst a kazánból.
      Hogy ezt átalakítással hogyan lehet esetleg biztonságosan megoldani, ahhoz szakember konkrét helyszíni felmérésére van szükség.

  2. Varga Szabolcs

    Üdvözletem! Adott nálam egy régebbi, téglából rakott kémény amit vegyestüzelésre (fára) használok. Tervben van a gáz bevezetése ezzel egy gázkazán beüzemelés. A kérdés a következő! Mivel a régi kémény bontódna amúgy is, de szeretném ha a vegyes tüzelés is megmaradna a házban, létezik olyan kémény amiben a gáz és vegyestüzelés füstje is áramolhat vagy külön külön építeni kell egy egy kéményt mindkettőnek? Vagy létezik 2 az egyben kémény?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabolcs
      Vannak univerzális kémények, amelyek minden tüzelőberendezéshez és minden tüzelési módhoz csatlakoztathatók. Tehát ha Ön a vegyes tüzelésről a gázfűtésre át akar majd állni, akkor az erre alkalmas univerzális kéménynél nem kell majd cserélni a kéményt. Ezek a magas technológiájú kémények minden tüzelési módhoz használhatók. Ezeknek azonban jóval magasabb az áruk.

  3. Kovács Norbert

    Üdv.
    Családi házam most kap új kondenzációs kazánt melynek a kéménye állítólag lehet műanyag…és alumínium is.Kérdésem az, hogy az olcsóbb müanyagnak a tartóssága felér e az aluminiuméval. Illetve, hogy melyikkel járok jobban úgy anyagilag, mint élettartamilag??Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Norbert
      Nem ismerem a műanyag kéményeket, ezért nem tudok válaszolni a kérdésére. Elnézést kérek, amiért nem tudok Önnek segíteni.

  4. Kenyeres Róbert

    Üdvözlet, Egy régi téglából rakott kemény van nálunk a nyaralónkban, egy 120 as lyuk van rajta a füstcsőnek. Most vettünk egy új kandallót aminek 160 as kimenete van. A kérdésem az lenne, lehet e, szabad e leszűkíteni a füstcsövet, vagy inkább a keményen található lyukat kellene ki bővíteni?
    Másik kérdés pedig, milyen füstcsőhöz milyen belső kemény átmérő kell?
    Tisztelettel Robert

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Róbert
      Nem vagyok kéményseprő, aki illetékes lenne erre a kérdésre válaszolni. Azonban biztonsági okokból bennem nem merülne fel a füstcső leszűkítése, minden egyéb tényező változatlansága mellett. Mert a füstcső falának szűkítése huzatcsökkentést eredményez, és ha nem elég magas a kémény, akkor nem lesz elég jó a kémény húzása, és ez visszanyomja a füstöt. Ez biztonsági szempontból veszélyes lehet. De persze a kémény magasságától, huzatától függ ez.
      Ebben a válaszban pedig már benne van a második kérdésére is a válasz. Jó lehet a füstcsőnél szűkebb belső kémény átmérő is, ha magas a kémény és jó a huzata. Nem véletlen azonban a füstcső átmérőjének a mérete.
      Ezek olyan kérdések, amelyekre az új kandalló és a kémény ismeretében egy kéményépítéshez értő szakember és/vagy a kéményseprő vállalat illetékese tud válaszolni Önnek.

  5. Tamás

    Üdvözlöm, érdeklődni szeretnék, hogy az alu belsővel rendelkező kéményt lehet használni vegyestüzelésű kazánhoz ha az átmére stimmel vagy csak gázkazánhoz?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      Ennyi információ alapján nem tudok válaszolni a kérdésére. Vékonyfalú vagy vastag falú alumínium béléscső? Nem mindegy.
      Nyílt égésterű vegyes tüzelésű kazánnál még lehet használni az alumínium belsős kéményt.
      Zárt égésterű vegyes tüzelésű kazánnál azonban már jóval forróbb, melegebb a kiáramló füst, ezért itt már nem jó az alumínium kéménycső.
      A lényeg, hogy az alumínium kéménycsővel sokszor van gond. Főleg akkor, ha ki van spórolva belőle az alulmínium is. Szakemberrel nézesse meg a tüzelőberendezést és a hozzá megfelelő kéményt.

  6. Zita

    Tisztelt Dalos Blog!

    Van egy saunier duval semia kazánom 4 lakásos társasházban mindeninek van külön kéménye. Kérdésem hogy amennyiben ebben a kéményben van még hely fa tüzelésű kazán (külön bélelt??) kéménnyel még beköthető mellé?csak a hely döntő ebben vagy kizáró ok a két dolog?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zita
      Gyűjtőkéménybe lehet több tüzelőberendezést is kötni. Kétkürtős kémények is vannak, amelyben két füstelvezetés is elfér.
      Kazánt azonban a legtöbb kéménybe egyet lehet bekötni. Kérje egy szakember segítségét, aki a kémény alapján pontos választ tud adni a kérdésére.

  7. Imre

    Tisztelt Dalos Blog!

    Érdeklődni szeretnék, hogy 15-ös átmérőjű, alumínium csővel bélelt kéményre biztonsággal ráköthető-e egy közepes teljesítményű, zárt égésterű kandalló. Alkalomszerűen (havi 4-5 alkalom) lenne használatban és fa tüzeléssel.

    köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Imre
      Zárt égésterű kandallónál jóval forróbb a kiáramló füst, mint nyílt égéstérnél. Az is fontos kérdés, hogy az alumínium béléscső vékonyfalú vagy vastagfalú. A kémény hossza is meghatározó a kémény huzata miatt. Ezért ennyi információ alapján, látatlanul engedje meg nekem, hogy ne foglaljak állást abban, hogy biztonsággal ráköthető-e az adott alumínum kéményre az adott zárt égésterű kandalló.
      Kérem, hogy a kandalló műszaki leírása és a kémény pontos adatainak ismeretében, vagy pedig egy szakember helyszíni felmérése alapján döntse el ezt a kérdést.

  8. Bereczk János

    A kérdést talán úgy kellene feltenni, kell-e a rossz fűtéshez jobb kémény, mert úgy néz ki mintha kéményhez akarnánk egy rossz kazánt, ami majd megjavul ennek következtében!! A kémény része a kazán, elvileg ebben energiát tudunk átalakítani, fűtésre használható energiává, amit az energiahordozóból lehet kivonni!!!! A kazán egy hőcserélő, csak ez után jön a kémény, ha ez az első jó hatásfokú égést, vagy következményének melegét a fűtővízben hasznosítja!!! Ez is egy hordozó, ami a meleget átadja a kazán vizének, majd ez távozik lehűlve a kéményen, így a kémény feladata csupán annyi, hogy néhány hideg gázt kivigyen az épületből, a szabadba!!!! Mivel ezek a gázok, a légkörben nem idegen anyagok, a kéményben a fűtésen kívül is megtalálhatók, egy tégla kürtőben, ez mind jelen van!!!!!
    Akkor nem a kéménnyel kellene foglalkozni, hanem a kazánnal, amiben rossz, vagy jó az égés! Olyan ez az utóbbi, mint a fehér holló, mert általában magát a hordozót égetjük el várva a tiszta égést, amire nem sok, vagy inkább semmi esély, mert korom, füst, CO, NO, vagy SO2, CO2, és még vagy 100 nem éghető anyag távozik! Az éghető anyagokat a tűzsáv, tiszta égésnél nem engedi át, ilyen például a PM10 és az apróbb szemcsék, vagy a kátrány!!!!
    A kéménynek nem feladata, hogy szűrje vagy válogassa szét a kiszálló anyagokat, mert ha ilyenek vannak, azok a kazán előtt is a levegőben voltak! Ilyen például az NOx, a nitrogénből van legtöbb, főleg ha oxigén felesleggel égetünk, kialakulásának minden körülménye adott!!!!!
    Mivel az általam használt kazán, CO-t hoz létre, ez azt jelenti, amennyi oxigént (levegőt)
    engedek be, pontosan annyi CO-t hoz létre, amennyit akarok, tehát szabad oxigén nincs!!! A tüzelőt megvizezem, ennek oxigénjét is elrabolja a szén, így az izzás fenntartásához erre az oxigénre is szükség van!! A felszabaduló CO+H a szekunder levegő oxigénjével CO2.vé ég el, mivel ez is oxigén szabályozású, oly annyira, hogy láthatóan beállítható a KÉK láng, így szabad oxigén itt sem lehet, mert éppen azért fokozódik a hő, mert a meleg CO2, ütközik a szintén meleg nitrogénnel, de oxigént nem ad át neki, így a kazán falán átadva a meleget, hidegen távozik!!! Érdekes például, ha túlfűtés történik, elég kicsit kinyitni a szekunder ajtót, azonnal visszahűt!! Amikor a
    kollégák eljöttek, bemutattam mit tud, elképedve nézték, a tűz hűt, miközben a kályhacső eleve hideg!!!!
    Szóval egy kéménykürtőből ne csináljunk több tudományt mint amire született, mert jobb nem lesz, csak bonyolultabb és drágább!!! Az nem fejlődés!!!!!!

  9. Kis Vivienn

    Kedves Dalos Blog!
    Éppen lakásvásárlás előtt állok, és találtam is megfelelőnek tűnő lakást, ami cirkó fűtéssel ellátott, radiátoros de a társasházban a kémény bélelése még nem történt meg. Az eladó állítása szerint a lakásban nem lesz rombolás a cirkó fűtés miatt, de én ebben bizonytalan vagyok. Az iránt érdeklődnék, hogy a kéménybélelés minden esetben, minden emeleten bontással jár-e, függetlenül attól, hogy kazános-e, vagy radiátoros-e a lakás vagy a cirkósat ez tényleg nem érinti?
    Köszönettel: Vivi

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vivien
      A kémény utólagos bélelése a kéménybélelés technikájától függően jár kisebb-nagyobb bontással. Valóban van olyan kéménybélelési technika, ami minimális bontással, átalakítással jár. Arra azonban, hogy egy adott esetben milyen kéménybélelésről lehet szó, nem lehet általánosságban válaszolni.

  10. Papdi Attila

    Tisztelt Dalos Blog!
    Gázkazán cserét szeretnék, a régi nyitott égésterűt szeretném lecserélni zárt égésterű kondenzációs kazánra. A kéményem egy iker saválló acél, hőszigetelt kémény, 150 mm-es a gáz és 200 mm-es a szilárd tüzelésű. A 150 mm-es saválló kéményen milyen átalakítást kell végezni, hogy a kondenzációs kazánt rá lehessen kötni és milyen engedélyek szükségesek, kb. milyen költséggel jár mindez? A füstcső bemenettől a kémény magassága 4,2 méter.
    Köszönettel: Attila

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Attila
      A zárt égésterű kondenzációs gázkazánoknál kell egy cső a füstgáz elvezetésére és egy cső az égéshez szükséges levegő bevezetésére. Mivel Önnél osztott rendszer a szilárd tüzelésű tüzelőberendezés miatt nem lehetséges, ezért Önnek egy olyan egymásba vezetett csöves rendszer kell, ahol a belső csövön távozik a füst, a külső cső pedig bevezeti a kazánhoz az égéshez szükséges levegőt.
      Ahhoz, hogy Ön a kéményseprő vállalattól az új tüzelőberendezéshez csatlakoztatott kéményre használatbavételi engedélyt kapjon, a kémény átalakítást végző szakembertől egy olyan kivitelezési nyilatkozatot kell kapnia, amiben ő az aláírásával igazolja, hogy a kémény átalakításánál betartotta kötelező előírásokat, és ezért vállalja a felelősséget is. Enélkül a kivitelezői nyilatkozat nélkül a kéményseprő vállalat nem adja meg a kémény használatbavételi engedélyét.
      Vagyis ilyen kivitelezői nyilatkozat kiadására jogosult szakemberrel kell a kéményt átalakíttatni ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kaphasson rá.

  11. Pongó László

    T. Dalos- Blog!
    Egy 28 lakásos társasházban lakom fsz+3em 7 kémény van, az épület 11 éves, és már van olyan lakás, ahol a fali gázkazán már tönkrement. Az épületben Schiedel kémény van, és minden lakásba turbós kazán. A kéményt úgy szeretnénk átalakítatni hogy a régi turbós kazánok, valamint a kondenzációs kazánok egyszerre működhessenek.Nem mindenki akarja a még működőképes kazánját lecserélni, amíg működik újra. Abban kérnék tanácsot, hogy az átalakítás milyen módon a leggazdaságosabb,és esetleg kivitelezőre javaslatot.
    Tisztelettel: László

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pongó László
      Milyen Schiedel kémény van a társasházban. Schiedel Multi vagy Quadro kémény? A zárt égésterű kondenzációs kazánok működéséhez szükséges levegő bevezetését hogyan lehet megoldani a kéményen keresztül? Ez a fontos kérdés itt. Ezt azonban egy szakember csak helyszíni felmérés alapján tudja Önnek felmérni és megmondani. Akár az is lehetséges, hogy a kémény alkalmas a kondenzációs kazánok működtetéséhez is. A Schiedelnek többfajta kéménye van.
      Kéményépítő szakemberre nem tudok Önnek javaslatot adni. Ezt a megyében keressenek elsősorban. Ők most igencsak elfoglaltak.

  12. Jójárt János

    T. Dalos blog!
    2001-ben építet társasházi lakásomban, minden lakás külön hagyományos nyílt égésterű kazánhoz megépített kéménnyel lett megépítve. Az akkor szükséges követelményeknek megfelelően. Most felmerült egy lehetőség, a lakógyülésen hogy minden kémény alakítsunk át a mai modern technikának megfelelően.
    Kérdésem az hogy az indukciós kazánhoz aátépített kéménybe beköthető-e a jelenleg üzemelő nyílt égésterű kazán.
    Köszönöm megtisztelő válaszát. János.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Jójárt János
      Erre így nem tudok válaszolni. Ha úgy lesz átépítve a kémény, hogy univerziális, tehát minden tüzelési módhoz alkalmas, akkor igen. Van olyan kémény, amelyik alkalmas erre, de nem mindegyik kivétel nélkül.
      Viszont el lehet úgy végezni az átalakítást, hogy alkalmas legyen erre.

  13. Gyürü Péter

    Tisztelt Uram!

    jelenleg nyilt égésterű kazánom schiedel kéményhez van csatlakoztatva. szeretném kondenzációs kazánra lecserélni. van lehetőség arra, hogy a meglévö kéménybe belehúznak egy másik csövet, igy biztosítva a füstgáz elvezetést, és a friss levegőt.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gyürü Péter
      Az átalakított kéménynek meglelően nyomásállónak és a kondenzvíz elvezetésére is alkalmasnak kell lenni az égéshez szükséges levegő biztosítása mellett. Emellett a füstgáz elvezetésére a belső kéménycső megfelelő átmérőjét is biztosítani kell. Lehetséges, hogy megoldható, ha ezekre az átalakításokra megfelelő a jelenlegi kémény. Erről azonban egy kémény építőt, szerelőt kellene megkérdezni.

  14. Zsolt

    Üdv.
    Sorház vásárlás előtt vagyok és a kérdésem az lenne Önhöz hogy a házban egy vegyes tüzelésű kombi kazán van, nagyrészt fa fűtést használnak. Szeretném kondenzácios kazánra cserélni. Állìtásuk szerint a kémény ki van bélelve. Erre a kéményre rá tudják kötni a kondenzácios kazánt? Válaszát köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Mit jelent az, hogy a „kémény ki van bélelve”? Hogyan? Mivel? Milyen technológiával van kibélelve?
      Ha egyszerre alkalmas a füstgáz elvezetésére és az égéshez szükséges oxigén bevezetésére, akkor minden bizonnyal rá tudják kötni a kondenzációs kazánt.

  15. Bereczk János

    Zsolt, ma már ott tartunk, hogy a dupla kémény nem jó, talán van valami közöm hozzá, amikor egy kondenzációs kazán felrobbant és csak a szerelő merte elmondani, hogy befagyott a gázkazán!!!!
    Nézzük, hogyan működött a kettős kémény, a belsőn égéstermék távozott, a külsőn a hideg levegő jött be! Amíg a tűz ég nincs probléma, azonban a család elment a rokonokhoz karácsonyt ünnepelni, TAKARÉKOSSÁG miatt leszabályozták a hőfokot, így a rövid idő, az
    újrakapcsoláshoz meghosszabbodott, de a két kürtő egyensúlya megmaradt, a meleg kiment, helyette bejött, gravitációsan a hideg (-10°C), amire a könnyen melegedő és
    könnyen hűlő hőcserélő befagyott, ráadásul a sufni is hideg volt, a robbanás ezt és a konyhát döntötte romba!!!!
    Néhány nap múlva mint nagy találmányt jelentették be, az eresz alól szívják a levegőt, a kémény marad!!! Nem tudom azoknak kicserélték-e akiknek addig így alkalmazták, mert
    nem kis pénzről volt szó!!!!!!
    Aztán, hogy a kimenő ágat beteszik-e a kéménybe, nem olvastam, pedig kényelmesen elférne, de most újabb millióval szívassák a kedves vevőt, inkább hallgatnak, majd
    kifogynak, ha egyszer hideg télen hosszú áramszünet lesz!!!!
    SOKAK számára lenne érdekes, hogy mire jutott!!!!!!!!

  16. Verőczei István

    Tisztelt szakértő úr!
    Tanácsot kérnék Öntől.
    17 éves nyílt égésterű kazánunkat gondoltuk kondenzációs kazánra cserélni. Olvastam dupla falu kemény jó hozzá.
    Volt egy szerelő felmérni a helyszínt.
    Van egy tégla kémény, amiben van alu vagy fém bélés cső . Azt mondta a szerelő, hogy vissza kellene bontani tetőtől 500 mm és abba berakni egy 80 mm műanyag csövetA kemény belső mérete a benne lévő csővel 130 mm

    Ön szerint megoldás lenne, vagy vegyük a kazán hoz való dupla műanyag csövet és új helyen törjük át a födémet?

    Esetleg tudok képeket küldeni, ha szükséges!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Helyszíni felmérés, a kémény állapotának ismerete nélkül ezt nem tudom megmondani. Ha egy szakember a biztonságos füstelvezetést, és a kondenzációs kazán működéséhez szükséges levegő biztosítását megoldhatónak tartja, akkor nem szükségess új helyen áttörni a födémet.
      Az viszont valóban fontos, hogy a szerelő az elvégzett munkáról írásos kivitelezői nyilatkozatot is adjon, hogy a kémény átalakításkor betartotta a kötelező előírásokat, és ezért felelősséget is vállal. Kivitelezői nyilatkozat nélkül nem fognak használatbavételi engedélyt adni a kéménynek.

  17. Bereczk János

    A DUPLA CSÖVES kéményeket már nem lehet bekötni, csak úgy, ha a külső levegőt külön az eresz alól vezetik be!!!!! Persze ha matematikus szakértőink kiszámolják, hogy -20°C
    külső levegőnél mennyivel több energiára van szükség, hogy fűtsön a kazán, akkor laikus
    fűtő létünkre is megállapíthatjuk, hogy ez nem gazdaságos!!!!!
    Ebből a macska kergeti a farkát esetből, egy következtetést vonhatunk le, mégis a legjobb a fűtésnek, ha meleg a levegő, amit a lakás valamelyik helyiségéből szív, de mi lesz a szoba levegőjével, ha a hideg jön be, EZT is a kazánnak kell kifűteni!!!!!!!
    Aki eddig eljutott, és tudja miért drága a gáz, átáll másik fűtési rendszerre, hogy aztán néhány év múlva ismét váltson és ez így megy az idők végezetéig!!!!!
    Én a tiszta égés híve voltam, minimális levegőre volt szükség, hogy elgázosítsam a szenet,
    majd a gázt elégetve, nitrogénnel fokoztam a hőfejlődését, minden hő a kazánban maradt, ki a kéményen csak hideg gázok mentek, NEM FÜSTGÁZ!!!!!!!

  18. Burom Anikó

    Tisztelt Cím!
    Szeretnék kondenzációs kombi gázkazánra cserélni a mostani cirkomat. A kéménnyel kapcsolatban bizonytalanítottak el. A kémény belső mérete 13×13. Aluminium csővel van bélelve, ami 10-es átmérőjű. Többféle véleményt kaptam. Az egyik, hogy ebbe a csőbe nem fér bele a szükséges új technika, ezért az egyik csövet oldali elvezetéssel oldanák meg kifúrva a főfalat az utca felé. A másik vélemény szerint simán megoldják a mostani kéménybe, nem kell elvezetni oldalra semmit. Nem szeretnék meglepődni a kivitelezés közben, hogy mégse tudják megoldani a kéménybe mind a két csövet és mégis az oldal elvezetéssel csinálnák meg. Mi a véleménye? A kémény 14 m hosszú Bosch 2300 készülèk van kinézve. Üdvözlettel.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anikó
      A kémény állapotától függően megoldható lehet a füstelvezetés. Ehhez azonban látni kell a kémény állapotát. Itt az a fontos, hogy a kivitelezőnek egy olyan nyilatkozatot kell adnia, amelyben igazolja, hogy a kémény átalakításakor betartotta a kémény építésével kapcsolatos előírásokat, és ezért felelősséget is vállal. Enélkül a nyilatkozat nélkül a kéményseprő vállalat nem adja meg a kémény használatbavételi engedményét. Ha a kéményt látva a kivitelezői nyilatkozat adásával együtt vállalja a szakember, hogy megoldható a kéményben a füstelvezetés és a levegő bevezetés is, akkor lehet bízni benne.
      Gondolja csak el. Egyes szakembereknek a kéményt feltárva, megismerve változik meg a véleménye. Tőlem pedig látatlanban kér véleményt😊

  19. Robert

    Tisztelt Dalos- Blog!

    Egy társasházi lakásban ahol jelenleg zárt égésterű kombi cirkó üzemel (cső a csőben függőleges kivezetéssel a tetőn keresztül) kell-e a kéményt béleltetni, vagy átalakítani ha a jelenlegi cirko javíthatatlanul tönkremegy, és kondenzációsra cserélnék a tulajdonosok (vagy lehet ugyanilyenre cserélni a kéményhez való hozzányúlás nélkül)?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Robert
      A kéménynek az állaga és az átmérője is fontos, emellett pedig pontosan meg is kell felelni a tüzelőberendezés biztonságos égéstermék elvezetésének. Ezért kérem, hogy a kiválasztott kondenzációs kazán típusának és teljesítményének megfelelően szakember helyszíni szemle alapján döntsön abban, hogy a kémény megfelelő-e átalakítás nélkül. Illetve, hogy milyen tüzelőberendezés felelne meg a kémény átalakítása nélkül.

  20. Gábor

    Üdvözlöm,

    Idén beszerelt Vegyestüzelésű kazánt használunk régi kisméretű téglából rakott kéménnyel és fa tüzeléssel. A kémény legalább 20éves és erősen kátrányos.
    Mit javasól, lebontani és új tégla keményt rakatni, vagy bélés csövet rakni a régi kéménybe, egyéb??
    Köszönöm a válaszát,
    Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gábor
      Látatlanban nehéz válaszolni a kérdésére. Mit jelent az, hogy kátrányos? Kormos? Vagy olajszármazékok tüzelése miatt valóban kátrányos? Ha eddig is fa tüzelést használtak, akkor attól nem válik annyira kátrányossá. Erre természetesen látatlanban nem tudok mondani semmit.
      Látatlanban biztos választ adni, hogy ezek közül melyik lenne a legjobb nem igazán lehet. Ha jó a kémény szerkezeti állapota, akkor érdemes lehet bele bélelést is rakni.
      Ha a jó szerkezetei állapota, akkor egy alapos tisztítás is jó lehet fa tüzeléshez. Kérdés az, hogy mit jelent a kátrányos.
      Természetesen új tégla kéményt is lehet rakatni. Ha rossz szerkezeti állapotban van a kémény, akkor ez lehet egy olcsó megoldás a füst elvezetésére.
      Az egyéb lehetőségek attól is függenek, hogy milyen épület milyen hosszú távra tervezett kéményéről van szó.

      1. Szipőcs Krisztina

        Tisztelt Cím!
        Szeretnék tanácsot kérni, hogy hagyományos Saunier Duval Renova gáz kombi kazánhoz milyen kéménybélelést ajánlanak? A berendezést örököltük az előző lakótól, sajnos kéménybélelés nélkül. Tavaly 100 000 Ft-ba került a kazán szerelése, most kifogástalanul működik, ezért nem szívesen cserélnénk még le. Egy társasház magasföldszintjén lakunk, kb. 8-10 méteres a kéményünk, amit egyedül használunk. A téglakémény felső részét a ház költségén néhány éve felújították. Ha később kondenzációs kazánt szeretnénk, a mostani bélelést fel lehet ehhez használni? (pl. FuranFlex) Üdvözlettel, Krisztina

        1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Krisztina
          A téglakémény bélelésére a Furanflex is jó megoldás. A hagyományoshoz képest a kondenzációs kazánoknál arra kell figyelni, hogy a kazán működtetésekor az égéshez szükséges levegőt is kívülről kell bejuttatni. Tehát ha ezt is megoldják a mostani átalakításkor, akkor kondenzációs kazánhoz is használható lehet a bélelt kémény. Ha viszont nem, akkor az égéshez a levegőt biztosítani kell majd.
          Az, hogy milyen kéménybélelés lenne a legjobb az az Önök céljától függ. Erre így nemigen tudok válaszolni.

  21. Kun Szabolcs

    Üdvözölöm!
    Tanácsot szeretnék kérni. Meglévő vegyes tüzelésű kazán helyett gázkonvektort szeretnénk beüzemelni. (Nincs a helyiségen ablak, illetve szabaddal határos falfelület.)

    Kérdés az lenne, hogy mindenképp szükséges-e a kéménybélése?
    A gond az, hogy viszonylag kicsi a KM kémény belső átmérője. Meg lehet úszni az új kémény építését? Mi a minimális belső KM kémény mérete, ami elfogadható.
    Tudom, hogy csak általánosságban lehet válaszolni. Nekem úgy is segítség lenne.

    Előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabolcs
      Gázkonvektorhoz mindenképp szükséges a kémény bélelése. Tégla kéménybe bélelés nélkül nem lehet gáztüzelésű berendezést bekötni.
      A minimális kémény átmérő pedig a tüzelőberendezés teljesítményétől függ. A minimálisra vonatkozó kérdésére egyetlen szakember sem fog Önnek pontos választ adni, mert ha valami baj történik, akkor ki lesz a felelős?

  22. Bereczk János

    Aki nem olvasott az interneten, ma már leszűkült, a lehetősége, csak azokat az információkat kapja meg, amit egyesek megírhatnak! Ennek egyenes következménye, sok ház, újabban sok szálloda ég le, nem beszélve a családi házakról, amik aztán, csak nagyon drágán pótolhatók, a nap mint nap felbukkanó, új szabályoknak köszönhetően, ami mindég úgy végződik, 300 000Ft bírság!!!!
    A minap írtam a katasztrófavédelemnek, jó volna a tetők leégését megelőzni egy füst érzékelővel, ami a tűzoltókat riasztaná, hisz a tűz nem úgy keletkezik mint a robbanás,
    mindég füst képződés előzi meg, ezt lehetne kihasználni!!!
    A kettős kéményeket, egy robbanás után már nem engedélyezték, csak külön levegő bevezetéssel, (valamivel jobb(?), de ez sem tökéletes, most a kémények teteje fagy be!!
    Nőtt a CO mérgezés és robbanás veszélye!!!
    A gázbekötések szigorítása, még nem érte el a teljes biztonságot, igaz a kandallók és a kazánok fűtése sem, tehát van tennivaló, hogy kivárjuk-e a végét, nem vagyok jós!!!!

  23. Ilona Zobolyák

    Üdvözlet! Nyaralónkban van egy 4 téglás(Klinkelt tégla + belső vakolás) ujszerü kémény,egy fütési lehetőséggel 120-as füstcső bemenettel, épületen kivül a főfalhoz van közvetlenül épitve. eddig sparhelt-szerü fafütés volt benne.Szeretnénk fa- fabrikett tüzeléses kályhát (10 kW/h) használni. Az a kérdésünk,hogy kell valami engedély,vagy egyszerüen állitsuk be az uj kályhát.? Köszönet a válaszért.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ilona
      Fatüzeléses kályhához használható a kisméretű kéménytéglából épített, belülről kivakolt kémény. Ha a tégla kéménynek van használati engedélye, akkor használható a tüzelésre. Ha viszont nincs, akkor használati engedély ennek a használatára is kell. Mint, ahogy minden kémény használatára kell engedély.

      1. Ilona Zobolyák

        Köszönet a gyors válaszért! Intézkedtünk a kémény ujbóli felülvizsgálatáról. Üdvözlettel Z.I.

  24. Dr. Treer Róbert

    Üdvözlöm,

    magyon hasznos ez a blog, de átfutva rajta, nem találtam választ a konkrét kérdésemre.

    A társasházban kondenzációs kéményre való átalakítás felmérése folyik. (Én nem állok kapcsolatban a szakemberekkel.)

    Jelenleg egy Viessmann Pendola (22 éves, felújított) működik a lakásban. Lehetséges lenne-e ennek további használata kondenzációs kéménnyel? Esetleg az osztott rendszer esetén?

    Tudom, hogy nem ez a szokásos eljárás, de mig esetleg a csoportosan rendelt (kedvezményes) kondenzációs kéménybélelésre lenne pénzem, egy új kond. kazánra már mostanában nem – ezért tudakozódom.

    Köszönettel

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Dr. Treer Róbert
      Építőanyagokkal foglalkozó szakemberként nem tudok határozott választ adni erre a konkrét kérdésére. Kérem, hogy egy fűtésszerelő szakembertől kérdezze meg ezt. Illetve a kémény átalakítást végző szakemberek tudnak válaszolni erre a kérdésére.

  25. Reményi Erzsébet

    Családi házban lakom, Schiedel Quatró típusú kémény van beépítve. Tönkrement a tizenéves gázkazán, kondenzációsra kell cserélni, ami a gázosok szerint a kémény átalakításával (még nem látták, csak általában informáltak) kb 1 millió Ft. Értendő -e Ön szerin is a Schiedel kéményre is?? Köszönöm a válaszát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Reményi Erzsébet
      Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Ön írja, hogy családi házban lakik, és „Schiedel Quatró” kéménye van. Miközben a Schiedel Quadro kémény többszintes társasházak gyűjtőkéménye. Vagyis egy olyan korszerű kémény, amire egy családi ház füstelvezetésekor nemigen van szükség. A Quadro kéménynél a kémény adja az égéshez szükséges oxigént. Ezért ezt a kéményt, ha műszakilag kifogástalanul működik, akkor nem valószínű, hogy a kondenzációs gázkazán füstelvezetéséhez át kell alakítani.
      A kémény aktuális műszaki állapotát távolról persze nem lehet megítélni.

  26. Kölüs Zsófia

    Tisztelt Cím! Szeretnék kérdezni. Gázkazános fűtésem van. A fürdőszobában van a kazán és a kénybevezető cső. Szeretnék egy sparheltet beállítani a konyhába. A sparhelt füstcsöve beköthető-e ugyanabba a kéménybe a konyha felől./közös fal/. Köszönettel Kölüs Zsófia Sarkad

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsófia
      A gázfűtésnek és a vegyes tüzelésnek alapvetően eltérő kéménye van. Ezért látatlanban azt mondom, hogy a füstelvezetés biztonsága érdekében a gáztüzelés kéményébe nem köthető be a vegyes tüzelés kéménye.

  27. Varga Márta

    Tisztelt Ügyintéző!

    2010-ben építettünk családi házat. Az akkori előírások értelmében 160-as saválló acélból készült a kéménybetét. Mivel nem tudtuk milyen méretű cserépkályhát fogunk majd itt elhelyezni, nem lett a betét elég mélyre lehozva, és a kimeneti nyílás sem áll jó irányba.
    Most szeretnénk egy cserépkályhát építtetni. Mi a teendő? Milyen módon, milyen anyagból lehet összeépíteni a kályhacsövet a kéménybetéttel?
    Köszönettel: Varga Márta

  28. Bereczk János

    Kedves Varga Márta, így látatlanban is csodálom önt, egy olyan szakmai probléma elé állítja
    a szakembereket, ha még van ilyen, hogy egy 2010-ben épített kéményhez, cserépkályhát
    szeretne építtetni!! 2022 van, a nagy változások korát éljük, már az is gyanús, ha valaki fával szeretne fűteni, hogy aztán néhány hónap, vagy év múlva, azon töprengjen, mire fogja cserélni, hisz már azt is pedzik, hogy a fatüzelést is be kellene szüntetni, meg persze a szenet is és a gázt is, nem beszélve az olajkályhákról, sőt akár a benzines autókat is, mivel
    minden ami szennyezi a környezetet, ki kell nyírni!!!!!
    Már nem kell sokat várni, jönnek az új, korszerű, ingyenes nap és szél erőművek, hogy a termál, vagy más megoldásokról ne is beszéljek, ezekhez kéményre nem lesz szükség,
    viszont lehet majd ezt a csövet hasznosítani egy kút fúrásához, amiből némi szerencsével
    termálvíz fog felbugyogni. Csak mellékesen jegyzem meg, a mai ásott kutak sem ingyenesek!
    Van még egy apró hiba, ha mindez megoldódik, felmerül a kérdés, CO2 nélkül nem lesz fűtés, meg növények sem, tehát valamit még ki kell találni az ezeréves átmenetre, de ne aggódjon lesz ötlet bőven, vannak még zsenik!!!!!

  29. MetaMate

    Kedves Dalos-Blog!

    Azt szeretném kérdezni, hogy Hérás cserépkályhák helyére tudok-e egyszerűen kéményes gázkonvektorokat (FÉG) tenni, vagy ehhez is szükséges lesz a kémény átalakítása/bélelése?

    Előre is köszönöm a választ!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves MetaMate
      A gáztüzeléshez más kéményre van szükség, mint a vegyes tüzeléshez. Ezért, ha a gázkonvektorokból a füst a kéményen át távozik, akkor a kéményeket a gáztüzeléshez át kell alakítani.

  30. Polgár László

    Tisztelt Uram

    Azt szeretném kérdezni hogy van 1 két szintes + tetőtere házam aminek a fűtése nyilt égésterü kazán. Namost szeretném lecserélni a kazánt rgy pellet kazánra. A kazán kivezető füstcsöve 80mm.
    A kémény bevezető az 110mm viszont a kémény belső aluminium betétje 80mm. Rá lehet e kötni a pelletkazábt a már nem használt gázkéményre.
    Válaszát köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Ha a gázkémény univerzális kémény, akkor bármilyen fűtést rá lehet kötni a kéményre. Ha viszont gázkémény, akkor nem biztos. Pontos választ csak a kémény pontos fajtája, típusa, márkája alapján lehetne mondani.
      Már nem használt kéményre egyébként sem lehet rákötni tüzelőberendezést, mert ahhoz a területileg illetékes kéményseprő vállalattól használatbavételi engedélyt kell kérni.

  31. Bereczk János

    Az iskolákat már utolérte a végzet, a létező legbonyolultabb és talán legdrágább tüzelést
    tukmálják rájuk, talán nem véletlenül, hisz gondolom sok hasznavehetetlen kazánt még meg lehet forgatni, hogy ne a gyártó vigye a MÉH telepre! Itt is vannak akik még a kondenzációs trükköt akarják kipróbálni, de hát a reklám az reklám!!!!
    Iskoláknál el tudom képzelni, hány FŰTŐ kell, amikor 8 teremben futkározik, hogy életben tartsa a tüzet, ami még ráadásul melegíteni sem fog! A FA egy kiváló fűtőanyag, amíg van,
    de már több helyen jelentettek be hiányt, ha meg új vágást kell eltüzelni, megszaporodnak a kéménytüzek, aminek a következménye akár az iskola leégése is lehet!!!!!!
    Szolidan megjegyezték, szénnel is lehet fűteni, talán azért mert nincs fa, vagy azért mert a FŰTÉS kényelmesen, jó meleggel csak ezzel oldható meg!!!! Persze szerencsére már sok helyen rájöttek erre, és mivel mi előre megyünk, csak visszafele, így sokakhoz nem jutnak el ezek a hírek, de mibe fog ez kerülni máris, pedig még van sok ingyenes megoldás ami a házi kasszát fogja terhelni, nem azért mert rossz, csak azért mert rosszul csinálják!!!!!
    A gázfűtést nem zavarja, hogy nem lesz gáz, a hálózat fenntartását úgyis fizetni kell, vagy kiköttetheti jó pénzért!!! Persze az sem rossz ötlet, hogy az egyik fűtés nem jó mindég, akkor vegyük elő a második harmadik lehetőséget, mert ahhoz nem kell kémény, vagy áram, akár felügyelni sem kell rá hisz az automatikák mindent megoldanak!!!!!
    Ott tartunk, hogy a jótól is van jobb, beszéltem egy gyártóval, aki a kazánt elkészíti, aki gravitációs fűtéssel rendelkezik, vagy olyat akar, van egy egyszerű kéménye, 14×14-es kürtővel, egyszerűen fűthet vele, akár két három tantermes iskolában, 150-200m2-es épületben, a legolcsóbb szénnel is! Ha érdekli hívjon, 06-30-711-8164, beszéljük meg!!!

  32. Bereczk János

    Felmerül a kérdés: Mit nevezünk korszerűsítésnek? Egyre bonyolultabbak a fűtések, egyre nagyobbak a kazánok, mert a sok tanterem csak nagy, vagy sok kazánnal fűthető, ez is
    érdekes kérdés, mert sok helyiség fűtésére nincs szükség, csak délelőtt, vagy ritkán délután!
    Magyarhomorog szalma és más fűtéséről nagy csend van, pedig biztosan lehetne következtetni, mire kell odafigyelni, vagy Pécs bálás kazánjai is már fával, gázzal vagy ki
    tudja mivel fűtenek?
    Ha már visszafelé megyünk, a németektől is lehetne tanulni, Ők is küszködnek, de igazán a megoldást nem találták meg!!!!
    Mindenki elölről kezdi, akkor az nem előrelépés, csak helyben toporgás!
    A kémények tudományára is addig van szükség, amíg rossz az égés!!!!! Tiszta égésnél,
    a kémény hideg, akár vékony lemezből is lehet, némi külső szigeteléssel, különösen ha csoportosan mennek kint a falon!!!
    Szellőzés is fontos, egy tanteremben a tiszta levegő, könnyebbé teszi a tanulást, és a
    figyelést, tudjuk milyen volt az ablakok nyitása után a terem klímája!
    Na mindegy, van egy miniszteri biztos, akinek van még pár napja, hogy döntsön, mert
    elvileg szeptemberben indul a tanítás, ha lesz aki tanítson!!!!!

  33. Vlasics Tamás

    T.Dalos-blog.

    Jelenleg kb.10éve vegyestüzelésű kazánt használok a csaladiházunk fűtéséhez.
    A közeljövőben tervezem ugyanezen fűtésrendszer üzemeltetéséhez egy kondenzációs gázkazán bekötését is páruzamosan.
    A kérdésem a következő.
    Jelenleg van még egy gázas átfolyos vízmelegítőm is (régi vascsővel bejövő gázvezetéken flexibilis rákötéssel) ami helyére tervezném gázkazán felszerelését.
    A gázkazánt bekötik e régi vas gázvezetékre ha nem kell rajt átalakítani módosítani semmit,vagy ilyenkor új szabvány gázbekötés is kell a merőórától?

    Köszönettel
    Tamás

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tamás
      A kondenzációs gázkazán égéstermékének biztonságos elvezetéséhez alkalmas kémény állapotának a felmérése a bekötést végző szakember kompetenciája. A kéménynek a kondenzációs gázkazán égéstermékének az elvezetését is biztosítani kell a szabadba, emellett pedig az égéshez szükséges levegőt bevezetését is a kazánba. A kondenzációs gázkazán biztonságos működésének a kialakítása és a biztonságos füstelvezetés megoldásának biztosítása a bekötést végző szakember feladata és felelőssége. Erről ő egy kivitelezési nyilatkozatot ad, amivel majd megkaphatja a kémény a használatbavételi engedélyt a területileg illetékes kéményseprő vállalattól.

  34. Erzsike

    Tisztelt dalos-blog! Kérdésem: az 1994-96-os években C24-es kéményes fali gázkazánhoz kötelező volt e kibélelni egy korábban főfalban kéménytéglából épült,de még nem használt,hagyományos méretű, 12-14m magasságú–kb 22x22cm átmérőjű kéménybelsőt? Kötelező volt e a kéményen alul és felül a padlástérben tisztitónyilást tenni? Feltételezem, hogy az akkor érvényben lévő jogszabályok alapján válaszol. Külön megköszönnénk, ha a válaszát megalapozó rendelkezések számát is megírná. Köszönettel: Erzsike

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Erzsike
      Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére az 1994-96-os években érvényes szabályozók alapján, mert nem vagyok jogász. Gázkazánt hagyományos kéménybe megfelelő bélelés nélkül nem lehet bekötni, mert balesetveszélyes.

  35. Csáki Tamás

    Tisztelt Erzsike!
    Meg szeretném szüntetni a gázt az egész házban. A kérdésem az lenne, hogy van egy adott alumíniummal bélelt gázkémény. Ráköthetem-e a fa tüzelésű kazánt klíma fűtés rásegités céljából?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel Csáki Tamás

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csáki Tamás
      Ha a kémény mindenféle tüzelésre alkalmas, akkor rákötheti a fa tüzelésű kazánt is a gáztüzelés helyett. Ennyi információból, a leírása alapján ez a kémény nem alkalmas vegyes tüzelésre.
      Egyébként is, ilyenkor a helyileg illetékes kéményseprő vállalattól kell a kéményre használatbavételi engedélyt kérni. Ők pedig a kémény beépítő kivitelező szakember nyilatkozata alapján adják meg a használatbavételi engedélyt.
      Tehát pontosan ismerni kell a kémény típusát, és a tüzelőanyag váltás előtt szakembernek kell látni a kéményt. Máskülönben a kéményseprő vállalat biztos, hogy nem adja meg a kémény vegyes tüzeléses használatára a használatbavételi engedélyt.

  36. Péter

    Tisztelt Szakértő,
    Adott egy emeletes családi ház, nem beépített padlással, kb. 10m kéményhosszal, amelyben egy vastagfalú acélcső van, vegyestüzelésű kazán van rákötve. A pince szinti legalsó tisztítónyíláson kívül nincs egyetlen tisztítónyílás sem.
    Van erre vonatkozó előírás, amely alapján átalakítás lenne szükséges? Ez esetben mi lenne a legcélszerűbb megoldás?
    Vagy használható és tisztíttatható ebben az állapotában is?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel
    Péter

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      Ez olyan biztonsági kérdés, amire helyszíni szemle nélkül szakember látatlanban nem tud választ adni Önnek.

  37. László

    Tisztelt Szakértő!
    Társasházunkban Proschorn Las gyártmányú, korrózióálló acélból készült, koaxiális elrendezésű (külön szívó és külön égéstermék elvezető) béléscsövű, kívül körbefalazott gyűjtőkémények vannak, melyekhez turbo gázkazánok csatlakoznak. Érdeklődöm, hogy ezeken milyen átalakítást kell végezni kondenzációs kazánok fogadása céljából.
    Köszönettel László

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Az Önök által használt kéményt nem ismerem. Kérem, hogy ezzel a kérdésével a kémény gyártójához egy gázfűtés szerelőhöz vagy pedig az Önöknél területileg illetékes kéményseprő vállalat szakemberéhez forduljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük