Mire figyeljen a ház alapozásnál?

Otthona megépítésének egyik legfontosabb mozzanata a ház alapjának elkészítése. Az alapon fog állni a ház, ezért az alap elkészítése sok mindent meghatároz majd. Sok kellemetlenségtől és bosszúságtól kímélheti meg magát azzal, ha az alapozáskor minden rendben halad.

sávalap készítése

Leggyakrabban a sávalapot választják

Ház tervezés az alapozáshoz

Amikor sor kerül az alapozásra, akkor már elkészült az építkezés terve, és megvannak a szükséges engedélyek is az építkezéshez. Kezdődhet a munka. Mégpedig az alapozással.

A tervező felel azért, hogy a ház biztos lábakon álljon, ezért ház tervezésekor a tervező határozza meg az alapozás fajtáját. A szakember három alapozási mód közül választ egyet.

  • A leggyakrabban a sávalapot választják családi házak építésekor. A legtöbb esetben ez is tökéletesen megfelelő lesz.
  • Ritkán kerül rá sor, de lehet választani a pontalapot is.
  • lemezalap

    Csak akkor választják a lemezalapot, ha a talajviszonyok miatt feltétlenül szükséges

    Még ritkábban választják a legköltségesebb eljárást, a lemezalapot. Mivel ez a legköltségesebb, ezért ezt csak akkor választják, ha valóban erre van szükség.

A három alapozási mód közül a tervező a kert talajának a stabilitása, minősége és az épület igénye alapján fog választani. Természetesen figyelembe veszi az alapozás költségeit is.

Ház alapozás folyamata

Az alapozás első lépése a terület esetleges megtisztítása után a ház alapjának a kitűzése. A gondos tervezés után itt „már csak” annyi a feladat, hogy pontosan a tervben leírtak szerint történjen meg az alap kitűzése. Néha ugyanis előfordul, hogy már a kitűzés sem sikerül megfelelően. Akkor pedig mit várhatna majd az alapozás további részétől?

A kitűzéskor az egyik leggyakoribb hiba a falak nem a megfelelő helyre való kitűzése szokott lenni. Ez a legtöbbször annál a szobánál nem jelent gondot, amelyik a pontatlan kitűzés miatt nagyobb lesz kicsit. A másik szoba viszont emiatt éppen ennyivel lesz kisebb, és ez már bizony komoly gondokat jelenthet. Ugyanis könnyen lehet, hogy a hiányzó terület nem az üres légtérhez kell majd a szomszédos másik szobában, hanem például valaminek a beépítéséhez. Ekkor pedig már elég nagy a baj a hiányzó terület miatt.

Éppen ezért a kitűzéskor érdemes még egyszer leellenőrizni a méreteket.

A következő fontos lépés az alap kiásása. Ennél is lehet azért elkövetni hibákat rendesen. Kézi erővel nem olyan könnyű munka az alapásás, ezért sokszor előfordul, hogy az ásást végzők itt-ott elvesznek egy kicsit elsősorban az alap szükséges mélységéből. Ez nem szerencsés nemcsak a házalap stabilitása miatt, hanem az esetleges fagyveszély miatt sem.

Előfordulhat az is, hogy az építtető és a kivitelező együtt döntenek a tervhez képest takarékosabb megoldás mellett. Nem kifejezetten szerencsés az, ha a tervben meghatározott paramétereket megkurtítják, így például amikor úgy döntenek, hogy nincs is gond a kert talajszerkezetének a stabilitásával, és elbírja a kevésbé mély alap is a ház súlyát.

Az persze lehet, hogy a talaj valóban elég stabil és tömör ahhoz, hogy alacsonyabb alap is elég kellene, hogy legyen. Ezen kívül azonban vannak még más szempontok is, az alap mélységének a meghatározásakor. Egyik ilyen szempont az, hogy az alappal mindig a fagyhatár alá kell menni. Enélkül sokkal nagyobb esély van arra, hogy bizony meg fog süllyedni a ház alapja.

Kockázatos a tervtől eltérni, mert ha valami baj történik később, az elkövetkező évtizedekben, akkor nem fog tudni menni sehova sem panaszkodni. Hisz a tervben világosan le volt írva a tervezés minden részlete. A kellő mélységet el nem érő alap is ilyen kizáró ok.

Az alap kiásása után következik a betonozás. A betonozásnál arról kell dönteni, hogy kész betont szállítsanak inkább az alaphoz, vagy pedig béreljenek ki egy betonkeverőt, és helyben készüljön el a beton. A kész beton minősége biztosabb és egyenletesebb, mint a helyben kevert betoné.

A beton beöntésekor el kell helyezni még a csatorna és a vízvezeték csövek védőcsöveit is. Ezzel is megspórolja majd az igencsak fárasztó vésést.

A betont az alapba való beöntés után tömöríteni kell, és a levegőbuborékokat is el kell tüntetni a betonból a döngöléssel.

hogyan válasszon betonvasat

Hogyan válasszon betonvasat alapozásához? Kattintson a képre kérdőívéért!

Ha a föld felszínéig elkészült az alapozással, akkor ezzel már meg is volna. Azonban ez még kevés lesz, mert a háznak lábazatra is szüksége van. Ez a lábazat elkészülhet zsaluzásos betonozással vagy pedig zsaluköves betonozással is. Mindkét építési módnál gondoskodni kell azonban az alap megfelelő vasalásáról is. Ha még nem választotta ki az alapozáshoz szükséges betonvasat, akkor a Hogyan válasszon betonvasat kérdőív kitöltése segíteni fog a választásban.

Tervezője melyik lábazat építési módot választja családi háza alapjának elkészítésekor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük