Mire lehet felhasználni a gipszkartont?

Különösen lakások és házak felújításakor igen gyakran használt építőanyag a gipszkarton. Ez elsősorban sokoldalúságának és praktikusságának köszönhető, illetve annak, hogy nagyon könnyű vele dolgozni akár szakértelem nélkül is. Pillanatok alatt elkészülhet például egy válaszfal a lakásban.

Persze gipszkartonból is különböző fajtákkal lehet találkozni, és nyilvánvalóan nem mindegy, hogy melyiket választja egy-egy munkához.

A gipszkarton a lehető legjobb megoldás, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve szeretné kicsit átalakítani a lakásukat, lehetőleg úgy, hogy minimális felfordulással és kosszal járjon. Kivételesen jó választás akkor, ha az is fontos szempont, hogy gyorsan elkészüljön. Nem lesz csatatér a lakása, és néhány óra alatt el is készülhet a fal. Jól hangzik?

gipszkarton válaszfal építése

Gipszkarton válaszfal építésével megoszthatja, funkciókra bonthatja a teret lakásában

Egy gipszkartonból készült falnak emellett még több előnye van, például könnyű, jól szigetelhető, gyorsan lefesthető, nem kell várni szinte semmit a száradásra. Ránézésre semmiben nem különbözik egy sima faltól, nem fog látszani, hogy „csak” gipszkartonból van.

Álmennyezet gipszkartonból

A gipszkarton egyik gyakori beépítési területe a plafon, ugyanis szinte mindenhol alkalmazzák álmennyezet készítésére. Az álmennyezet lényege, hogy valamivel a valódi mennyezet alatt helyezkedik el. Nagy előnye, hogy szép, egyenletes felületet mutat, valamint olyan megoldásokat is lehetővé tesz, mint például a spot lámpák alkalmazása, amiket a plafonba szoktak süllyeszteni. A vezetékek persze kényelmesen futhatnak az álmennyezet és a valódi plafon közötti üres részen. Ha az építés lényege az alacsonyabb fűtésszámla, akkor az álmennyezet fölé kerülhet a szigetelőanyag is.

A gipszkarton álmennyezetet nem túl bonyolult elkészíteni, mindössze a profilokat kell rögzíteni a plafonon, és ehhez erősíteni magukat a gipszkarton lapokat. Ez a munka nem igényli szakember segítségét, egyedül is nekivághat. De ha nem érzi magát különösebben profinak a házi barkácsolásban, akkor jobb, ha mégis szakemberre bízza az építést. Az álmennyezet néhány óra alatt elkészül, és azonnal lefesthető, dekorálható is. Rövid idő alatt sokat javulhat a helyiség megjelenése.

Válaszfal gipszkartonból

Szintén gyakran használják a gipszkartont arra, hogy egy helyiséget kettéválasszanak vele. Gyakori ez például többgyerekes családoknál, ahol a gyerekek felnőve szeretnének a korábbi nagy, közös szoba helyett egy-egy saját zugot. De például a nappaliból is leválaszthatunk egy dolgozószobát. Bármilyen helyiség kialakítható, amihez falat kell húzni.

gipszkarton fal szigetelése

Gipszkarton fal szigetelése üveggyapottal vagy kőzetgyapottal

A gipszkarton falaknál egyetlen negatívumot lehet megemlíteni, mégpedig azt, hogy nagyon átszökik rajta a hang. Ezért is szokták „papírfalnak” hívni. A „papírfal” probléma azonban könnyen megoldható azzal, ha szigetelést tesz a falba. Pl. egy üveggyapot szigeteléssel kitűnően el lehet kerülni a falakon átszűrődő hangzavart a lakásban. Mindössze ezen a 6-10 centiméteres szigetelésen múlik az, hogy ne zavarják egymást a szomszédos szobákban tartózkodók. Ezeknek a szigetelőlapoknak falba való berakása sem tart sokáig, szigeteléssel is hamar elkészül a fal.

Gipszkarton előtétfalként, bútorként, dekorként

Ha épp nem a mennyezetet szeretné gipszkartonból kialakítani, vagy nem válaszfalat húz, akkor is szükség lehet rá a lakásban. Gyakran használják például előtétfalként. Ennek az a lényege, hogy egy rendes fal elé húznak közvetlenül egy gipszkarton falat. Az előtétfalat főleg akkor alkalmazzák, amikor például hangszigetelni szeretnének egy falat (a szigetelőanyag a gipszkarton mögött kap helyet), vagy kilógó vezetékeket és a fal esztétikai hibáit takarnák el. A gipszkarton fal ráadásul sokkal simább és egyenletesebb felület, mint a rendes fal, ezért valószínűleg még szebb is lesz a látvány.

A gipszkartonból még bútorokat is lehet készíteni, akár más anyagokkal kombinálva is. Ezen kívül beépített bútorok készítése során is gyakran használják.

Gipszkartonnal egyedi dizájn is kialakítható, például ívek, kiszögellések készíthetők. Szoktak belőle boltívet és lépcsőzetes álmennyezetet is készíteni. Gyakori az is, hogy különleges, rejtett világításokat helyeznek így el, amivel egyedi hangulatot adnak a helyiségnek.

Lakása átalakításakor a gipszkarton sokféle beépítési lehetősége megengedi Önnek, hogy szabadjára engedje a fantáziáját.

Mikorra tervezi lakása átalakítását?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük