Mit tud a jó vakolat?

Amíg nem építkezik, addig a vakolattal kapcsolatosan talán eszébe sem jut, hogy ebből is többféle létezik, pedig így van. Az egyes márkák minősége rendkívül eltérő lehet, ahogy az is, hogy milyen tulajdonságokkal bír az adott anyag.

Nem mindegy például, hogy mit nyújt vízállóság terén, mennyire áll ellen a melegnek, a hidegnek, mennyire képes szigetelni, és még hosszasan lehetne sorolni, mire figyeljen még oda a vakolat kiválasztásakor. Ezt olvasva persze elég nehéznek tűnhet eldönteni, hogy pontosan milyen vakolatot válasszon. Ha azonban megfelelően tájékozódik, akkor nem lehetetlen a jó választás. Sőt, növeli az esélyét annak, hogy egy hosszabb távon is megfelelő vakolat mellett dönt majd. Ha azonban még némi tájékozódás után is bizonytalan, akkor kérhet szakértő segítséget a vakolat kiválasztásához.

Milyen szempontokat vegyen figyelembe, ha vakolatot választ?

  1. vakolat kiválasztás

    A vakolat kiválasztásakor melyik az a 4 szempont, amelyikre mindenképp figyeljen?

    Legyen hő- és hangszigetelő képessége. A szigetelésben a vakolatnak is nagyon komoly szerepe van. Bár nem ez adja a szigetelés alapját, mégsem szabad megfeledkezni a jelentőségéről, mert egy jól megválasztott vakolat remekül ki tudja egészíteni a hő- és hangszigetelést.

  2. Lélegezzen. Furcsán hangzik, de nagyon fontos, hogy a vakolat „lélegezzen”, vagyis átengedje a párát. Erre azért van szükség, hogy elkerülje a penész megjelenését a lakásban.
  3. Tartsa távol a csapadékot. Mivel a vakolat a ház külsején kap helyet, nagyon fontos, hogy a Magyarország területén igencsak különböző időjárási körülményeknek ellen tudjon állni. Nem szabad hagyni, hogy a vakolatot kikezdjék az időjárás viszontagságai.
  4. Legyen az épület dísze. Az előzőek után nem szabad kihagyni a vakolat esztétikai funkcióját sem. A házhoz közeledve először a tetőt veszi észre a látogató, utána azonban a homlokzati falra fog figyelni. Az ajtón való belépés előtt pedig biztosan minden látogató vet egy pillantást a homlokzati falakra is. Régen a vakolat hagyományosan fehér volt, mára azonban a szivárvány minden színében pompázhat. Használja ezt ki, és válassza azt a színt, ami a legjobban tetszik, különlegessé téve ezzel háza külsejét is.

Segítséget kér a választáshoz?

Ha tanácsra van szüksége homlokzata vakolatának kiválasztásához, akkor forduljon szakértő munkatársainkhoz bizalommal. Örömmel szolgálnak majd hasznos tanácsokkal, hogy megkönnyítsék választását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük