Okos praktikák lakásban az energiaköltségek csökkentésére

A körülbelül 2,8 millió családi házból nagyjából 2 millió ház hőszigeteletlen még. Ez azt jelenti, hogy télen a fűtés, nyáron pedig a légkondícionálás költsége igencsak jelentős ezekben a házakban. Persze csak akkor, ha van légkondicionálás.

Az igazi megoldás természetesen az utólagos hőszigetelés lenne, de ha erre nincs lehetőség, akkor is vannak kisebb megoldások, amivel mérsékelni tudja családi háza energiaköltségét.

A fűtési költségek mérséklése

Sok energia veszlik el a szigeteletlen, illetve rosszul záródó ajtók és ablakok résein is. Ezeknek korszerű hőszigetelősre cserélése jelentős, akár milliós nagyságrendű kiadás is lehet egy családi háznál. Ha erre nincs lehetősége, akkor az ablakokon és az ajtókon lévő rések tömítésével is mérsékelheti a fűtés költségét. Ha eltömíti a réseket, akkor kevesebb energia szökik ki a szabadba.

A kereskedelemben lehet kapni az úgynevezett pótablakot, amelyet az ablakkeretre lehet kívülről rácsavarozni. Ezzel is javítani tudja az ablak hőszigetelését. A pótablak felcsavarozása előtt érdemes bekenni az egymással illeszkedő felületeket szilikonos hőszigetelő ragasztóval. Ez persze nem olyan hatékony, mint a hőszigetelő üveg, de ez is segít a fűtés költségének csökkentésében.

ablak tömítés

Érdemes eltömíteni az ablaktok melletti rést is

Az ajtó és ablaktok melletti rést is érdemes eltömíteni, mert itt is szökik a meleg. Ha a régi, elöregedett szigetelés már nem tömít, akkor ezt is el kell távolítai, meg kell tisztíni a réseket, és a rést például purhabbal ki lehet tölteni. A kitöltésnél figyeljen oda arra, hogy a purhab a többszörösére duzzad meg. A felesleges habot a megszilárdulása után késsel le tudja vágni, és bevakolva el tudja fedni a habot.

A régi típusú ablakredőnyök tokján át is dől be a hideg a lakásba, ezért ezt is érdemes például szigetelő paplannal vagy szivaccsal tömíteni.

Ha a radiátorok, konvektorok mögé hőtükör fóliát rak, akkor ezzel is tud takarékoskodni a fűtéssel. Fontos viszont, hogy tényleg a fűtőtestek mögé, a falra tegye a hőtükör fóliát. Elé ne tegyen semmit, mert ezzel is csak az ablak felé tereli a meleg levegőt.

Takarékoskodhat a fűtésen azzal is, ha a meleg vizes csöveket leszigeteli azokon a területeken, ahol nem kell fűteni, például a pincében vagy a folyosón.

A ház alakja is befolyásolja a fűtés költségét. A téglalap és négyzet alakú házak fűtési költsége mindig alacsonyabb, mint az ugyanolyan alapterületű, L alakú épületeké. Az ikerházban is a közös fal másik oldala is fűtött, és bizony sokat jelent az, ha csak 3 oldalról éri a házat a téli hideg levegő.

Ugyanez az előnye megvan a sorházaknak is, ráadásul ott a 3 hideg oldal helyett csak kettő hideg oldal van.

Egy kis takarékossággal is csökkentheti a fűtés költségét. Ha a kellemes 23-24 fok helyett csak 18-19 fokot tart a lakásban, akkor ezzel a 4-5 fokos megtakarítással is jelentősen csökkentheti a fűtés díját. A hálószobában vagy a folyosón még ilyen hőmérsékletre sincs szükség. Itt nyugodtan lehet 15-16 fok is. Egészségesebb az alvás is ezen a hőmérsékleten.

Ha reggel elmennek a lakásból akkor érdemes néhány fokkal lentebb csavarni a fűtést. De csak néhány fokkal, mert teljesen hidegről sokkal több energiába kerül felfűteni a házat, mintha a csökkentett hőfokon üzemel a ház.

A légkondícionálás költségének csökkentése

A szigeteletlen házból télen a meleg kiszökik a falakon, a nyári kánikulában viszont a kinti 40 fokos hőség szökik be. Főleg akkor, ha hosszú heteken át nagy a meleg, és nincs légkondícionálás a lakásban.

A klíma ilyen helyzetben persze jól jön, mert segít 6-8 vagy akár 10 fokkal is alacsonyabban tartani a lakás hőmérsékletét, de ennek azért ára van. Természeten az egyik ára a borsos villanyszámlákban fog jelentkezni. De emellett még a klíma a lakás levegőjének minőségét is rontja, és a szervezetének sem jó, ha mesterségesen előállított hidegben kell lennie.

Külső és belső árnyékolókkal is csökkentheti 1-2 fokkal a lakás hőmérsékletét. Különösen kedvezők a külső árnyékolók, például a redőnyök, amelyeket a nagy melegben érdemes teljesen leengedve tartani. A redőny is egy réteg szigetelést jelent az ablaküvegen kívül. A belső árnyékolók is hasznosak, például egy sötétítő függöny is tud segíteni.

Ha a déli nap sugara az ablakra tűz, akkor érdemes egy gyorsan növő, lombhullató fát ültetni a ház oldalához, mert ez nyáron a napsugarak útjának elzárásával hűs meleget biztosít a szobában, télen viszont a csupasz fa ágai között akadálytalanul át fognak hatolni a nap sugarai, és segítenek a szoba téli fűtésében is.

Nagy nyári melegben a legjobb kora hajnalban jól kiszellőztetni a lakást, mert ekkor kellően hűs még a levegő, és felfrissülhet a lakás elhasználódott levegője. Ha emellett még szellőztet, akkor a reggeli, kora délelőtti órák, és késő este nyissa ki az ablakokat néhány percre. Arra figyeljen oda, hogy amikor szellőztet, akkor mindig nyissa teljesen ki az ablakot, és ekkor rövidebb ideig kell szellőztetni, mégis kicserélődik a lakásban lévő elhasználódott, párás levegő frissre.

A meleg levegőt is a falakon kívül tartó hőszigetelésen kívül természetesen a legjobb megoldás a klíma beszerelése a lakásba, de ennek az üzemeltetése sok áramot fogyaszt, és egészsége érdekében sem érdemes túlzásba vinni a klíma működtetését. Arra azonban érdemes odafigyelnie, hogy a klíma használatát ne vigye túlzásba. Ugyanis a kinti levegőhöz képest 10 fokos hűtést már nehezen tud elviselni következmények nélkül a szervezete.

Ekkora hőkülönbséghez ugyanis már nehezen tud alkalmazkodni a szervezet. A szakemberek azt mondják, hogy 5-7 fok az a hőmérsékletkülönbség, amit még viszonylag jól tolerál a szervezet.

Arra is figyeljen oda, hogy amikor megy a klíma, akkor csukja be az ajtókat és ablakokat, mert a kinti meleg beáramlása miatt még nagyobb teljesítménnyel kell működnie a klímának.

Ezek közül melyik megoldást fogja használni a fűtés költségének csökkentésére?

Nyáron pedig hogyan fog takarékoskodni az árammal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük