Okostégla eladó. Ön is vásárolna?

Eladó az okostégla az építőanyag kereskedésekben, és végre-valahára vásárolják is. Az utóbbi egy évben kelendőbb lett az okostégla. Az otthonteremtési kedvezmény 2016-os megemelése jót tett a családok építési kedvének.

Kellett is ez az intézkedés, mert a korábbi években az új lakások építése évszázados mélypontokon volt. Csak most kezd talán stabilizálódni az új építések száma, persze még meglehetősen alacsony szinten. A KSH szerint 2013-ban 7.293, 2014-ben 8.358, 2015-ben 7.612, míg 2016-ban már 9.994 új lakás épült. Ez a tízezer alatti új lakásszám persze még mindig nagyon kevés. Csak összehasonlításként érdemes eszünkbe vésni, hogy 2004-ben még 43.413 új lakás épült hazánkban, és alig maradt el ettől a 2005-os új lakás építés adata.

Az elmúlt években új építések drasztikus visszaesése az építőanyag kerekedőket a nadrágszíj meghúzására kényszerítette, és közülük sokakat bizony kilátástalan helyzetbe is sodort.

Az elmúlt években a felújítások és az utólagos szigetelések nem voltak képesek fenntartani a kereskedések korábbi foglalkoztatotti létszámát, és sok kereskedés kénytelen volt lehúzni a rolót.

Az építőanyag kereskedések sanyarú állapota a gyártókat is sújtotta. Folyamatosan keresték és keresik a kitörési lehetőségeket ők is:

  • A csak néhány termékre irányuló jelentős kereslet (például a hőszigetelő anyagok és a térkövek) közepette az egyik kitörési lehetőség volt az előre menekülés, az innováció.
  • A vevői igényekhez még jobban alkalmazkodó új termékek kifejlesztésével próbáltak meg újabb vevőket szerezni termékeiknek.
  • Az új termékek forgalmazásában, és a vevőkkel való megismertetésében az építőanyag kereskedések is társak. Nemigen van más választásuk, ha a felszínen akarnak maradni.

Az persze fontos kérdés, hogy ezek az új termékek mennyire innovatívak, és mennyire van szükség ezekre a termékre a piacon? Nyilván az energiaárak növekedésével a még jobb hőszigetelést biztosító új tégla fajtákra szükségük van a vásárlóknak. A családok otthonteremtési kedvezményének megemelésével pedig talán kezd visszatérni az építési kedv is.

Az emelkedő energiaárak szorítása mellett ezt az igényt még inkább erősíti az, hogy 2015 január elsejétől sokkal szigorúbbak lettek a hőszigetelési előírások. A jogszabály szerint az épületek hőátbocsátási tényezője (U- érték) homlokzati falaknál az eddigi 0,45 helyett 0,24-es, azaz 47 százalékkal szigorúbb érték elérését teszi lehetővé. Családi házak építésénél ezt persze csak 2018-tól kell kötelezően alkalmazni.

Okostégla a piacon

Porotherm okostégla

Porotherm okostéglák a homlokzati falak külön hőszigetelés nélküli építéséért

A Wienerbergernél időben felkészültek erre, és még 2012-ben kifejlesztették a Porotherm Klíma és a Porotherm Thermo Profi technológiát.

  • Ezek a korszerű technológiák már nem igényelnek további homlokzati hőszigetelést.
  • A piacra került POROTHERM Klíma, Klíma Profi és Thermo Profi téglák már önmagukban is olyan jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint egy hagyományos POROTHERM 38 N+F tégla 8-16 centiméteres homlokzati hőszigeteléssel.
  • Az új technológia nemcsak a hőszigetelés magasabb értékét integrálta be a téglába, hanem az építkezés is gyorsabbá és egyszerűbbé válik. A hőszigetelő anyag külön munkafolyamatban való felvitelére nincs szükség. A téglafal nem sérülékeny, élettartama akár 100 évre is szól.

A Porotherm Klíma és Thermo technológia 2012-es megjelenése mindenképp kedvező volt. Jelentős előrelépést jelentett az építkezési technológiában a korábbi HS technológiának a továbbfejlesztése.

  • A tégla iránti kereslet nagyon alacsony, az új építések drasztikus visszaesése miatt, de a korábbi falazási technológiákkal szembeni előnye vitathatatlan, és ezért van kereslet iránta.
  • A 2013-as, 14-es és 15-ös új lakás építési számokat látva azonban egyértelműen látszik, hogy az okostéglák megjelenése még bizony nem tudja orvosolni a lakásépítési kedv visszaesését. Az építési technológia lehet bármilyen korszerű, ha nem építkezünk.
  • Bizony kellett a lakásépítési kedv némi megélénküléséhez az otthonteremtési kedvezmény megemelése.

Az persze örvendetes, hogy a Wienerberger előre menekült, és fejlesztette a technológiáját.
Őt követve a Leier is megjelent a piacon saját okostégláival, a Leier Plan 44 ISO és 44 ISO+ töltött téglákkal.

Az azonban világosan látszik a számokból, hogy önmagában az okostéglák innovációja az építési kedvet nem tudja visszaadni a családoknak.

Az okostéglák hőszigetelési értékei

Porotherm Thermo Profi okostégla

Porotherm Thermo Profi okostégla kőzetgyapot hőszigetelő betéttel

A Porotherm 44 Thermo Profi A+++ energetikai besorolással 0,14 W/m2K hőszigetelést (U érték) biztosít.

  • ez 61%-kal jobb hőszigetelést nyújt, mint a szokásos 44-es nútféderes téglából készült fal.
  • Tehát külön szigetelés nélkül is bőven megfelel a 2018-tól jelentősen szigorodó hőszigetelési szabályoknak.

A Porotherm 44 Klíma Profi A++ energetikai besorolással 0,22 W/m2K hőszigetelést nyújt.

  • 39%-kal jobb hőszigetelést biztosít, mint a hagyományos 44-es téglafal.
  • Látható a 44 centiméteres Klíma Profinál is, hogy megfelel a szigorodó előírásoknak külön hőszigetelés nélkül is.

A Porotherm 38 Klíma Profi A+ energetikai besorolással 0,24 W/m2K hőszigetelést ad.

  • 41%-kal jobb hőszigetelést ad a hagyományos 38-as tégláknál.
  • Az U értékből is látszik, hogy még a 38-as Klíma Profi tégla is megfelel önmagában a szigorodó hőszigetelési előírásoknak.

Lássuk a Leier okostégláit is, mert ezek az okos téglák is kiváló hőszigetelési értékekkel rendelkeznek.

Leier Plan 44 ISO tégla 0,16 W/m2K hőszigetelést biztosít.

  • Látható tehát, hogy a Leier kőzetgyapot betéttel töltött 44 cm-es okostéglája megközelíti a hasonló méretű, 44 centiméteres Porotherm Thermo téglánál mért hőszigetelési értéket. Ezért ez a tégla is bőven megfelel külön szigetelés nélkül is a szigorodó hőszigetelési szabályoknak.

Leier Plan 44 ISO+ tégla 0,15 W/m2K hőszigetelési értékkel.

  • A Leier 44 centiméteres ISO+ téglája a benne lévő grafitos hőszigetelő betéttel már egészen megközelíti a 44 centiméteres Porotherm Thermo tégla hőszigetelési értékét.
  • Bátran mondhatjuk, hogy okostégla csúcsszínvonalon az ISO+ tégla.

Kérdése van még az Önnek legjobb okos tégla kiválasztása előtt?

  • Munkaidőben munkatársaink a (+36-26) 375-171-es számon várják hívását.

Melyik okostégla őrzi majd épülő családi háza melegét a hideg téli hónapokban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük