Otthonában is egészségtelen a levegő?

Tudta azt, hogy az épületeink jelentős részében egészségtelen a levegő?

Mit gondol? Az Ön családi házában vajon milyen a levegő minősége?

Nem kellenek ahhoz statisztikák, hogy belássuk, életünk jelentős részét épületekben töltjük el. Ha bemegyünk a munkahelyünkre, az irodába, akkor az irodaház komor falai vesznek körül bennünket. Ha pedig munka után hazamegyünk, akkor otthonunk 4 fala között éljük tovább életünket. De ha ülő és mozgásszegény életmódunkkal számot vetve elmegyünk egy edzőterembe megmozgatni az izmainkat, akkor is az edzőterem falai vesznek körül bennünket.

Amikor pedig hivatalos ügyeinket intézzük, akkor is hivatalról hivatalra járunk. Biztos Ön is tapasztalja, hogy ezekben az épületekben verőfényes nappal is égnek a lámpák. Ez nem a véletlen műve. A kisméretű, gyenge minőségű nyílászárókon nem áramlik be elegendő napfény otthonainkba, épületeinkbe.

Nincs elég természetes fény épületeinkben

Kénytelen-kelletlen, de a természetes fényt helyettesíteni kell. A legkézenfekvőbb, hogy felkapcsoljuk a lámpákat. Kérdés az, hogy mennyire egészséges ez a mesterséges fény?

Nem kérdés, hogy mennyire nem egészséges.

Ön talán most azt gondolja, hogy tényleg jó lenne több természetes fény az épületekben, mert az biztos egészségesebb a szemünknek is. Ez valóban így is van, azonban nemcsak erről van szó. Sokkal fontosabb az, hogy az a kevés természetes fény egészségtelen levegőt eredményez az épületekben. Vannak olyanok, akik ezt is jól bírják, de nem mindenki ilyen szerencsés.

  • Aki hajlamos a depresszióra, az a rossz megvilágítású helyiségekben még inkább hajlamosabb lesz borongósabban látni maga körül a világot.
  • Általánosságban is romlik azonban az egészségünk, ha kevés napfény ér bennünket. A napfény ha úgy tetszik egy természetes gyógyító erő, amely erősíti az immunrendszerünket, és védelmet nyújt a fertőzések ellen is. Sokkal egészségesebb és természetesebb védelme az egészségünknek, mint a különféle bekapkodott pótszerek, a gyógyszerek.
  • Nem nehéz kitalálni ezek után azt sem, hogy romlik a teljesítményünk is, és ez különösen a munkahelyeken okoz jelentős veszteségeket a vállalkozásoknak.
  • Ha pedig romlik az egészségünk, és borongósabb a hangulatunk, akkor az éjszakai alvásunk sem lesz annyira nyugodt és kiegyensúlyozott, ami a tökéletes másnapi regenerációhoz lenne szükséges. Az éjszakai alvásunk kívánatosnál gyengébb minősége pedig újra visszahat a napközbeni kedélyállapotunkra és teljesítményünkre, ezzel pedig megint ott vagyunk, hogy éjszakai pihenőnk hiányosságai rontják napközbeni teljesítményünket is.

Emiatt is jelent nagy gondot az, hogy eddig még soha nem tapasztalt mélyponton van az új lakásépítés Magyarországon, hisz 2013-ban csak 7.293, 2014-ben pedig mindössze 8.358 új lakás épült a KSH adatai szerint. Ilyen lakásépítési kedv illetve kedvetlenség mellett még esélyünk sincs arra, hogy a régi, korszerűtlen fényviszonyú épületeinket és otthonainkat korszerűbb építésűre, a természetes napfény által jobban megvilágítottra cseréljük le.

Azt mondják, hogy a lakásállomány kívánatos ütemű frissüléséhez évi 40 ezer új lakás építésére lenne szükség. Ezzel szemben az utóbbi években ennek a negyede sem épül meg évente.

A fényviszonyok javítása

Velux GLL tetőtéri ablakok

Velux GLL tetőtéri ablakok beépítésével több természetes fény jut otthonába

Éppen ezért a rossz fényviszonyokkal bíró épületeink természetes lecserélődésére nem is számíthatunk. Ezért valahogy ezekben a meglévő épületekben is törekedni kell a fényviszonyok javítására, és jobb életkörülmények biztosítására. Talán a tetőtéri ablakok beépítésével több természetes fény jutna be a tetőtéri szobákba is.

Ha jó esélyünk lenne arra, hogy 10 év múlva már újabb épületekben fogunk lakni és dolgozni, akkor ez nem lenne annyira sürgető feladat. Nekünk azonban nagy esélyünk van arra, hogy akár 30 év múlva is ugyanabban a lakásban fogunk élni, ezért tennünk kell valamit. Ahogy az emberek már megértik azt, hogy a pénztárcájuk védelme érdekében utólagosan szigetelni kell otthonaikat, ugyanígy sürgető lenne élettanilag az is, hogy a fényviszonyok szempontjából is egészségesebbé tegyünk otthonainkat. Mit is jelent ez a mindennapok gyakorlatában?

Egyszerűen azt, hogy nagyobb felületen kellene beengedni otthonainkba, épületeinkbe az éltető napfényt.

Önnek minden rendben van az egészségével? A kedélyállapotával sincs semmi gondja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük