Padlásszoba kialakítása

A tetőtérben kialakított padlásszoba a tetőtéri lakások kedvelt lakószobája. Ma már az új családi házak jelentős része padlásszoba kialakításával épül. Az újonnan épülő társasházak felső szintjén pedig mindig alakítanak ki padlásszobákat.

padlásszoba kialakítása

Padlásszoba kialakítása dolgozószobaként.

Emellett azonban még a már meglévő családi házakban is ki lehet alakítani padlásszobát lakószobának vagy dolgozószobának is. Persze ehhez a tetőtér átalakítására van szükség, és nem is alkalmas minden családi ház padlásszoba beépítésére. Azonban ha statikailag ki lehet alakítani, akkor érdemes elgondolkodni a tetőtér átalakításán.

A padlásszoba kialakításához persze megfelelő tetőszerkezetre van szükség. A megfelelő tetőszerkezet ebben az esetben pedig a megfelelően magas tetőt jelenti. Ugyanis a tetőtéri szoba belmagasságának legalább két méteresnek illik lenni. Még ilyen belmagasságnál is el kell fogadnia a két oldalon a rézsútos plafon miatti helyveszteséget. Ha csak ennél kisebb belmagasság lehetséges, akkor sem kell feltétlenül lemondani a padlásszobáról. Ugyanis gyerekszobának a két méternél alacsonyabb belmagasság is megfelelő lehet.

rockwool deltarock lemez

Rockwool Deltarock kőzetgyapot szigetelés a szarufák közé pontos illesztéssel az éklemez kialakítás segítségével. Milyen vastag legyen a tetőszigetelés?

A tetőszerkezet értelemszerűen fából épül, ezért gyúlékonyabb, mint a fal. Ezért a gyúlékony tető és a födém közé, illetve a gyúlékony tető és a padlásszoba közé éghetetlen anyagot kell tenni a lakótér elválasztásához. A tetőtéri szobánál ez jellemzően a tetőtér szigetelésére használt kőzetgyapot vagy üveggyapot lemez, amelyek azon túl, hogy jól szigetelnek még éghetetlen anyagok is. Ezért nem véletlen, hogy a polisztirol lemezeket nem használják a tetőtér kialakítása során a szarufák közötti szigetelésre.

A tűzvédelem mellett még a megfelelő páratartalom is fontos, mert a lakás párájának a tetőszigetelő anyagba jutása a szigetelőanyag hőszigetelő képességét is jelentősen rontja. A szigetelők hőszigetelő képességének biztosítására a szigetelőanyag külső részére a tetőcserép alá páraáteresztő fóliára, a szigetelőanyag alá viszont párazáró fóliára van szükség. Ez azért van, hogy a lakásban keletkező pára (mosás, fürdés, főzés, lélegzés, szobanövények stb.) ne jusson be a szigetelőanyagba, és ne rontsa annak a szigetelő képességét. Ezzel szemben viszont a szigetelőanyagban keletkező pára ki tudjon jutni a szigetelőanyagból a tető felé.

A tetőtérben a hő és vízszigetelés mellett árnyékolásra is szükség van. Biztos nem szeretné, ha a nyári hónapokban egy szaunában kellene élnie. Márpedig a padlásszoba megfelelő árnyékolás nélkül a tűző napon tipikus szaunaként képes viselkedni.

alsókilincses tetőablak

Velux Standard GZL alsó kilincses tetőtéri ablak fényvédő rolóval

A padlásszoba természetes világosságának biztosításához érdemes nagy üvegfelületet kialakítani. De a tűző déli napsugarak miatt mindenképp fényvisszaverő rolót, reluxát vagy redőnyt is fel kell szerelni az ablakra.

Van még kérdése padlásszobája tervezésekor? Mire figyeljen még oda padlásszobája kialakításakor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük