Polisztirol, a környezetbarát homlokzati hőszigetelő

Magyarországon még mindig nem hőszigetelt több mint két millió családi ház. Ezeknek a házaknak a tulajdonosai is tisztában vannak azonban a hőszigetelés jelentőségével. A felmérések szerint a családi ház tulajdonosok majdnem fele tervezi az elkövetkező években otthona hőszigetelését.

A családi házak utólagos hőszigetelésével a fűtésre fordított kiadásokat jelentősen csökkenteni lehet majd ezekben a házakban. Erre nemcsak a tulajdonosok által kifizetett magas fűtésszámlák miatt van szükség, hanem a rendelkezésre álló energiaforrások szűkössége miatt is. Közismert tény, hogy az Európai Unióban az épületek üzemeltetésére fordítjuk a felhasznált energia 40%-át, és ennek az energiának a jelentős részét a fűtésre fordított energia teszi ki.

Nem meglepő, hogy minden olyan beruházás, amely segít lefaragni az épületek fűtésére kifizetett pénzeket egyben hozzájárul a felhasznált energia csökkentéséhez is. Ezzel pedig nemcsak a családok kiadásait, hanem az elfogyasztott energia mennyiségét is csökkentik, amivel ezek a családok hozzájárulnak a környezet védelméhez.

A polisztirol hőszigetelés a legelterjedtebb

A környezet védelme azonban nemcsak az energiaforrások pazarló felhasználásának a csökkentésére irányul, hanem környezetbarát anyagok gyártására is. Joggal tesszük fel a kérdést, hogy a fűtési költségek lefaragására beépített szigetelőanyagokkal mi lesz majd az épületek bontásakor. Ebből a szempontból pedig elsősorban a polisztirolból készült hőszigetelő anyagokat érdemes alaposabban megvizsgálni. Azért a polisztirolt, mert kedvezőbb ára miatt jóval nagyobb mennyiségben építik ma még be az épületek hőszigetelésébe, mint a kőzetgyapotot.

Nézzük meg tehát, hogy mi történik a polisztirol szigetelő lemezek gyártása során?

  • Mennyire szennyezi a polisztirol gyártása a környezetet?
  • A másik nagy kérdés pedig, hogy mi történik majd a polisztirollal szigetelt épületek jövőbeni bontásakor?
polisztirol hőszigetelő lemez homlokzatra

Leggyakrabban polisztirol hőszigetelés kerül a családi házak homlokzatára

A legtisztább energia az, amelyiket meg sem kell termelni, mert nincs szükség rá. Tehát ha az épületek hőszigetelésével feleslegessé tesszük a jelenleg még pazarló energiafelhasználás miatti többlet energia felhasználást az épületek fűtésénél, akkor ezt az energiát nem kell megtermelni, és nem kell elégetni. Így az energia termelése során és az energia elégetésekor sem szennyezzük a környezetet. Ebből a szempontból tehát az épületek utólagos hőszigetelésére felhasznált hőszigetelő anyagok környezetkímélő szerepe kiemelkedő fontosságú. Az épületek fűtésével kapcsolatban jól ismert adat szerint a hőszigeteletlen épületek fűtésére felhasznált energia elégetésekor háromszor-négyszer annyi széndioxid kerül a levegőbe, mint egy korszerűen szigetelt épület fűtésekor. Az épületek utólagos hőszigetelésével a megtakarítás tehát kézzelfogható.

Vizsgáljuk meg azonban azt is, hogy a beépítésre kerülő polisztirol lemezek gyártásakor mennyi energiát használnak fel.

A polisztirol gyártása nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságos is

A polisztirol hőszigetelő gyártása ebből a szempontból is kifejezetten környezetbarát. Ha a jelenleg épülő családi házakat vesszük alapul, akkor az átlagos, körülbelül 400 légköbméteres térfogatú házak hőszigeteléséhez szükséges polisztirol lemezek gyártásához 670 liter kőolajra van szükség. Ezzel szemben áll a hőszigetelés hatására keletkezett energiamegtakarítás. Ez az épület 100 éves élettartama alatt 186 ezer liter kőolaj elégetésének a megtakarítását jelenti.

Ebből könnyen ki tudja számolni, hogy már egy fűtési szezonban több energiát spórol meg polisztirollal utólagosan hőszigetelt házában, mint amennyi energiába kerül a szigetelő előállítása. Az első évet követő 99 év az energiafelhasználás miatti környezetterhelés szempontjából már tökéletes megtérülést hoz.

Ez azonban még nem minden, mert maga a gyártási folyamat is rendkívül környezetkímélő. Mégpedig azért, mert a gyártáskor egyszerűen nem keletkezik hulladék. Ugyanis a táblák méretre vágásakor leszabott vágási hulladékot megőrlik, és visszaadagolják a következő táblák gyártásához. Ezzel pedig a polisztirol lemezek gyártása teljes mértékben hulladékmentes.

Egy további fontos kérdés, még az is, hogy az épületek bontásakor mi lesz a polisztirol lemezekkel? Hogyan lehet ezeket a táblákat hasznosítani? Ezzel kapcsolatban is jó hírünk van. A bontott polisztirol lemezeket a hulladékhasznosításkor megőrlik, és újra felhasználhatók építőanyagként, mégpedig cementtel keverve könnyűbeton lesz belőle.

Nem feltételezhetjük azonban, hogy az épületek bontásakor teljes mértékben újra hasznosítják majd a polisztirol táblákat. Akkor sem lesz azonban jelentős a környezetterhelés, ha hulladéklerakókban helyezik el az elbontott polisztirolt. A könnyű szerkezetű polisztirol a lerakott hulladékot is lazítja, és ezzel pedig meggyorsítja a hulladék bomlási folyamatát.

A hulladék elégetése általában környezetkárosító hatású. Több energia kell az égetéshez, mint amennyi keletkezik. Ez azonban a polisztirolnál másképp van, mert kőolajból készült, ezért jelentős a fűtőértéke. Tehát még az égetéskor is hőenergiát termel, és nem energiára van szükség az elégetéséhez.

Ön is a környezetbarát polisztirol utólagos beépítésén gondolkodik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük