Porotherm, a legnépszerűbb tégla

Ha azt hallja valahol, hogy Porotherm tégla, akkor tudja, hogy nem történt semmi különösebb dolog. Mindössze arról van szó, hogy arról a tégláról beszélnek, amelyik a legismertebb és a legkeresettebb. Vajon minek köszönheti a népszerűségét?

Porotherm tégla

A Porotherm tégla utáni kereslet várhatóan emelkedni fog az elkövetkező években.

Bármennyire is ismert azonban a Porotherm, a téglát nem keresik az építőanyag kereskedésekbe betérők. Egyszerűen, mintha nem is vennének tudomást arról a vásárlók, hogy tégla is van a világon. Ennek az az oka, hogy egyszerűen nem kell a vásárlóknak a tégla, mert nem építkeznek. Pontosabban nem építenek új lakásokat.

A hőszigetelés és a térkövezés a sláger mostanában a családi házak udvarain, de ezek egyikéhez sem kell tégla. Az új építkezések helyett a felújítások és átalakítások korát éljük. A meglévő lakások átalakítása során egy-egy új válaszfal felhúzásakor pedig ma már alig-alig építenek téglafalat. Nem menő ma már a tégla válaszfal. A gipszkarton lett a sláger. Így aztán hiába a Porotherm a legkeresettebb tégla, ez a mostani nagyon alacsony építkezési kedvnél nem sokat jelent. Szinte mindenki ismeri a márkát, de senki sem keresi, mert nincs szüksége rá.

Támogatás az építkezőknek

Bár talán most az elkövetkező években a „nem kell nekem a tégla” hangulat változni fog. Az otthonteremtési támogatás jelentős megemelése várhatóan sok család kedvét meg fogja hozni otthona megépítéséhez. A téglagyártók számára most valóban az a fontos kérdés, hogy várhatóan milyen mértékű lesz a tégla kereslet felfutása.

A kormányzati szándék mindenesetre megvan a tégla kereslet élénkítésére. Az év elején ismertté vált feltételek szerint a három gyermekes családok 10 millió forintot kapnak vissza nem térítendő támogatásként. Ez már jelentős támogatás még egy családi ház megépítésekor is. Azok a házaspárok is jogosultak a támogatásra, akik három gyereket vállalnak. Sőt azoknak is van lehetőségük vállalni a harmadik gyereket, akik két gyereket nevelnek jelenleg.

Ez a 10 millió forintos támogatás egy családi ház építés költségvetésének már igen jelentős részét biztosítja majd. Sőt még további segítség a három gyermekes családoknak, hogy kedvezményes kamatozású hitelt vehetnek fel 10 millió forintig. Ha rákattint a fentebb lévő linkre, akkor még többet megtudhat erről a jelentős támogatásról. Érdeklik a részletek is?

Ezért aztán valószínűleg most kamatozhat a Wienerbergernek az a több évtizedes márkaépítő munkája, amit a Porotherm tégla fejlesztésébe és a márka megismertetésébe fektetett.

Mindenképp fontos kérdés, hogy vajon minek köszönheti a Porotherm a népszerűségét?

  1. Talán a jó hőszigetelő képességének?
    • porotherm 50 thermo rapid tégla

      Porotherm 50 Thermo Rapid tégla falazóhabarccsal

      Az energiaárak ilyen mértékű megemelkedésekor biztos, hogy fontos szempont ez is. A Porotherm téglák kiváló hőszigetelő képességét bizonyítja a Porotherm 50 Thermo Rapid tégla kimagasló 0,12 W/m2K hőátbocsátási tényező értéke. Ez a legmagasabb a falazóanyagok között. Ez a legjobb, korántsem egyedülálló azonban a hazai tégla piacon.
    • Ugyanis a 44 centiméteres Thermo Rapid tégla hőszigetelő képessége is kimagasló, 0,14 W/m2K, míg a Leier 44 centiméteres síkracsiszolt ISO+ téglájának a hőszigetelési értéke 0,15 W/m2K. Ezek a téglák is kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek egyéb hőszigetelés nélkül is.
  2. Vagy a még jobb hőmegtartó képességének?
    • Ezt sem lehet olyan mértékben, egyértelműen kiemelni, mert a falazóanyagok hőmegtartó képessége a tégla tömegétől függ alapvetően. A többi  50 és 44 centiméteres téglának is ugyanúgy megvan a tömege, mint a Porotherm Thermo és X-Therm Rapid tégláknak.
  3. Vagy talán azért olyan népszerű, mert jó teherbírása révén, nem repedezik a belőle épült fal?
    • Ezt sem lehet kiemelni, mert a Leier és a Mályi téglagyár falazóanyagai is ugyanolyan jó teherbíró képességgel rendelkeznek.
  4. Akkor talán annak köszönheti a sikerét, hogy jó hangszigetelő is?
    • Valóban jó hangszigetelő, de megint csak azt kell mondanunk, hogy korántsem jobb a Leier hasonló tulajdonságokkal rendelkező tégláinál.
porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Ha pedig nem ezek a Porotherm töretlen népszerűségének az okai, akkor vajon mi lehet az igazi ok?

  • Talán az a tégla fejlesztésére és népszerűsítésére fordított tervszerű munka és átgondolt marketingstatégia vezette a Porotherm téglát sikerre, amit a Wienerberger már több évtizede folytat?
  • Lehet, hogy valahol itt kell keresnünk a Wienerberger márka töretlen népszerűségének az okát.

Mit gondol? Mi a Porotherm ismertségének a legfőbb oka?

  • hogyan válasszon falazóanyagot

    Miből építkezzen? Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Miért szeretne Ön Porotherm téglát vásárolni?
  • Kiválasztotta már a megfelelő téglát, vagy még nem döntött? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon téglát kérdőív segíthet a legjobb falazóanyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük