Porotherm téglák különböző méretei

Tudja miért olyan fontosak a tégla méretek az építkezéskor? Ha nem, akkor ebből a cikkből megtudhatja a választ erre a kérdésre.

A mostani energiaínséges időkben családi háza falainak a megfelelő hőszigetelését kétféleképpen is biztosíthatja.

  • Ha korszerű üregszerkezetű téglából építkezik, akkor a tégla már önmagában is biztosítja a megfelelő szigetelést.
  • Ha pedig nem olyan jó önmagában a téglafal hőszigetelése, akkor elsősorban külső, de ha másként nem lehetséges, akkor belső oldali hőszigeteléssel is biztosítani lehet a megfelelő szigetelést.

A hőszigetelésen túl azonban a falak energiahatékonyságának egy másik fontos mérőszáma a hőtartó képesség. Ez a képesség pedig egyenes arányban van a fal tömegével. Ebből pedig az következik, hogy minél masszívabb, vastagabb egy téglából épült fal, annál jobb a hőmegtartó képessége. Ennek nemcsak télen veszi hasznát, amikor a belső meleget tartja benn a négy fal között, hanem nyáron is. Ugyanis a vastagabb falak nyáron nem melegszenek át olyan hamar, és ezért sokkal hosszabb ideig kellemesebb hőmérsékletet biztosítanak a lakásban a kinti kánikula idején is.

A falak hőtartó képessége egyenes arányban van a fal tömegével, ami pedig alapvetően a fal vastagságától függ. Itt van jelentősége a téglák különböző méreteinek.

Porotherm tégla méretek külső teherhordó falhoz

A külső teherhordó falakhoz a 44, a 38 és a 30 centiméteres Porotherm téglákat építheti be.

  • Már a 30 centis Porotherm X-Therm Rapid tégla is kiváló hőszigetelést biztosít az X-Therm üregszerkezettel, és 4-6 cm vastag hőszigeteléssel együtt elérheti a hőtechnikai szabványoknak megfelelő 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket.
  • porotherm 38 x-therm rapid tégla

    Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel

    A 38 centiméteres X-Therm Rapid téglával még jobb hőszigetelést érhet el homlokzati falában minden egyéb kiegészítő szigetelés nélkül is.

  • A 44 centiméteres X-Therm Rapid tégla hőszigetelése pedig még ez előző téglákénál is jobb.
  • Az ugyancsak 44 centis Thermo Rapid tégla kőzetgyapot betétes hőszigetelésével pedig még jobb hőszigetelést biztosít homlokzati falában.
  • A téglafal vastagságával egyenes arányban nő a fal hőtartó képessége is.

Porotherm tégla méretek belső teherhordó falakhoz

A Wienerberger a belső teherhordó falakhoz a 20-as, 25-os és a 30-as nútféderes téglákat javasolja.

Épületszerkezetileg mindhárom téglából megfelelő erősségű tartófalat építhet, de a különböző méretek hőtartó és hangszigetelő képessége nem egyforma. A hőtartó képesség egyenes arányban van a tégla tömegével. A belső téglafal ezen tulajdonsága egy lakáson belül talán nem annyira fontos érték. Ha azonban ikerházról beszélünk, és a két lakás közötti falról van szó, akkor már a téli fűtésnél komoly jelentősége lehet annak, hogy mennyire képes megtartani a lakásban a felfűtött levegőt. Minél vastagabb a fal, annál jobb a hőtartó képessége.

Válaszfalaknál – teherhordó válaszfalaknál is – meghatározó jelentősége van a fal hangszigetelésének is. Ha ugyanolyan üregszerkezetű téglából épül, akkor a vastagabb falnak mindig jobb a hangszigetelése. Ezért nemcsak masszívabb, hanem jobb hangszigeteléssel bíró falat is építhet a 30 centiméteres téglából. Sokszor azonban nem a jobb hangszigetelés az elsődleges döntési szempont, hanem a minél alacsonyabb építési költség, ezért 25-ös és a 20-as téglából épülnek a belső teherhordó falak.

A Porotherm tégla mérete nem teherhordó válaszfalhoz

Porotherm válaszfal tégla

A Porotherm 10 és 12 cm vastag válaszfal téglája új lakás építésénél használatos

A 12 centiméter vastag nútféderes tégla és a 10 centiméter vastag is belső válaszfalak építésére alkalmas. Új lakás építésekor kedvelt építőanyag ez a két tégla nem teherhordó válaszfalak építéséhez. Átalakításkor azonban ma már alig-alig építenek tégla válaszfalat. A könnyűszerkezetes építkezés gyorsaságával és egyéb praktikus előnyeivel a drága és felfordulást okozó hagyományos téglafal nem versenyezhet. Még akkor sem, ha a 10 centiméteres nútféderes téglafal önmagában is jó hangszigetelést biztosít, míg a gipszkarton falnál a hangszigetelést a gipszkarton lapok közé rakott üveggyapot vagy kőzetgyapot szigeteléssel oldják meg.

Ezen tégla méretek közül tud választani családi háza felépítésekor? Kiválasztotta már otthona falazóanyagát?

hogyan válasszon falazóanyagot

Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát? Tégla vagy pórusbeton legyen? Melyik méret? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem választotta ki családi háza falazóanyagát, akkor a Hogyan válassza ki családi háza falazóanyagát kérdőív kitöltése segíteni fog a falazóanyag választásban.

Hány darab téglára van szüksége otthona felépítéséhez az egyes méretekből?

  • Ha kérdése van, akkor munkatársaink a (+36-26) 375-171-es telefonszámon segítenek a számolásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük