Schiedel Quadro, a többszintes lakóépületek gyűjtőkéménye

A Schiedel Quadro kéményéhez akár 10 kazán is csatlakoztatható az épületben. Ha társasházban élnek, akkor a kéménynek ezt a tulajdonságát jól kihasználhatják.

A központi fűtéssel szemben a gázfűtés jobb, gazdaságosabb megoldást jelent a többszintes társasházakban. Ilyenkor az épület költséghatékony fűtéséhez mindenképp biztosítani kell a kazánok gázfelhasználásának egyedi leolvashatóságát. Ha ez biztosított az épületben, akkor a lakók a gázfelhasználásuk mértékében kapják meg hó végén a számlájukat. Ezzel megelőzhetők a költségek megosztásából származó vég nélküli viták, és nincs utólagos neheztelés a lakók között. Mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt.

Schiedel Quadro kémény

Schiedel Quadro kémény, a társasházak gyűjtőkéménye

Az épület minden lakásában külön gázkazán lehet. A zárt égésterű kazánok alkalmazásával megelőzhetők a hőszigetelt nyílászárók okozta esetleges levegőhiány miatti égéstechnikai problémák. A zárt égésterű kazánokban az égéshez szükséges levegőt is a kéményen keresztül biztosítják.

A gázkazánok tökéletes égéséhez szükséges levegőt a Schiedel Quadro kéménye biztosítja, és ezzel együtt megoldja a füstgázok elvezetését is. Ez a kémény kiváló választás a gázfűtéses társasházakban, mert 200 Celsius fokig tökéletesen használható a füstgázok elvezetéséhez.

A Quadro kémény a füstgázok gazdaságos elvezetése mellett még kifejezetten helytakarékos megoldás is, ami nem hátrány egy többszintes társasházban. Ez a helytakarékosság a füstelvezetés kifejezetten gazdaságos megoldásában nyilvánul meg, mert egyetlen gyűjtőkéményhez akár 10 kazánt is csatlakoztatni lehet. Gondolja csak meg. 10 egyedi kémény helyett, amelyiknek mindegyiknek külön-külön kellene helyet biztosítani egyetlen kéménnyel megoldható az égéstermékek biztonságos elvezetése.

Egyetlen szinten akár négy kazán is csatlakoztatható a kéményhez, mégpedig úgy hogy ez megfelel a tökéletes égéshez levegőt biztosító és a füstgázt elvezető kéményekkel szemben támasztott minden biztonsági követelménynek. A kémény az alaptól a kiáramlási torkolatig biztosítja a tökéletes égéshez szükséges levegő kazánokba jutását, és a füstgáz biztonságos elvezetését is.

A biztonságos füstelvezetés és a helytakarékos megoldáson kívül milyen előnyei vannak még a Quadro kéménynek?

  • A gyűjtőkémény könnyen és egyszerűen megépíthető mert a külső palástját alkotó köpenyelemek rendkívül praktikus felépítésével gyorsan halad a kémény építése. A samott kerámia béléscső pedig pontosan illeszthető a kéménybe.
  • A korábban már említett módon mind a négy oldalról csatlakoztatható a kéményhez egy-egy kazán, és ezzel szintenként akár 4 kazán biztonságos füstelvezetése is megoldható a kéménnyel. A kémény teljesítményére jellemző még, hogy összesen 10 gázkazánt lehet rákötni a kéményre.
  • Az energiahatékony füstelvezetést segíti az égéshez szükséges, lefelé áramló levegő is. Mégpedig azért, mert a beáramló levegő egyrészt kiváló szigetelőként működik a kémény szerkezetében, másrészt pedig az oxigéndús, hideg levegő lefelé haladva hűti a kiáramló füstgázokat, és ezzel együtt pedig fel is melegszik. Ezért a szabadba már a beáramló hideg levegő által lehűtött füstgázok távoznak, amivel kevesebb energia veszlik el. A kazánba beáramló levegő pedig lefelé haladó útján felmelegszik, és ezzel már meleg levegőként jut be a kazánba, aminek az az előnye, hogy nem kell felmelegíteni, ezért ez sem kerül külön energiafelhasználásba. Vagyis a kiáramló füstgázban lévő meleg nem veszlik el, nem távozik a szabadba, hanem előmelegíti a kazánba beáramló levegőt. Működik a hőcserélés elve.
    A kémény kialakítása révén kifejezetten stabil szerkezeti kialakítást tesz lehetővé. Ez akkor kifejezetten előnyös, ha nagyon túlér a tetőn, mert az erősítő vasak beépítésével a kémény tetőn kívüli része is stabilan fog állni a szabadba.
  • A kémény szerkezeti kialakítása olyan komplett rendszer, amely már a füstelvezetéshez, levegőbiztosításhoz és szigeteléshez szükséges minden elemet tartalmaz, ezért semmilyen egyéb megoldásra, kiegészítő alkatrészre nincs szükség a beépítéshez.

Tényleg csak az van hátra, hogy ki kell választaniuk a társasház kéményének azt az átmérőjét, amely biztonságban elvezeti a kazánok tüzelésekor keletkezett füstgázokat.

4 gondolatok ezen: “Schiedel Quadro, a többszintes lakóépületek gyűjtőkéménye

  1. Mónika

    Üdvözlöm!

    Kérdésem az lenne, hogy Schiedel Quadro kéménybe be lehet-e kötni kondenzációs gázkazánt kémény átalakítás nélkül..
    (2006-ban épült 10 lakásos társasház – egyedi kéménnyel)
    Ha igen, milyen típusok jöhetnek szóba?

    Köszönettel,
    Mónika

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mónika
      Igen, a Quadro kéménybe be lehet kötni a kondenzációs gázkazánokat. Gyakorlatilag minden kondenzációs gázkazán beköthető a kéménybe.

  2. virágh krisztián

    Tisztelt Cím,

    szakmai segítséget szeretnék kérni Önöktől az alábbiak tekintetében:

    2015-ben épület 6 lakásos társasház tekintetében 1-1 db Schiedel Quadro gyűjtőkémény került beépítésre, a szükséges bekötő és kondenzgyűjtő idomokkal.
    A kémények kürtőkeresztmetszete 20×20 cm.
    A kémények kitorkollásának magassága +11,2 m
    A kémények tisztítása alsó és felső szinten biztosított.
    A gázüzemű kémény kondenzvíz elvezetése biztosított.
    Jelenleg mindegyik lakásban az eredetileg beépített Buderus Logamax kombi cirkó turbó gázkazánok működnek.

    Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a fenti gyűjtőkéményekre kondenzációs kazánok kémény átalakítás nélkül ráköthetőek-e, illetve kondenzációs kazán csere esetén, minden, az adott gyűjtőkéményen lévő lakás (3 db) esetén egyszerre szükséges-e, vagy külön-külön is lehetséges?

    Üdv

    Krisztián

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Krisztián
      A Schiedel Quadro kémények alkalmasak kondenzációs gázkazánok biztonságos füstelvezetésére is. Az adott esetben, 6 éves üzemeltetés után egy szakember helyszíni felmérése azonban ajánlatos a kémények ellenőrzésére, és a biztonságos rákötés részleteinek pontosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük