Spóroljon a gázszámláján fűtési szokásai megváltoztatásával

Ha úgy érzi, hogy túl sokat költ télen a fűtésre, akkor biztos szeretné tudni, hogyan tudja gázfogyasztását ésszerűbbé tenni?

Otthona fűtési rendszerének az átalakítása könnyen lehet, hogy milliós nagyságrendű kiadás. A homlokzati falak utólagos hőszigetelése is hasonló nagyságrendű beruházás, és a falak utólagos szigetelésével együtt még a nyílászárókat is érdemes hőszigeteltre cserélni. Ezeket a milliós beruházásokat nem biztos, hogy saját erőből finanszírozni tudja. Fűtési szokásainak átalakításával azonban beruházás nélkül is havi tízezreket spórolhat a fűtésen. Ebben a cikkben apró ötleteket talál gázfogyasztása csökkentésére úgy, hogy nem kell lemondania a kellemes meleg érzetéről.

Ne fűtse túl a lakást! Csökkentse a szobák hőmérsékletét!

fűtési rendszer

Biztos, hogy éjszaka is ugyanolyan hőmérsékletre van szüksége a szobában, mint nappal?

Nem biztos, hogy éjszaka pont olyan hőmérsékletre van szüksége, mint nappal. Nappal sem szükséges olyan magas hőmérséklet, ha reggel elmegy otthonról, és csak késő délután vagy pedig este ér haza. A lakásban lévő helyiségek nappali és éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát megtakaríthat.

A fűtési szezon kezdetekor érdemes végiggondolni, hogy a lakásában lévő helyiségekben milyen hőmérsékletre van szüksége. A fűtést vezérlő termosztátok beállításával sokat megtakaríthat.
Talán nem tudja, de ha csak 1 fokkal alacsonyabbra állítja a hőmérsékletet a lakásban, akkor ezzel 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.

Fokonkénti 5%-os megtakarítással számolva könnyen kiszámolhatja, hogy akár 20-25%-kal is csökkentheti a fűtés költségét, ha éjszaka nem 22-23 fok van a lakásban, hanem csak 17-18. Egy programozható hőfokszabályozóval (közismert nevén termosztáttal) akár minden helyiségben, akár napszakonként is eltérő hőmérsékleteket állíthat be.

Biztos, hogy minden szobában azonos hőmérsékletre van szüksége?

Közmegegyezés és országosan elvégezett kutatások sokasága szerint a nappaliban az ideális hőmérséklet 22 fok körül van. Ha viszont Ön akár 18-19 fokban is jól érzi magát, például azért, mert magára vesz egy pulóvert, akkor máris 10-15%-kal csökkenteni tudja a fűtés költségét.
A gyerekek szobájában ettől egy kicsit magasabb hőmérsékletre van szükség. A konyhában viszont 2-3 fokkal lehet ennél alacsonyabb is a hőmérséklet. A konyhában üzemelő gáztűzhely néhány fokkal növeli a hőmérsékletet, és a magasabb páratartalom miatt is melegebbnek érzi majd a levegőt.

A fürdőszobában sem kell állandóan a magas, fürdésre alkalmas hőmérsékletet fenntartani. Napközben lehet akár 4-5 fokkal is hidegebb a fürdőszobában, és csak reggel vagy este a fürdés idején kell fentebb vinni a hőmérsékletet.

Az alváshoz sem kell a nappali szobák kellemesen magas hőmérséklete, mert a takarók melege alatt szervezetünk 4-5 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is tökéletesen megfelelő.

További apró praktikák

Eddig talán a radiátoron szárította a mosógépből kivett kedvenc ruhadarabjait. Ne tegye!

Sőt ne is tartson a radiátoron semmit, mert bármit is tesz a fűtőtestre, azzal csak akadályozza a meleg levegő felfelé történő szabad áramlását. Jobb lesz a hőérzete, ha az akadálytalanul áramló meleg könnyen fel tudja melegíteni a helyiséget.

Ha reggel elmennek otthonról dolgozni, a gyerekek pedig az iskolába, akkor állítsák 4-5 fokkal alacsonyabbra a termosztátot. Ennyitől még nem fog kihűlni a lakás, viszont nem fog olyan gyakran bekapcsolni a fűtés. Tulajdonképpen ezzel arra programozzák a fűtést, hogy akkor emeljen majd a helyiség hőmérsékletén néhány fokot a fűtés, amikor haza fognak jönni.

Ennél jobban nem érdemes visszatekerni a fűtést, mert a lakás felfűtése nagyobb energiafelhasználással jár, mint a hőmérséklet szinten tartása. A szinten tartás viszont nem azt jelenti, hogy amikor már egy fokot csökken a benti hőmérséklet, akkor máris bekapcsol a fűtés. 3-4 fokos hőmérséklet ingadozás még belefér a gazdaságosan fűthetőségbe.

Nem árt, ha tudja, hogy melegebbnek tűnik a lakásban az alacsonyabb hőmérséklet is, ha párás a levegő. Ez nemcsak a hőérzete miatt fontos, hanem még egészségesebb is. Használjon párologtatót, vagy tegyen sós vízzel megtöltött tálat a radiátorra. Tartson 40-60%-os páratartalmat a lakásban.

Hiába van hideg kinn, szellőztessen rendszeresen. Ne hosszan kicsit kinyitva az ablakot, hanem rövid időre (3-5 percre), de ilyenkor tárja ki teljesen az ablakot, hogy a helyiség elhasznált levegője cserélődjön ki frissre. Ha szélesre tárja az ablakot, akkor ennyi idő alatt a levegő kicserélődik, de a szobában lévő bútorok és a falak még nem hűlnek ki, és amikor újra bezárja az ablakot, akkor a falak és a bútorok hamar felmelegítik újra a felfrissült levegőt. Márpedig a bútorok a korábban kiengedett elhasznált levegőből nem a széndioxidot fogják megtartani, hanem csak a meleget, és csak ezt adják át a felfrissült levegőnek. Érdemes naponta kétszer szellőztetni, és persze ha lehet, akkor ne hajnalban, amikor kinn a leghidegebb van.

Ha jól szigetelt a lakása, akkor különösen figyeljen oda a szellőztetésre, mert az erősen párás helyiségekben, például a fürdőszobában és a konyhában a páradús levegő hamarabb vezet a falak penészedéséhez. Ezt úgy előzheti meg, hogy a levegő páratartalmának a megnövekedésekor pl. fürdés és főzés után szellőztet, és a páradús levegőt kiengedi a szabadba, mielőtt a nedvesség kicsapódna a falon, és a fal penészedésnek indulna.

Ha télen kisüt a nap, és éppen az ablakot éri a napfény, akkor feltétlenül húzza el a redőnyt, és a napfény akadálytalanul jusson be a szobába. Engedje, hogy a nap is besegítsen a kazánnak.

Éjszakára viszont érdemes lehúzni a redőnyt, mert ezzel is szigeteli az ablakot.

Ezek közöl az ötletek közül melyiket fogja alkalmazni már a mai nap?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük