Szigeteljek, de mivel?

November vége van. Akár már napokon belül itt lehet a kemény tél. A téllel együtt a mínuszok is megjönnek, és bekopogtatnak a lakásába. A kellemetlen vendégségnek olyan zsebbenyúló következménye is lesz, hogy jelentősen megugrik majd a fűtésszámla. Ha erre gondol, akkor biztos szívja a fogát, de mit szeretne tenni még ezen kívül?

Az enyhe őszi idő elkényeztetett bennünket. Ilyenkor még elég lehetett csak az esti órákban fűteni. A téli zimankóban azonban nagyot fordul a világ. A kemény mínuszok kegyetlenül felpörgetik a gázórát. Ha Ön fával fűt, akkor „csak” annyi lesz a dolga, hogy többször kell majd a cserépkályhára vagy a kandallóra rakni az előre összekészített egyre nagyobb farakásból. Igaz, hogy ezt a fát is meg kellett venni a nyáron, de azért ezen a kiadáson már túlvan. Ha viszont gázzal fűt, akkor a gázóra felgyorsult pörgésének zsebbenyúló következményei lesznek. Csak azt fogja látni, hogy milyen meredeken emelkedik majd a hóvégi számla összege. Ennek persze nem kell feltétlenül így lenni.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit Reflex szigetelésből 15 cm vastag szigetelés a homlokzatra már jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

A hőszigetelés igencsak hatékony módja a gázórapörgés lassításának. Persze ezt sem adják ingyen. A pörgés lassításába is be kell ruházni, de a jó hír az, hogy minél hidegebb van, annál hamarabb vissza fogja hozni az árát. Ilyen egyszerű ez, de persze csak leírni.

Jóval könnyebb ezeket mondani, mint megcsinálni a hőszigetelést. A hőszigetelésnek ugyanis többféle különböző módja létezik, és különböző anyagok is használhatók hozzá. Ha Ön nem kifejezetten jártas a szigetelés rejtelmeiben, akkor nem feltétlenül fogja tudni, hogy melyik szigetelő anyagot érdemes leginkább választani.

Ehhez a gázóra visszafogó választáshoz szeretnénk Önnek egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy bemutatjuk a leggyakrabban használt hőszigetelő anyagokat és röviden leírjuk azt is, hogy mit tudnak.

Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot természetes kőből, bazaltból és mészkőből készül. Ezeket az anyagokat megolvasztják, majd a folyékony masszából vékony szálakat fújnak. Ehhez persze igencsak magas hőmérsékletre, 1.400-1.500 fokra van szükség. Ezekből a fújt szálakból lesznek azok a táblák, amelyek vattaszerű felépítésükkel a szigeteléshez nélkülözhetetlen sok levegőt képesek tárolni, és jellegzetes, zöldes-sárga színük van.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

A kőzetgyapot előnyeihez tartozik, hogy környezetkímélő, hiszen abszolút természetes anyag. A beépítése is kifejezetten praktikus, mert a vele érintkező anyagokat nem korrodálja. Fontos tudni, hogy ennek az anyagnak nemcsak a hő-, hanem a hangszigetelése is kiváló. Emellett még éghetetlen is, ezért nagyon biztonságos a beépítése. Ha nem csak a hőszigetelés, hanem a csend és a nyugalom is fontos a lakásban, akkor kitűnő választás. Ha egy forgalmas út mellett lakik, akkor a homlokzati fal szigetelésére érdemes a kőzetgyapotot választania.

A méretét minden körülmények között megtartja. Nem tágul, nem zsugorodik. Nem kell tartani a korhadástól, ahogy attól sem, hogy gomba, rovarok, esetleg rágcsálók támadják meg. Összességében tehát a kőzetgyapot egy nagyon strapabíró és biztonságos szigetelőanyag, ami nemcsak a hőt tartja bent a lakásban, de a nemkívánatos hangoktól is megszabadít.
Ég és föld lehet a különbség azonban kőzetgyapot és kőzetgyapot között is. Amikor a szigetelés mértékéről van szó, akkor nem mindegy, hogy milyen minőséget használ.

Mindenképp említésre érdemes márka Rockwool és a Knauf Insulation. Ha a kőzetgyapotban gondolkodik, akkor a két márka közül érdemes választani.

Polisztirol hőszigetelés

Ha nem túlzottan jártas a szigetelés világában, akkor most felkaphatja a fejét „az meg mi?” felkiáltással. Rögtön csaphat is azonban a homlokára: hát a hungarocell.

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

A hungarocell-polisztirol egy mesterséges szigetelőanyag. Nagy előnye, hogy könnyű vele dolgozni, és a pincétől a padlásig bárhol alkalmazható. Olcsósága miatt is nagyon sokan szeretik. Önnek is nyomós érvek szólhatnak a beépítése mellett.

Két fajtája van, az EPS (expandált polisztirol) és az XPS (extrudált polisztirol). Az EPS polisztirol lapok esetében figyelni kell, hogy a lapokat ne érje nedvesség, mert felvehet valamennyi vizet, ami problémát okozhat. A felszívott víz csökkenti a lapok szigetelő hatását. Az XPS-nél ez a probléma már nem áll fenn. Ez persze azzal is jár, hogy jóval magasabb az ára. A vízzel szembeni viselkedése miatt az EPS főleg homlokzatnál, padlónál és lapostetőnél jöhet szóba, míg az XPS szinte lakása bármelyik zugába beépíthető.

A polisztirol is jó hangszigetelésre, azonban nem mindegyik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy válaszfalakban hangszigetelésre inkább ne polisztirol lapokat használjon. Ha mégis hangszigetelésre használja, akkor a polisztirol a lépéshangokat képes hatásosan csillapítani. Erre a célra külön jelzéssel ellátott polisztirol táblák készülnek. Ezek a padlóburkolat alá beépítve csökkentik például a járásból származó zajokat, így ideálisak többszintes házakba, társasházakba a padló szigetelésére.

A polisztirol lemezeket fajtájuk szerint, eltérő színekkel jelölik. Ez alól kivétel az XPS polisztirol, ami színjelölés nélkül kerül forgalomba.

Az üveggyapot is jól szigetel

üveggyapot beépítés védőkesztyűben

Az üveggyapot beépítése védőkesztyűben és védőszemüvegben biztonságos.

Az üveggyapot ránézésre gyapjúhoz hasonló szerkezetű és rugalmasságú anyag. Üvegből, tehát természetes és nagy részben újrahasznosított alapanyagból készül. Elsősorban tetőtéri szigetelésekhez szeretik használni.

Ez az anyag nagyon-nagyon lassan öregszik, ezért hosszú évtizedeken keresztül megállja a helyét a hőszigetelésben, így nagyon megéri ezt választani. Nagyon könnyű vele dolgozni, mert akár szimpla kézi szerszámokkal is méretre alakítható, formára vágható. Tetőtéri szobákba, illetve gipszkarton falak szigeteléséhez kifejezetten ajánlott a beépítése. Nagy előnye, hogy körülbelül hasonló a hatásfoka, mint a többi szigetelőanyagnak, az ára viszont alacsonyabb.

Beépítésénél azonban figyeljen oda arra, hogy védőruhában, védőkesztyűben dolgozzon. Különösen fontos a védőszemüveg. Az üveggyapot ugyanis szúr, a szembe kerülve pedig súlyos problémákat okozhat. Megfelelő védőfelszereléssel azonban biztonságos az üveggyapottal dolgozni, és semmiféle problémát nem okozhat.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Kőzetgyapot, üveggyapot vagy hungarocell? Melyik a legjobb? És milyen vastagságban? Mire figyeljen még? Hogyan válassza ki a legjobb szigetelőanyagot szigeteléséhez? Kattintson a képre választást megkönnyítő kérdőívéért!

A hungarocell, a kőzetgyapot és az üveggyapot közül melyiket választja családi háza szigetelésére? Ha még nem választott a szigetelők közül, akkor a Hogyan válassza ki családi háza szigetelőanyagát kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a legjobb szigetelő anyag kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük