Szökik a meleg az ablakokon? Mit tehet

Ebben a cikkben az ablaküvegen keresztül megszökő energia megtakarítására találhat jó megoldást.

A hőszigeteletlen nyílászárókon szökik el a fűtésre fordított energia mintegy harminc százaléka. Ennek az energiának egy jelentős része az ablaktok és az ablakkeret rosszul záródó résein át, másik része viszont a rosszul szigetelő ablaküvegen keresztül távozik. Mi lehet a megoldás ilyenkor a fűtési költség csökkentésére?

A legjobb persze az ajtók és ablakok korszerű, hőszigeteltre való cseréje lenne. A homlokzati falakon lévő nyílászárók korszerűre való kicserélése azonban akár milliós nagyságrendű kiadás is lehet, de mindenképpen több százezer forintról van szó. A családok többségében bizony nincs több százezer forint bármikor tartalékban.

Ha ezt a nagy kiadást Ön sem tudja vállalni, akkor a nyílászárók cseréje helyett más megoldásban kell gondolkodnia.

A szigeteletlen ablakok egyrétegű üvegein át rengeteg energia megy veszendőbe. Kis túlzással télen a drága pénzen vett energia szinte akadálytalanul távozik ezeken az egyrétegű üvegeken át a szabadba. Persze ezek a fából készült ablakok általában külső és belső ablakkerettel készülnek, és a közöttük lévő néhány centiméteres levegőréteg is hőszigetelő hatású, de ennek a szigetelő hatásnak a hatástalanságáról a fűtésszámlák végösszegének a megismerésekor elég jól meggyőződhet.

ablak felújítás

Ablak felújítás a rosszul szigetelő üveg cseréjével

A rosszul szigetelő üvegek szakszerű cseréjével azonban jelentős megtakarítást tud elérni.

Az ablaküvegek cseréjét saját maga nem tudja megcsinálni. Kifejezetten erre szakosodott szakemberek közül kell választania, mert ők azok, akik a régi korszerűtlen ablaküvegek helyére korszerű, kétrétegű, hőszigetelt üveget építenek be nagy hatásfokkal és több éves gyakorlattal.

Ezek a kétrétegű, hőszigetelt üvegek már nem olcsók, és a beépítés munkadíja sem kevés. Mégsem kerül azonban annyiba, mint az ablak hőszigeteltre való kicserélése.

Az ablak átalakítása nem olyan könnyű ám, mert a kétrétegű, hőszigetelt üvegek sokkal nehezebbek a korábban ablakban lévő üvegnél. Ezért aztán az átalakítás után az ablakszárny súlya jóval nagyobb lesz. Az átalakítás után az ablaktoknak és az új vasalatnak ezt a megnövekedett súlyú ablakszárnyat kell megtartania, és akadálytalanul nyitnia, zárnia.

Éppen ezért nemcsak arról van szó, hogy a munka elvégzéséhez komoly szakértelemre és gyakorlatra van szükség, hanem arról is, hogy egy ilyen átalakításra nem minden régi ablak alkalmas. Ha az ablaktok a legkörültekintőbb munka mellett sem fogja elbírni az átalakított ablakkeret megnövekedett súlyát, akkor jobb nem is hozzá kezdeni az átalakításhoz. Ehhez viszont egy olyan szakemberre van szükség, aki ezt az ablak vizsgálata után el is mondja Önnek, és nem kezd hozzá az átalakításnak, hogy majd csak lesz valahogy.

Mivel Ön nem szakember, ezért feltétlenül csak olyan szakemberrel kezdje el a felújítást, aki megfelelő garanciát tud adni az általa végzett munkára. Sőt az a legjobb, ha olyan valakit bíz meg ablaka üvegének kétrétegűre cserélésével, akinek a környéken már több korábban elkészült átalakítása is van. Ha az átalakított ablakok tulajdonosai csak jó véleményt tudnak mondani a munkájáról, akkor várhatóan Ön sem fog csalódni benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük