Takarítson meg energiát árnyékolóval!

Nemcsak a tetőtéri szobába jutó fényt szabályozhatja árnyékoló használatával, hanem szobája energiahatékonyságát is javíthatja. Vagyis egy árnyékoló felszerelésével nyáron kívül tarthatja a tűző meleget, télen pedig az árnyékoló a lakás kellemes hőmérsékletének megtartásában segít.

Velux árnyékoló roló

Mit gondol? Mennyi energiát tud megtakarítani a Velux árnyékoló rolóinak használatával?

Most talán csak legyint, hogy ugyan mennyi energiát tudna megtakarítani egy árnyékoló ablakra való felrakásával, de jobban teszi, ha nem csak legyint egyet az árnyékoló kérdésére.

Ha hiszi, ha nem egyre fontosabb szempont a tetőtéri ablakra szerelt roló vagy redőny kiválasztásakor az is, hogy használatával mennyi energiát tud megspórolni.

Erre a megtakarításra kétféle lehetősége is van. Az árnyékoló használatával növelheti a szoba hőveszteségét, vagyis egyfajta szigetelőként használhatja az árnyékolót, másrészt pedig növelheti a hőnyereséget is.

Jól megválasztott árnyékolóval ki fogja tudni használni a tetőtér adottságait a fűtési, valamint az áramszámla csökkentésével.

velux tetőablak szigetelés

Velux tetőablak fényzáró rolóval

A Velux tetőtéri ablakokra felszerelhető fényzáró rolók nemcsak a kívánatos sötétséget fogják biztosítani majd. Ezeket rolókat nyilván azért vásárolja a tetőtéri ablakra, hogy alkalomadtán vagy talán gyakran előforduló nappali alvásainál tartsák távol a nappali fényt hálószobája belsejéből. Sötétséget biztosító hatásuk mellett azonban ezek a rolók besegítenek a hőszigetelésben is.

Gondoljon csak arra, hogy a levegő milyen jó hőszigetelő. Erre a hőszigetelésre szolgál a lyukacsos szerkezetű téglákban megrekedő levegő is. Ugyanezt a hőszigetelő hatást képes biztosítani a tetőtéri ablak üvege és a felhúzott roló anyaga között megrekedő levegő is. Talán nem olyan nagy hatékonysággal szigetel az üvegréteg és a roló között megrekedő levegő, mint a falszerkezetben, de ugyanúgy szigetelő hatása van.

A szigetelő hatás természetesen függ a levegőréteg két oldalán lévő anyagoktól is. A tetőtéri ablak üvegének hőszigetelésére nem lehet panasz, mert a két üvegréteg közé zárt levegő egy újabb szigetelő réteggel erősíti a szigetelő hatást. Az igazi szigetelő hatást itt az árnyékoló rolónál használt textil határozza meg. Ezek az árnyékolók az anyaguktól függően segítenek a tetőtéri ablakon kiáramló hőveszteség csökkentésében.

Ha harmonikarolót használ a fényzáró roló helyett, akkor még jobb eredményt érhet el az ablak hőszigetelésében. Nemcsak a külső hővédő és fényzáró rolók szerepe jelentős a hőszigetelésben, hanem a belső rolóké is.

Jól ismert fizikai jelenség az árnyékolatlan üvegen áthatoló és a belső felületen elnyelődő napfény melegítő hatása. A téli hidegben a tetőtéri szobába akadálytalanul sugárzó szikrázó napsütés jótékonyan felmelegíti a szoba levegőjét. Ha a nap sugarainak gyengülésekor lehúzza a külső redőnyt, akkor ezt a napsütésben nyert energiát hosszabb ideig benn tudja tartani a lakásban.

Külső hővédő roló vagy redőny használata nélkül a napsugárzás felmelegítő hatása nyáron is zavartalanul érvényesülne a tetőtérben. A nyári kánikulában azonban ez már az egyébként is több mint kellemes 22-26 fokos belső hőmérsékletet növelné még tovább, ezért nem éppen kívánatos. Hővédő roló használatával a napsugarak nem hatolnak át az üvegen a szoba belsejébe, hanem visszaverődnek a leeresztett roló hővédő felületéről. Ez pedig több fokkal is képes csökkenteni, ezáltal elviselhetővé tenni a szoba nyári belső hőmérsékletét.

Ezek a tetőtéri ablakokra szerelhető árnyékolók nemcsak a tetőtéri szobájába jutó fényt fogják szabályozni majd, hanem a hőmérsékletet is. A hideg téli napokon a fényvédő rolók napsütéskori felhúzásával beengedik a napfényt, azt követően pedig lehúzva segítenek majd benn is tartani. Nyáron pedig fényvisszaverő hatásuk segítségével kinn fogják tartani a napsugárzás égető melegét.

Tetőtere szakszerű hőszigetelését nem tudja pótolni a fényzáró rolókkal és redőnyökkel, de azt el tudja érni velük, hogy fényzárás és a hőszigetelés ne romoljon le tetőtéri ablaka felületén sem.

Milyen mértékű energiamegtakarítást fog tudni elérni a fényzáró és hővédő roló Velux ablakaira való felszerelésével?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük