Tartós és szép tetők a Creatontól

A tető tartóssága sokak szerint a cserepek színtartósságát jelenti. Azt, hogy nem fakul ki a cserép évek, sőt akár évtizedek alatt sem. Önnek mit jelent a tető tartóssága?

Ha a tető felújításán gondolkodik, akkor biztos érdekli, hogy mikor lesz nemcsak szép, hanem tartósan is szép a tető?

Ha cseréppel szeretné felújítani a tetőt, akkor talán elsőként abban kell dönteni, hogy kerámia cserepet vagy betoncserepet válasszon.

Nem könnyű a választás. Nehéz racionális érvekkel meggyőzően alátámasztani, akár a betoncserép, akár a kerámia cserép választást a másikkal szemben. Ugyanúgy vannak meggyőző érvek a kerámia cserép és a betoncserép mellett is. A legtöbbször az dönt, hogy kinek melyik érv fontos, és ekkor figyelmen kívül lehet hagyni az összes többi jellemzőt. Sokszor előfordul azonban az is, hogy nem racionális érvek, hanem szimpátia alapján választanak tetőcserepet a házra.

Egy racionálisan gondolkodó mérnökembernek, építésznek ez első hallásra ez talán butaságnak tűnhet, azonban korántsem biztos, hogy ez így is van. Ugyanis, amikor a kerámia cserepekre és a betoncserepekre is több évtizedes garanciát vállalnak a gyártók, és mindegyik jó minőségű cserépnek még ennél is jóval hosszabb az élettartama szakszerű kivitelezésnél, akkor igazán nem mondhatjuk egy választásra, hogy az rossz. Hisz több évtizeden át biztonsággal védheti a család otthonát a legnevesebb tetőcserép gyártók bármelyik beton vagy kerámia cserepe. Ekkor pedig miért mondanánk rossz választásnak azt, amikor valaki éppen a tetőcserepek formája vagy még inkább a cserepek színe alapján választ tetőt otthonára.

Creaton Rapido fekete cseréptető

Creaton Rapido tető fekete színben

Azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy akinek a cseréptető színvilága kiemelkedő fontosságú, az nagyobb, sőt jóval nagyobb választékból választhatja ki a kerámia cserepek közül otthona tetőjének színvilágát. Persze teljes mértékben igaz az, hogy akár 3-4 színből is remekül tudunk választani akkor, ha a legjobban éppen az egyik tetszik ebből a 3-4 színből. De ha még nem tudja pontosan, hogy milyen színt is szeretne a tetőre, akkor a kerámia cserepek nagyobb színválasztékukkal jóval nagyobb választási lehetőséget, és ezzel együtt persze akár nehezebb döntési helyzetet is jelenthetnek. Sokféle szín közül is nehéz lehet választani akkor, ha többféle szín is tetszik. Akkor sincs könnyű helyzetben, ha a család egyik tagjának az egyik, a másiknak pedig egy másik szín az igazi kedvence. Ilyenkor bizony meg kell győzni a többieket a választásunkról, vagy pedig hagynunk kell magunkat meggyőzni a másik által ahhoz, hogy a választás végén cserép tető legyen a fejünk felett.

A kerámia cserepek nemcsak a cserépszínek sokfélesége, hanem a színek tartóssága miatt is remek választás lehet. A kvarchomokból és cementből, színezőanyagok hozzáadásával gyártott betoncserepek színének tartóssága általában elmarad az engóbozott felületi kezeléssel gyártott kerámia cserepek színvilágának állandóságától.

A kerámia cserép színének tartóssága a cserepek anyagában és a gyártásban rejlik.

A kerámia cserepek felülete lehet natúr, természetes, engóbozott és üvegmázas kialakítású. A cserepek tartós színe tehát az alapanyagként használt agyag minőségétől és színétől, valamint az agyaghoz kevert természetes anyagoknak a cserepek égetésekor kialakult színétől függ.

  • A natúr felületű cserepekhez képest az engóbozott felületnél a cserepek felületére felvitt földfesték, az engób az égetéskor a cserép anyagának részévé válik, ezért biztosított a kialakított szín hosszú éveken, sőt évtizedeken át megőrzött árnyalata. Nem fakul ki, nem halványodik a napsugarak szívó hatására sem.
  • Az üvegmázas cserepek színvilágát és a kialakított szín tartósságát az égetéskor képződő, porcelánhoz hasonló felület biztosítja.

Égetéskor az engóbozott Creaton cserepek felületébe égő engób nem valamiféle utólagos felületkezelés eredménye. Az engób a cserép részévé válik, és ezzel védi is a cserepet. Így ellenállóvá teszi az napsugarak szívó hatásával szemben. Az engóbozott cserép tartósan szép lesz. Ez a tartós szépség olyan mértékű, hogy a Creaton írásban 50 év garanciát vállal kerámia cserepeire. Ezt azért teheti meg, mert cserepeinek élettartama még ennél is jóval hosszabb, akár a duplája is lehet.

Nem felületükön festett, hanem anyagukba égetetten tartósan színkezelt kerámia cserepekről van tehát szó.

Ezeknek a színtartós kerámia cserepeknek három értékes jellemzője is van:

  • A kerámia cserepek színvilágát a gyártáshoz használt agyag minősége és összetétele határozza meg. Ezek adják a kerámia cserepek természetes és változatos színvilágát.
  • A cserepek színvilága az extrém időjárási körülményeknek is képes ellenállni, akár évtizedeken át is. Gondolunk itt elsősorban a napsugarak fakító hatásának.
  • A cserépfelület színtartósságát a cserépbe égetett engób fokozza, mert a beégetett földfesték a cserép anyagának részévé válik. Üvegmázas felületnél pedig a porcelán utánzatú üvegmáz adja a kerámia cserép utolérhetetlen színárnyalatát.

Az engóbozott vagy inkább az üvegmázas Creaton cserepek tartós szépségét szeretné látni családi háza tetőjén?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük