Tégla a falban, de nem csak ott

A tégláról biztosan Ön is hallott már, de nem mindig tudja pontosan, hogy hogyan is néz ki.

Ez azért van, mert a téglák mindent megtesznek azért, hogy álcázzák magukat, és a rutinosaknak sikerül is ideig-óráig megtéveszteni a környezetüket. Ön is ismer ilyen téglát, pl. a munkahelyén? Vagy olyan jól álcázza magát, hogy csak sejtése van a létezéséről?

A másik fajta tégla csak a falba épül be, de ott is hamar eltűnik a kíváncsi tekintetek elől. A téglák már csak ilyenek. Nem szeretnek sokáig a bámészkodó tekintetek előtt sütkérezni. Hamar vakolat kerül rájuk, és már nem is látjuk, hogy néznek ki. Annyit azonban tudunk róluk, hogy jó sok van belőlük. A spiclikből is és a falban is.

Aztán vannak még másfajta téglák is. Már a Pink Floyd is megénekelte az „egy újabb tégla a falban”-t. Falak vesznek körül bennünket, és ezek falak elválasztanak minket egymástól. A csalódások, a közöttünk megtörtént rossz dolgok mindegyike eltávolít minket egymástól, ezért mindegyikük egy-egy „újabb tégla a falban”, amely közöttünk magasodik, és elválaszt bennünket egymástól. Önnek is szaporodnak az ilyen téglái a falaiban?

LeierPlan ISO+ tégla

Jelenleg a Leiernek ez a szürke grafitos polisztirollal töltött téglája a legmenőbb tégla a falban. Alig kicsivel marad el tőle kőzetgyapot betétes társa. A menő téglák közül melyik legyen az Ön falában?

Falazóanyagként persze nem ennyire bonyolult dolog ám a tégla. Sokan szeretjük. Valószínűleg Ön is, ha eljutott idáig az olvasásban. Az egyik legfontosabb és nagyon régen ismert építőanyag. Már az ókorban is ismerték, és használták. Ez nem is csoda, mert a természetes anyagokból készített, égetett téglának kiváló tulajdonságai vannak. Szilárdságuknak köszönhetően a téglából épített épületek akár száz évig is megőrzik eredeti állapotukat. A biztos alapokra épített téglafal stabilan áll a lábán. A hagyományos téglák közül hazánkban a Wienerberger Porotherm téglája és a Leier tégla a legismertebb és a legkeresettebb.

A hazai spicli keresletről nincsenek pontos információink, de a falba való Porotherm és Leier tégláért mostanában nem tolonganak olyan sokan. A családok otthonteremtési kedvezménye azért sokat segített a keresleti számok feltornászásában, de azért nem kell attól tartania, hogy a sarkát le fogják taposni a sorban Ön után következők. A téglából jut bőven mindenkinek. Ezért nem is érvelünk most azzal, hogy csak most, és csak Önnek. Az a helyzet, hogy holnapután is, és mindenki másnak is. Bőven lesz mit a falba építeni.

Ha új otthont épít a családjának, akkor a téglák falba rakása előtt biztos vannak még kérdései a tégláról. Ne fojtsa magába egyiket sem.

  • Munkatársaink a 2017-es évben is várják hívását munkaidőben a (26) 375-171-es számon. Válaszolnak minden téglás kérdésére. Persze leginkább a leier és porotherm téglásakra. A munkahelyi téglák bonyolultabb esetek, és 35 éves gyakorlat is kevés lehet hozzájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük