Térhatárolás gipszkarton fallal

Ha gyorsan egy otthoni munkahelyet kell kialakítani a nappali leválasztásával, vagy egy újabb fővel bővül a család létszáma, akkor a meglévő helyiségeknél eggyel többre van szükség. Ezt a sürgető helyzetet leginkább egy gipszkarton válaszfal építésével tudja viszonylag könnyen és gyorsan megoldani.

Válaszfal építése téglából

A válaszfalat ugyan építhetné a jól ismert, hagyományos falazóelemekből, például téglából is. A tégla azonban az utólagos átépítéseknél nem igazán kedvelt építőanyag ma már. Ekkor pedig még túl finom is voltam. Túl sok kosszal és vesződséggel jár egy válaszfalat téglából felrakni utólagosan a lakásban. A tégla behordásával, és a habarcs megkeverésével, akár csak a vízzel való felkeverésével is csak a gond van bármilyen kész otthonban.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a falazás után a téglafalnak száradni is kell, mielőtt vakolni lehetne. A téglából épült falnak a vakolás és simítás után is száradásra van szüksége még a festés előtt. Az idő rövidsége miatt lehet ugyan rövidíteni a száradási időt, de ennek az lehet a következménye, hogy esetleg penészedni kezd a fal. Nem éri meg tehát siettetni az építkezést. Egy téglából felrakott válaszfal elkészítése a tökéletes száradással együtt meghaladja az egy hónapot is.

Gipszkarton válaszfal építése

gipszkarton válaszfal építés

A válaszfal építése gipszkartonból gyorsan halad, és nagyobb kosszal sem jár a lakásban

Ezzel szemben a gipszkartonból felhúzott fal néhány nap alatt is elkészülhet. Talán hihetetlen, de ha tudja, hogy milyen határoló falat szeretne építeni, akkor csak a gipszkarton fal simításakor és a festéskor kell 1-2 napot várni a száradásra. Nem árt szem előtt tartani azt sem, hogy gipszkarton fal simításánál vagy festésénél ez az 1-2 napos száradás már tökéletes száradást jelent, szemben a téglafalnál használt habarcs kötési idejével.

Jó lehetőség az is, hogy a gipszkartonból szerelt válaszfalnál nem kell az új falnak feltétlenül a mennyezetig érni. Tetszőleges magasságúra építheti a falat. A szerkezet ettől még stabilan fog állni.

  • A nappalijában leválaszthat egy sarkot egy alvóhelynek vagy pedig dolgozószobának.
  • A fürdőszobában is gyakran határolják le a teret az impregnált gipszkartonok segítségével a zuhanyzó körül vagy pedig a WC leválasztására.
  • Az ebédlőhely és a konyha között előszeretettel alakítanak ki étkezőpultot az ételek tálalásához.
  • Tetőteres vagy emeletes házakban a lépcső alatti területet is jól tudja hasznosítani például valamilyen tárolóhelyiség kialakítására.

Mi jár a fejében? Gipszkartonozással mit szeretne kialakítani a lakásában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük