Természetes fény a tetőtérben

Természetes fény ugyanúgy kell a tetőtéri szobákba is, mint az alapszinten lévőkbe. Annyi különbség azonban van, hogy a tetőtérben tetőtéri ablakok beépítésével kell biztosítani a természetes fény szobákba való bejutását.

Ha az alapszinten kialakított lakótér kezd szűkös lenni a családnak, akkor beindul a lehetőségek keresése. Többféle megoldásban is gondolkodhatnak.

  • Megoldás lehet az is, ha elcserélik otthonukat egy tágasabbra. Egy lakáscsere nyilván a költözés hercehurcájával jár, és persze az sem mindegy, hogy milyen messze találják meg a megfelelő házat, ami éppen eladó is. A nagyobb alapterület miatt újabb otthonuk vételárát várhatóan ki is kell egészíteniük. Nem valószínű, hogy tágasabb jövendőbeli otthonuk árát fedezni fogja a jelenlegi eladási ára.
  • Hozzáépítéssel is bővíthetik az otthonukat. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a beépített terület és a zöldfelület aránya engedje meg a beépített terület növelését.
  • Emellett persze a tetőtér beépítésében is gondolkodhatnak.

Nyilván mindegyik megoldást érdemes mérlegelni, és azt választani, amelyik a legjobbnak tűnik.

Ha a tetőtér beépítés mellett döntenek, akkor a ház szerkezetének el kell bírnia a kialakítandó tetőtér megnövekedett terhelését is, és komoly átalakításra lesz szükség a tetőtérben. Ez persze még az egyszerűbb megoldás, mert ha a ház szerkezetét is meg kellene erősíteni a tetőtér beépítés miatt, akkor könnyen lehet, hogy érdemesebb a tetőtér beépítése helyett valamilyen más megoldásban gondolkodni.

A tetőtér beépítés nagy munkával jár, és érdemes körültekintően megtervezni, mert évtizedeken keresztül a tetőtérben kialakított szobák lesznek a család egyes tagjainak személyes lakóterei.

Ezért nem mindegy, hogy milyen tágas szobákat tudnak kialakítani a tetőtérben. Emellett még a szobák megfelelő világosságára is oda kell figyelni.

A tetőtér kialakításakor a helyi építési rendeletben lévő szabályokat figyelembe kell venni. Ebben az önkormányzat megfogalmazza azt, hogy milyen lehetőségek vannak a tetőtér kiépítésére. Ez meghatározhatja, hogy milyen tetőszerkezetet lehet kialakítani, és azt is, hogy a tetőtéri ablakoknak a lakófelület milyen arányát kell kitenniük. Ez lehet a lakófelület 1/10-e, 1/8-a. Ezeket az előírásokat a tetőtér tervezésekor figyelembe kell venni.

Ha szűkre szabott a hely a tetőtérben, akkor a tető ferde síkjából kiemelkedő kutyaólak megnövelik a tetőtéri szoba hasznos alapterületét. Az így beépített függőleges ablakon viszont nem fog annyi fény a szobába jutni, mintha ezt az ablakot a tető ferde síkjába építették volna be. A tervezéskor végig kell gondolni, hogy inkább nagyobb, jól hasznosítható belső lakóterületre vagy világosabb szobára van szükségük. Persze nem féltétlenül vagy-vagy megoldásban kell gondolkodni, hisz egy nagyobb felületű függőlegesen beépített ablakon is juthat be annyi fény a tetőtérbe, mint egy kisebb, a tető síkjában elhelyezett ablakon át.

Emellett persze még az átalakítandó ház tájolása sem mindegy ám, hisz jóval több fény juthat be a tetőtérbe akkor, ha délre néz a tetőtérbe beépített ablak.

A tető meredeksége is fontos szempont, mert minél laposabb a tető, annál több fény jut be a lakásba ugyanolyan nagyságú tetőtéri ablak beépítésekor.

A tetőtéri szobánál is az a fontos, hogy a bejutó napfény egyenletesen világítsa meg, és minél nagyobb fényt adjon.

Velux GPL tetőtéri ablak

Két beépített tetőtéri ablaknál még egyenletesebben oszlik meg a fény a szobában

Két beépített tetőtéri ablakkal még egyenletesebben fog eloszlani a fény a szobában. Még egyenletesebb lesz a szoba természetes megvilágítása, ha a két ablak két különböző tetősíkba van beépítve. Ha a tetőtérbe beépített több szoba esetén a szobák csak egy tetősík alatt helyezkednek el, és nem lehet két tetősíkba beépíteni ablakot, akkor felülvilágító ablak beépítésével érdemes biztosítani a nagyobb fényt.

A szobába jutó fény mennyiségét az ablak nagysága és a beépítés meredeksége mellett még az ablakkeret színe is befolyásolja. Talán nem meglepő az, hogy fehér színű ablakkeretnél jut be a legtöbb fény a szobába.

A szoba belső kialakításában is vannak lehetőségek. Ha világosabbra festi a falakat, akkor világosabb lesz a szoba is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük