Tetőfólia beépítése a tetőtérbe

A tetőfólia a tetőtér komfortos beépítésének egyik fontos építőanyaga ma már. A 40-50 évvel ezelőtt épült Kádár-kocka családi házakban a tető még egy huzatos padlástér volt. A sárral padolt vidéki padlástereken elsősorban a terményeket tárolták. A városokban pedig legtöbbször a felesleges holmik tárolására szolgált. Ezekre a padlásokra sokszor hetekig sem ment fel senki sem, hisz nem volt mit felvinni a felesleges lomok közé. Ma már azonban a tetőterek beépítésével a padlástér szerepe alaposan megváltozott.

A tetőtér beépítése helytakarékos módon, a kertből egyetlen négyzetméter zöldfelületet sem elvéve növeli meg a ház hasznos alapterületét. A beépített tetőtér helyiségei a lakótér ugyanolyan részei, mint a földszinten kialakított nappali, konyha, vagy bármelyik másik helyiség. Ebből pedig máris következik, hogy ugyanolyan kényelmet és komfortot kell biztosítani a tetőtérben is.

A tetőtér elvárt komfortszintjének biztosításához pedig a tetőtér szerkezetét is megfelelő módon kell kialakítani. Mit jelent ez?

  • A tetőszerkezetnek beázásbiztos védelmet kell nyújtani az esővel, hóval, széllel, viharral szemben.
  • A magas és egyre magasabb energiaárak miatt a tetőtéri szobák megfelelő hőszigetelését is biztosítani kell a téli időszakban.
  • Nyáron pedig a perzselő kánikula ellen kell megfelelő védelmet biztosítani. Ez a tetőtérben még nehezebb, mint a földszinten, hisz a tető sokkal inkább ki van téve a perzselő nap sugarainak, mint a homlokzati fal. A tetőtér szerkezeti kialakítása sem olyan masszív hőtároló, hőtartó tömeg szempontjából, mint a homlokzati fal.
  • A hőség mellett pedig még az UV sugárzás ellen, és az esetleges külső zajok ellen is megfelelő védelmet kell biztosítani.

Márpedig ezek a követelmények egészen más szerkezeti kialakítást igényelnek a korábbi évtizedekben a padlástérben kialakított huzatos padlástér helyett.

A tetőtér megfelelő komfortot és védelmet biztosító beépítése nemcsak jó minőségű építőanyagok felhasználását, hanem a tetőtér építés során a szükséges rétegrendek megfelelő kialakítását is igényli.

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra. Utána pedig a jól megválasztott fólia szakszerű beépítésére

Az elsősorban felfelé szálló meleg levegő lakásban tartásához a tetőtéri szarufák közé, fölé vagy pedig alá beépített szigetelő anyagnak a hőszigetelő képességét nemcsak a külső csapadéktól és hótól kell megvédeni, hanem a lakótérben keletkező és kicsapódó párától is. Ettől a párától, nedvességtől pedig a szakszerűen beépített tetőfólia képes megvédeni a szigetelőt.

Az építtetőkben a családi házak tetőterének beépítéséhez leginkább csak a szándék van meg. Sokkal kevésbé vannak tisztában a tetőtér kialakításához szükséges tetőszerkezet fajtáival, annak lehetséges rétegrendjeivel, az egyszeresen illetve a kétszeresen átszellőztetett rétegrenddel.

Ezek mellett természetesen komoly fejtörést okoz az építtetőknek az építőanyagok hatalmas választékából a nekik legjobbnak tűnő anyagoknak a kiválasztása is. Éppen ezért kérnek sokszor segítséget a tervezőktől és a kivitelező szakemberektől. A legjobb az lenne, ha mindenki legalább az alapokat tisztán ismerve menne el vásárolni anyagokat az építkezéshez. Sokszor azonban nem ez történik, ezért az építőanyag kereskedések tapasztalt szakemberei is sok hasznos tanácsot tudnak adni a vásárló céljának leginkább megfelelő építőanyag kiválasztásában.

A vevő számára legjobb választásnak tűnő építőanyag kiválasztása nem is olyan egyszerű, éppen a nagy választék miatt.

A vevő igényének a megismerése szükséges ahhoz, hogy a kereskedelemben dolgozó szakember jól használható tanácsokat tudjon adni a legmegfelelőbb építőanyag kiválasztásához. A vevő igényének felmérését pedig legkönnyebben a megfelelő kérdésekre kapott válaszok értékelésével tudja elvégezni.

A vásárlók mellett azonban sokszor még a kivitelező szakemberek sincsenek tökéletesen tisztában a tetőtér beépítésekor megfelelő rétegrendek kialakításában, és az építőanyagok közötti választásban.

  • Ez első olvasásra talán meglepőnek tűnhet, de ha belegondol, akkor valójában nem is annyira meglepő.
  • Ugyanis a szakemberek is azokat az építőanyagokat ismerik alaposan, amelyekkel nap-mint-nap dolgoznak. Ha egy új technológiáról, egy új építőanyagról vagy éppen egy új tetőtér rétegrend kialakításáról van szó, akkor a szakembernek is ugyanúgy utána kell nézni a választáshoz és a beépítéshez szükséges ismereteknek.

A gyártók partnerek ebben, hisz nekik is érdekük, hogy a vásárlók a választás előtt megfelelő információhoz jussanak az általuk gyártott termékekről. A kivitelezők pedig a választáshoz szükséges alapvető termékismereten túl még kivitelezéssel kapcsolatban is kapnak a gyártóktól segítséget.

Elég ha csak arra gondolunk, hogy nem csak a kivitelezést részletesen leíró szakmai anyagokkal, hanem a kivitelezőknek szóló ingyenes nyílt napokkal is segítik termékeik beépítésének a megkönnyítését. Itt nemcsak a tetőfólia gyártókra gondolunk, hanem a tetőtér szigetelésre szolgáló szigetelőket gyártó és a tetőcserép gyártó vállalatokra is.

Az újabb és újabb termékek egyre gyorsabb kijövetele miatt ezeknek a tájékozódást segítő anyagoknak és képzéseknek kiemelkedő fontossága van.

  • A nyomtatott anyagok mellett egyre több videós kivitelezést segítő anyag is megjelenik a gyártóktól.
  • Ezek az alkalmazástechnikai kézikönyvek, beépítési útmutatók és „hogyan csináld” videók még a nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott szakembereknek is tudnak újat mutatni. Különösen 1-1 új termék megjelenésekor.

A tetőterek beépítésénél az egyik legfontosabb döntési szempont, hogy a beépítési rétegrend kialakításánál egyszeresen vagy pedig kétszeresen átszellőztetett rétegrendet alakítanak ki. Ugyanis más tetőfólia beépítésére van szükség a kétféle rétegrend esetén.

A lakótér felőli oldalon a hőszigetelést biztosító szigetelő alá mindig párazáró fóliára van szükség. Mégpedig azért, hogy a szigetelőt megvédjék a lakásban keletkező pára szigetelőben való kicsapódásától.

A külső, tetőfedés alatti oldalon azonban a kialakított rétegrendtől függően más tetőfóliára van szükség.

Egyszeresen átszellőztetett rétegrendnél a szigetelőanyagra páraáteresztő fóliát kell rakni, és ilyenkor a tetőfólia közvetlenül kerülhet a szigetelőanyagra is.

Kétszeresen átszellőztetett rétegrendnél azonban a szigetelő anyag felett még egy szellőzést biztosító légréteget is biztosítani kell, és efelé a légrés felé párazáró fóliát kell beépíteni.

Tetőfólia beépítése

A páraáteresztő tetőfólia közvetlenül a lécezés alá kerül

A lécezés alatt, a szarufák közötti hőszigeteléssel ellátott magastetők külső oldali páraáteresztő tetőfóliáját a szarufák fölött, közvetlenül a cserépfedés alatt rögzítik.

  • Ennek a külső fóliának a légzáró ragasztása azért fontos, hogy a fólia alatt lévő szigetelőanyagot megóvja tetőfedés hézagain esetlegesen átjutó külső csapadéktól, nedvességtől.

Ha ennek a külső páraáteresztő tetőfóliának a légzárása nem megfelelő, akkor a csapadék mellett a külső hideg levegő is bejut a páraáteresztó tetőfólia alá. Ez a hideg levegő pedig hűtené a szigetelést. Ez pedig a nedvesedés révén rontaná a szigetelő hőszigetelő képességét, és emellett az esetleges párakicsapódás még a szarufák gombásodáshoz, penészedéséhez is vezethetne.

Ugyanilyen fontos, a belső párazáró tetőfólia légzáró ragasztása is, hisz ellenkező esetben pedig a belső páradús levegő jutna be a fólia felett lévő szigetelőanyagba, és a szigetelőanyagban lehűlve a pára kicsapódásához, és ezzel pedig a szigetelő hőszigetelő képességének a csökkentéséhez vezetne.

A beépítésre kerülő hőszigetelő nedvességkicsapódás elleni védelmét a tetőtér beépítés rétegrendjének megfelelő párazáró illetve páraáteresztő fólia kiválasztásával, szakszerű beépítésével és pontos illesztésével tudja biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük