Tetőtér beépítése. Miért jó, és mik a hátrányok?

A tetőtér beépítése mostanság igen elterjedt megoldás, ha bővül a család, és nagyobb lakótérre lenne szükség. Egyszerű és praktikus, hiszen az alapterületet nem kell piszkálni. Nem kell a falat kibontani, mégis jelentősen lehet növelni a rendelkezésre álló lakóteret. A tetőtér beépítésnek természetesen megvannak a maga előnyei és hátrányai is, mint ahogy minden másnak. Ezekkel azért persze együtt lehet élni. Sőt, néhány hátrány a modern építészeti megoldások mellett meglepően könnyen kiküszöbölhető.

Nagyon fontos a hőszigetelés

tetőtér beépítése

A tetőtér beépítésénél mire érdemes figyelnie?

Minden ház esetében fontos, hogy megfelelő mértékű figyelmet fordítson a hőszigetelésre. A jó hőszigetelés egyrészt a komfortérzet miatt szükséges. Azért, hogy nyáron hűvösen tarthassa a lakást, télen pedig melegen, így minden évszakban jól érezhessék magukat odabent. Másrészt  pedig egyre fontosabb az energiahatékonyság is, mint fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni a havi számlák fizetésekor.

A környezetvédelmet tekintve sem elhanyagolható tényező, hogy mennyit fűt. És természetesen a pénztárcájának se mindegy, mi szerepel a számlán végösszegként. Szerencsére a hőszigeteléssel nagyban növelhető az energiahatékonyság, így kevesebbet kell fűteni, tehát fizetni is. Ha a tetőtér átalakításán gondolkodik, akkor biztosan Ön is végiggondolta a hőszigetelést is.

knauf nobasil mpe

Knauf Nobasil MPE kőzetgyapot a tetőtér szigetelésére

A tetőtér kialakításánál különösen fontos szerepe van a hőszigetelésnek. Ez az a terület ugyanis a házán belül, ami a leginkább hajlamos átvenni a kinti hőmérsékletet. Ennek megfelelően egy nem, vagy nem jól szigetelt tetőtér télen a fűtés ellenére nagyon hideg, még akkor is, ha a gázóra ezerrel pörög. Erre a pörgésre azonban a gatyája is rámegy. Nyáron pedig minden éjszakai szellőztetés, nappali védekezés ellenére nagyon hamar átmelegszik, hiszen a tetőt közvetlenül süti a nap. Ha nincs rendesen leszigetelve, hamar felkúszik a hőmérő higanyszála odabent.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelő szarufák közötti hőszigetelésre, és az alatti kiegészítő szigetelésre

A tetőtérben többnyire az üveggyapotot alkalmazzák, mint szigetelőanyagot. Ezt leginkább az olcsósága miatt szeretik, ugyanis nagyon kedvező ára van a többi szigetelőhöz képest, a hőszigetelő képessége ugyanakkor hasonlóan jó. Amit viszont érdemes tudni, hogy nem véletlen az üveggyapot elnevezés: apró üvegszálakat tartalmaz, ennek megfelelően nagyon tud szúrni, sőt, belélegezve komoly károkat okozhat. Ettől még persze nem kell tőle félni, viszont fontos, hogy megfelelő védőöltözetben dolgozzon vele, és mindig legyen lefedve a szigetelt rész, hogy véletlenül se találkozhasson vele.

Amiért szeretjük a tetőteret

A hőmérséklettel kapcsolatos hátrány tehát megfelelő szigeteléssel kiküszöbölhető, ugyanakkor számos dolog van, ami kimondottan szerethető a tetőtérben. Ahogy már említettem, helykihasználás szempontjából rendkívül praktikus, emellett sokak szerint a tetőtéri helyiségeknek van egy egyedülálló, „kuckós” hangulatuk is, amiért például kimondottan szívesen teszik az emeletre a hálószobákat. Ezt az érzést valószínűleg a bizonyos magasság fölött befelé dőlő fal adja meg.

Ha már tetőtéri szobákat tervez, egy-két erkély kialakítása is szóba kerülhet, aminek szintén megvan a maga hangulata. Különösen igaz ez akkor, ha olyan környéken lakik, ahol szép a kilátás, és érdemes a magasból szemlélni a tájat. A tetőablakok használata is nagyon egyszerű és praktikus, a ma gyártott ablakok pedig természetesen a hőszigeteléshez is nagyban hozzátesznek, emellett 180 fokban fordíthatók, hogy ne okozzon semmilyen nehézséget a tisztántartásuk sem.

Egyedi megoldások a tetőtérben

Mivel a tetőtéri helyiségek adottságai és formái meglehetősen egyediek a földszintiekhez képest, lehetőséget adnak egyedi megoldásokra a berendezés terén. Vagy másképp fogalmazva, sok esetben probléma, hogy a standard, előregyártott bútorokat képtelenség normálisan elhelyezni a tetőtérben. Mindig marad egy üres sarok, egy tátongó lyuk a szekrény mögött stb. Ez is csökkenti a helyiség méretét.

Másképpen nézve ugyanakkor szabadon engedheti a fantáziáját, és egyedi bútorokat készíttethet a maximális helykihasználás és praktikusság jegyében. Ennek köszönhetően még inkább magáénak érezheti a tetőtéri kuckóját, hiszen még a bútorok is kimondottan az Ön számára készültek bele – esetleg a saját elképzelése alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük