Tetőtéri ablak választásakor mire figyeljen?

Ha jó kilátást szeretne tetőtéri szobájából, akkor a tetőablak választásakor a tető hajlásszöge már adott, de nagyobb méretű ablakkal több természetes fényt tud beengedni a szobába. Ha pedig magasabban építi be, akkor is több napfény jut be a szobába. A korszerűbb háromrétegű üvegezés választásával jobb lesz a hőszigetelése az ablaknak. A tetőtéri ablak hosszú élettartamát pedig a vasalat jó minősége biztosítja.

A tetőablak választás szempontjainak gyors átnézése után nézzük a kiválasztás menetét részletesen.

Amikor a tetőtéri ablakot vásárolja az építkezéshez, akkor már a tetőszerkezet általában elkészült, a ház tervezésén pedig már régen túlvannak, ezért a tető hajlásszöge már adott. Azt azonban érdemes tudnia, hogy minél nagyobb hajlászögű a tető, annál több természetes fény tud bejutni a szobába.

A tető hajlásszögén túl azonban a beépítés magasságával is tudja szabályozni a szobába bejutó természetes fény mennyiségét.

A tetőtéri ablak beépítésének magassága hogyan befolyásolja a szobába jutó napfény mennyiségét?

Annál több napfényt tud majd beengedni a szobába, minél magasabban építi be az ablakot. Nyilván a tetőtéri szoba belmagassága is adott akkor, amikor a tetőablakot vásárolja, de ezt érdemes szem előtt tartani, amikor tetőablakot vásárol.

  • Ha kisebb a tetőtér belmagassága, akkor szükségszerűen alacsonyabban kell beépíteni a tetőtéri ablakot is. A radiátorok ablak alatti beépítése érdekében azonban még alacsony belmagasságnál is érdemes a padlószinttől legalább 90 centiméterre elhelyezni a tetőablak alsó részét. Ha pedig a belmagasság és az ablak mérete engedi, akkor érdemes még magasabban beépíteni az ablakot.
  • Ha megfelelő magasságú a tetőtér, akkor pedig a tetőablak méretétől függően akár 140 centiméterre is elhelyezheti a padlótól a tetőablak alsó részét.
tetőablak alsó kilinccsel

Velux GPL tetőablak alsó kilinccsel

A tetőtér belmagassága valamelyest kijelöli az alsó- és felsőkilincses tetőablakok közötti választást is.

  • Alacsony belmagasságnál akár még felső kilincses tetőtéri ablakot is választhat, mert még így is el fogja érni az ablak felső részén lévő kilincset.
  • Magas tetőtéri szobánál azonban alsó kilincses tetőablakot érdemes választani, mert a 2 méter felett lévő felső kilincset már nem lesz könnyű elérni.

„Számít az is, hogy hány tetőablakot építek be?”

De még mennyire hogy számít. Minél több ablakot épít be, annál egyenletesebben éri a napfény a szobát.

Persze több napfényt engednek be a nagyobb ablakok, de több ablak beépítésekor egyenletesebben éri a napfény a szobát. Már két tetőablak esetén is ugyanaz az üvegfelület nagyobb bevilágíthatóságot biztosít. 4 tetőablak beépítésekor azonban már ugyanazzal az üvegfelülettel is jelentősen meg tudja növelni a szoba bevilágítását, és a napfény egyenletesebben fog eloszlani a szobában.

Persze a tetőtéri ablakok üvegfelületének és számának a kiválasztását biztosan befolyásolja a tetőablakok ára is, ami 4 tetőablak esetében bizony magasabb, mint egy ugyanolyan üvegfelületű nagyobb tetőtéri ablaknál. Emellett természetesen 4 tetőablak beépítése is hosszadalmasabb, mint egy nagyobb ablak beépítése.

4 tetőablaknál azonban ki tudja választani úgy a tetőablakokat, hogy azok éppen beférjenek a szarufaközökbe. Míg egy nagyobb ablakfelületű tetőablaknál már a szarufát is vágni kell adott esetben.

Minél nagyobb az üvegezett felület, annál több napfény jut be a tetőtérbe

A tetőszerkezet egésze persze nem állhat üvegfelületből, mert az üvegezett felület megfelelő fény és hőszigetelését a nyári nagy hőségben még külső és belső árnyékolókkal sem tudja úgy megoldani, mint a tetőszerkezet megfelelő hőszigetelésével.

Nem is szükséges teljes üvegfelület a tetőtérben, mert nemcsak a nyári hőségből, hanem a természetes fényből sincs szüksége ennyire. A tetőtéri szobába bejutó napfény mennyiségét az üvegfelület és a szoba területének hányadosaként határozzuk meg. Ennek az aránynak legalább 1:8-hoz kell lenni, ahhoz, hogy elegendő természetes fény jusson be a szobába.

Az üvegfelület aránya ennél nagyobb is lehet persze, de nemcsak az üvegfelület növelésével tudja növelni a szobába bejutó természetes fény mennyiségét, hanem a tető nagyobb hajlásszögével és a tetőablak magasabban történő beépítésével is. Ennek a három tényezőnek az együtteseként tudja meghatározni a kiválasztásra és beépítésre kerülő tetőablak méretét.

A tetőablak hőszigetelését az üvegezés típusa határozza meg

Velux GLL tetőtéri ablakok

Velux GLL tetőtéri ablakok beépítésével több természetes fény jut otthonába

A háromrétegű üvegezés jobban szigetel, mint a kétrétegű. Ez könnyen belátható. A háromrétegű üvegezéssel ellátott tetőablakok akár 15%-kal is jobb hőszigetelést biztosítanak a kétrétegű üvegezéssel szemben. Érdemes meggondolni, hogy az ablak magasabb árát érdemes-e befektetni az évtizedeken keresztüli alacsonyabb fűtésszámláért. Az energiaárak alakulását szem előtt tartva nemigen lehet kérdés a válasz.

Az üvegezés megválasztása mellett azonban érdemes külső árnyékolóval is ellátni a tetőablakot, mert a nyári kánikulában, enélkül több fokkal is magasabb hőmérsékletűre melegszik fel a szoba a tűző napon. A tetőablak redőnye vagy a külső hővédő és fényvédő roló azonban a tűző napsugarak melegségének jelentős részét a szobán kívül fogják tartani.

A belső árnyékoló is hozzá tud tenni valamennyit a tikkasztó hőség elleni védekezéshez, de természetesen a külső árnyékolásnak nagyobb szerepe van a szoba kellemesebb hőmérsékletének biztosításában.

Egy árnyékot adó fa is sokat tud segíteni a nyári kellemesebb hőmérséklet biztosításában. A fa nyáron hűs árnyékot ad, télen viszont nincsenek a fán levelek, ezért a napsugarakat beengedik. A fenyőfa ebből a szempontból nem a legszerencsésebb választás, mert télen sem hullatják lombjukat, és így télen is akadályozzák a napfény bejutását a szobába.

Ha nagy forgalmú út mellett lakik, akkor érdemes a tetőtéri ablakot fokozott hangszigeteléssel, és zajszűrő üvegezéssel választani. UV-sugárzás elleni védelemmel is el vannak látva ezek az ablakok.

Érdemes a szarufaköznek megfelelő szélességű tetőtéri ablakot választani

hogyan válasszon tetőablakot

Hogyan válasszon tetőtéri ablakot tetőtéri szobájára? Kattintson a képre választást megkönnyítő kérdőívéért!

Ez azért előnyös, mert a szarufákhoz felfogatott tetőtéri ablakok stabilabban állnak a lécezéshez felfogatott ablakokkal szemben.

Kiválasztotta már tetőtéri szobája tetőablakát? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válassza ki tetőtéri ablakát kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog az Önnek legjobb tetőablak kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük