Tetőtéri hőszigetelő rendszer a Bramactól. Miért jó?

Már általános iskolában megtanultuk a fizikaórán, hogy a meleg levegő felfelé áramlik. Érdemes ezt az eszükbe vésni, mert ezt a tudásunkat felnőtt korban, az otthonunk építésekor is használnunk kell. Nem véletlen, hogy a fűtött lakásban felfelé áramló meleg levegő lakásban tartására a tetőteret is szigetelni kell. Milyen lehetőségek vannak erre?

Ha családi háza tetőtere nincs beépítve, akkor télen a lakásban lévő meleg levegő falakon belül tartásához a homlokzati falakon kívül elég a födémet szigetelni. Ezt a szigetelést elhelyezheti a födém mennyezet felőli belső oldalán is.

Ennél gyakoribb megoldás azonban a födém padlástér felőli szigetelése. Ha használja valamire, például termények tárolására a padlásteret, akkor járható födém szigetelésre van szüksége.

tettőtéri hőszigetelő

Tetőtéri hőszigetelés nem járható padlásnál

Ha viszont nem használja a padlást, és szinte biztos, hogy még csak fel sem fog menni a padlástérbe, akkor elég „csak” a födém szigetelését megoldani a padlástér felől. Ilyenkor elég a szigetelő anyagot rögzíteni a padlástérben a födémen, és nem kell azt járhatóvá tenni. Persze a padlástér vízmentességét biztosítani kell a beépített szigetelőanyag hőszigetelő képességének a megtartásához.

Beépített tetőtérnél azonban egész más a helyzet. Ilyenkor a tetőtérben lévő szobákban is kellemes hőmérsékletet kell biztosítani, és emellett még meg kell oldani a tetőtéri szobák meleg levegőjének lakótérben tartását is. Ehhez pedig szigetelni kell a tetőteret.

Beépített tetőtérnél a tető kialakításakor nemcsak a tetőfedés vízzáróságát és viharállóságát kell biztosítani, hanem meg kell oldani még a hőszigetelést is. Lehetőleg minél jobb hatásfokkal és gazdaságosan. Ez pedig azt jelenti, hogy a jól ismert szarufák közötti hőszigetelést érdemes kiegészíteni még a szarufák alatti vagy pedig a szarufák feletti kiegészítő szigeteléssel. Miért jó ez?

Természetesen azért, mert a kiegészítő szigetelés még tovább javítja a tetőtér szigetelését, és segíti a fűtési költségek csökkentését. Ezt ismerte fel a Bramac, és ezért alkotta meg a Bramac Therm tetőtéri hőszigetelő rendszerét.

A kifejlesztett BramacTherm hőszigetelő rendszer a tetőtérben már meglévő, szarufa közötti hőszigetelését egészíti ki. Vagy pedig a szarufa közötti szigetelés elmaradásával akár önmagában alkalmas a tetőtér szarufa feletti hőhídmentes szigetelésére. Miért van ennek a hőhídmentes szigetelésnek olyan nagy jelentősége?

Leginkább a hőszigetelés gazdaságossága és a fűtési költségek csökkentése érdekében. A szarufák közé beépített hőszigetelő folytonosságát ugyanis rendre megszakítják a 60-90 centiméterekre elhelyezett szarufák. A szarufák helyén egészen más a hőszigetelés, mint a beépített üveggyapot vagy kőzetgyapot szigetelésnél. Ez azért van, mert a fenyőfa hőszigetelése jóval gyengébb az üveggyapotnál és a kőzetgyapotnál is Márpedig ha egy szerkezetben eltérő a hőszigetelés mértéke, akkor ott hőhidak keletkeznek. Ezek pedig rontják a hőszigetelést.

A szarufák közötti hőhidas hőszigetelés kiegészítésére beépített Bramac Therm tetőtéri hőszigetelés két szempontból is kifejezetten javítja a tetőtéri hőszigetelés hatékonyságát.

  • Egyrészt a poliuretánból álló Bramac Therm szigetelőnek sokkal jobb a hőszigetelő képessége, mint akár a kőzetgyapotnak, akár az üveggyapotnak. Ezért mindenképp jelentősen javítja a hőszigetelés mértékét.
  • Másrészt pedig mivel a szarufák felett folytonosan, hőhídmentesen helyezik el, ezért önmagában is sokkal jobban érvényesül a poliuretán sokkal jobb hőszigetelő képessége.

A poliuretán sokkal jobb hőszigetelése és a szarufák feletti hőhídmentes elhelyezése teszi alkalmassá a szigetelést akár az önmagában is hatékony tetőtér szigetelésre. A poliuretán hőszigetelése annyira jó, hogy megfelelő vastagságban, szakszerű beépítéssel akár 80%-kal is képes csökkenteni a hőveszteséget.

Nem véletlen ezért, hogy a hőhidas szerkezetű szarufák közötti hőszigetelés hatékonyságát jelentősen növelő szarufák feletti, hőhídmentes kiegészítő szigetelésként a Bramac a poliuretánt használja. Ugyanis a több anyagból összeépített szerkezeteknél a beépített anyagok hőszigetelési képességének az átlagával kell számolni. Természetesen figyelembe kell venni a hőhidak hatását is.

Mivel azonban a Bramac Therm poliuretán hőszigetelő lemezek megszakítás nélkül, hőhídmentesen kerülnek beépítésre a szarufák felett, ezért a hőhidak hatásával csak a szarufák közötti szigetelésnél kell számolni.

A hőszigetelés hőszigetelő képességének a megőrzése

A kőzetgyapot és az üveggyapot hőszigetelő képessége is jelentősen csökken a nedvesség hatására. Márpedig a lakótér felől jelentős mennyiségű felszálló pára ronthatná a szigetelő anyag hőszigetelő képességét, ezért ennek a megelőzésére a hőszigetelő anyag lakótér felőli oldalán párazáró fólia beépítésével kell megőrizni a beépített szigetelők hőszigetelő képességét.

A poliuretánnak ugyan minimális a vízfelvevő képessége, ezért a Bramac Therm hőszigetelő szigetelő képességét nem veszélyezteti a lakótérből érkező pára, de mégis érdemes beépíteni a párazáró fóliát a poliuretán szigetelés alá is. Ugyanis a lakótérből felfelé haladó pára a lehűlés hatására elérheti a harmatponti hőmérsékletet, és ekkor a párakicsapódás a nedvesség miatt károkat okozhat.

A lakótérben keletkező pára útjának lezárására belső oldali párazáró fóliát kell elhelyezni.

A Bramac Therm hőszigetelő lemezek felrakása

A BramacTherm lemezek a rendszer részeként kapható csavarokkal rögzíthetők.

A szigetelő lemezek megfelelő rögzítése leginkább a szél szívó hatása miatt fontos.

A tetőszerkezet megfelelő vízzáróságának biztosítására a hőszigetelő lemezek tetőfedés felőli oldala megfelelő vízzáró fóliával van ellátva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük