Trükkök, hogy jobban elférjen a lakásban

Gondot okoz Önnek is, hogy a lakása nem túl nagy, vagy nincs meg mindennek és mindenkinek a saját helye, zuga? Nincs ezzel egyedül. Sok ember szembesül azzal egy idő után, hogy gyakorlatilag lehetetlen elég nagy életteret biztosítani. Normális kereteken belül persze.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy rendelkezésre áll annyi szoba, ahányan vannak, plusz egy nappali. Minimum az egyik szoba biztos, hogy nappaliként is funkcionál, hiszen nem életszerű, hogy mindenki a szobájában kuksol egész nap. Ez viszont nem biztos, hogy kényelmes annak, akinek a szobája érintett.

Egy családban többnyire a szülői hálóból lesz nappali, játszószoba, ahol egész nap zajlik az élet. Ez persze azzal jár, hogy a szülők magánszférája gyakorlatilag megszűnik, folyton gyerekjátékokat kell kerülgetniük a szobájukban. Nyilván az ember mindent megtesz a gyerekeiért, de ez akkor is kényelmetlenné válik egy idő után. Szerencsére azonban van a helyzetre megoldás, csak egy kicsit kreatívnak kell lenni hozzá, és át kell alakítani a lakást. Az átalakítással járó kényelmetlenség viszont kifizetődik, mert sokkal jobban elférnek majd.

Válasszon el helyiségeket!

lakás átalakítása

Lakás átalakítása gipszkarton válaszfallal.

Az optimális megoldás, ha van egy olyan nagyméretű helyiség, amit egyszerűen ketté lehet választani, és máris meg van oldva, hogy mindenkinek legyen magánszférája, és legyen egy közös nappali is. Sokan azért ódzkodnak ettől a megoldástól, mert szét kell bombázni hozzá az adott helyiséget, és napokig tartó kényelmetlenséggel jár. Nos, ez nem feltétlenül van így, ugyanis egészen könnyen és gyorsan lehet végezni egy válaszfal húzásával, hála a gipszkartonnak. Gipszkartonnal az átalakítás minimális rumlival jár.

Ami némileg problémásabb, hogy kell majd plusz egy ajtó is valahová, mert ugyebár mindkét helyiségből kell kijárat. De ezt is meg lehet oldani kicsit egyszerűbben: a nappalira nem is muszáj, hogy csukható ajtó kerüljön, hiszen oda senki nem akar bezárkózni. Nagyon stílusos például egy boltíves ajtónyílás, amire vagy nem tesz semmit, és szabad az átjárás, vagy legfeljebb ajtófüggönyt, hogy mégiscsak el legyen választva a közlekedőtől. Mindkettő bevett megoldás, nem lenne furcsa, hogy nincs hagyományos ajtó a nappalin.

Térelválasztó is jó ötlet

Ha nincs akkora méretű az adott helyiség, hogy kettőt lehessen belőle csinálni, még mindig ott a térelválasztás lehetősége. Ez egyébként nagyon stílusos is tud lenni, és egészen különlegessé teheti az adott szobát. Láttam például olyan térelválasztót, ami polcként funkcionált, és könyvekkel volt teli rakva. Ez egy elég hagyományos megoldás, sokan oldják meg így.

De olyat is láttam, hogy a térelválasztó egy hatalmas virágállvány volt, és teli volt pakolva szobanövényekkel. Ez egészen egyedivé tette a szobát. A nappali rész is nagyon jól nézett ki, illetve a háló is. Szintén egy lehetőség, hogy egy paravánnal választja el a hálószobarészt, amire egy szabadon választott fotóból készült tapétát ragaszt. Ez nagyon komoly dekorációs értékkel bír, és teljesen egyénivé tehető.

Ha elég a belmagasság – galéria!

A galéria egy nagyon praktikus és rafinált megoldás: egyetlen helyiségben kettő is elhelyezhető. A gyerekek játékterét, vagy a nappali méretét nem csökkenti a hálószobarész által elfoglalt terület. Mindössze egy lépcső, vagy létra foglal helyet egy sarokban. Mindemellett nem elhanyagolható szempont, hogy a háló így megmaradhat privát szférának. Nem teszik közszemlére az ágyukat. Továbbra is megmarad egy nyugodt, csendes zugnak, ami csak az Önöké.

A galéria rendkívül jó megoldás, mert nem csökken tőle a szoba alapterülete, azonban sajnos nem mindenhol alakítható ki. Ennek az az oka, hogy szükséges hozzá egy bizonyos belmagasság, hogy alatta és fölötte is kényelmesen el lehessen férni, ki lehessen egyenesedni egy magasabb embernek is. Ez a feltétel sajnos nem minden lakás esetében adott, ahol azonban igen, ott mindenképpen érdemes a lakás felújításakor egy galériával megoldani a lakótér növelését. Így mindenki kényelmesen elférhet az otthonában, nem lesznek többé összevonódott helyiségek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük