Uni Plus, a Schiedel legnépszerűbb kéménye

A Schiedel Uni Plus kémény bármilyen nyitott égésterű tüzelőberendezésnél alkalmas az égéskor keletkező füstgáz biztonságos elvezetésére. Gazdaságosan használható fa, szén, gáz és olajtüzelésnél is.

Az Uni Plus kémény univerzálisan használható, bármilyen tüzelési módnál. Biztonságos füstgáz elvezetést tesz lehetővé.

Olyan tüzelőanyagok elégetésekor is nagy biztonsággal használható a füst elvezetésére, ahol nagy mennyiségű vízgőz szabadul fel. A távozó füstgázok nagy vízgőz tartalmánál ez a nedvesség olyan mértékű is lehet, amely a samott béléscső átnedvesedését is okozhatja. Ekkor pedig a kerámia béléscsövet körölvevő szigetelőanyag a nedvesség hatására fokozatosan veszítené el hőszigetelő képességét. Ez azonban nem történik meg.

Schiedel Uni Plus kémény

Biztonságos füstelvezés évtizedeken át az Uni Plus kéménnyel

Az Uni Plus kémény szerkezete ugyanis biztosítja a kerámiacsövet körölvevő szigetelőanyag hőszigetelő képességének a megőrzését. Mégpedig azzal, hogy a szigetelőanyagot a kerámiacső oldaláról ért nedvesség ellensúlyozására a másik oldalon, vagyis kívülről a szigetelőanyag és a tégla köpenyburkolat között egy levegőréteg veszi körül. Ez a levegő biztosítja a szigetelő szükséges szellőzését, és megakadályozza az átnedvesedését.

A levegőréteg biztosította szellőzéssel azt éri el ez a szerkezet, hogy a füstgázban távozó nedvesség szigetelőanyagot károsító nedvesítő hatása sosem kerül túlsúlyba. Azért, mert a levegőréteg bármilyen kéménybeli vízgőztartalomnál megfelelő másik oldali szellőzést biztosít a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzéséhez.

Ezért a hátsó szellőzésű szigetelt kerámia béléscsővel bélelt kémény nagy víztartalmú tüzelőanyagok elégetésekor is érzéketlen a nedvességre. Vagyis a kéményben lévő szigetelőanyag a hátsó szellőzés révén megőrzi hőszigetelő képességét.

Az Uni Plus kémény fa, szén, olaj és gáz központi fűtéses kazánoknál és nyitott tűzterű kandallók és tüzelőberendezések kéményeként is nagy biztonsággal használható még nagy víztartalmú füstgázok elvezetésére is hosszú évtizedeken át.

Az Uni Plus hátsó szellőzésű szigetelt kémény konstrukciójában a kémény külső burkolatát alkotó köpenytéglák sarkaiban olyan csatornák vannak kiképezve, amelyeken a levegő folyamatosan áramlik a kéménybe, és a beáramló levegő szárítja a kéménycső oldaláról nedvességet kapó szigetelőt. A légcsatornákban az alulról felfelé áramló levegő a kéményből a leadott hőt és nedvességet magába szívja, és a felfelé áramló levegővel együtt a szabadba távozik.

A nedvesség elvezetése a kémény hátsó szellőzésével a fűtés szüneteltetésekor is működik. Ezzel a kéményben kialakított hátsó szellőzés megakadályozza, hogy a nedvesség megrekedjen a kéményben, és összegyűljön. Ezáltal a füstgázban lévő nedvesség nem tudja károsítani a kéményt.

A füstgőzben lévő nedvességgel szembeni védelem olyan mértékű, hogy a Schiedel Uni Plus kéményekre is 3×30 év garanciát vállal a gyártó.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nedvességre érzéketlenségi garancia mellett még a maró savakkal szembeni sav és korrózióállósági és a kiégésbiztonsági garanciát is bátran bevállalja a Schiedel a kéményeire. Ennél meggyőzőbb érv pedig nemigen szükséges a kémények magas vízgőz tartalmú üzemeltetésekor is biztosított több évtizedes, hosszú kémény élettartamra.
A kémény végén lévő torkolati kúp a kialakításával biztosítja a kémény még jobb huzatát, és ezzel a füstgázok még biztonságosabb kivezetését a szabadba.

Az Uni Plus kéményre van Önnek is szüksége?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük