Utólagos hőszigetelést tervez Ön is?

Ha családi háza utólagos hőszigetelését tervezi, akkor hazánk energiagazdálkodásának a javításába is besegít majd. Bár gondolom, hogy nem ez az elsődleges célja családi háza felújításakor?

Az utólagos hőszigetelés kérdése több mint kétmillió családi házban újra és újra elővett beszédtéma lehet már évek óta. Különösen a borsos fűtésszámlák megpillantásakor és kifizetésekor érzünk nehezen visszafogható késztetést a felújítás elkezdésére. Önök is tervezik házuk szigetelését?

Magyarországon energiafelhasználásunk negyedét fordítjuk az épületek fűtésére. Ez a fejlett energiagazdálkodással rendelkező országokhoz képest kiugróan magas arány. Ha belegondol abba, hogy 2021-től az Európai Unióban már minden új épületet közel nulla energiafelhasználással kell megépíteni, akkor látható az 1990 előtt hazánkban épült családi házak energiafelhasználása és a 2021-től érvényes szabványok közötti döbbenetes különbség.

Hazánkban a 2,8 millió családi házból ma még több mint 2,1 millió nem hőszigetelt. Talán az Önök otthona is hőszigeteletlen még?

Érdemes eljátszani azzal a gondolattal, hogy ha ennek a több mint kétmillió családi háznak az utólagos szigetelésével, 50%-kal csökkenteni tudnánk a fűtésre elégetett gázt, akkor ez milyen mértékű megtakarítást jelentene a Magyarországnak benyújtott kőolaj és gázszámlában?

Az ipari termelésben és a közlekedésben felhasznált energia mennyiségét a családi házak utólagos hőszigetelése nem érintené, azonban az otthonaink fűtésére fordított gázfelhasználás felére csökkenése az országos energiafelhasználás nagyjából 10%-kal való csökkenését jelenthetné. Gondolja csak el, hogy milyen mértékű megtakarítást jelentene ez?

A makrogazdasági összefüggéseken túl is érdemes hozzákezdeni a felújításhoz

  • utólagos hőszigetelés Knauf kőzetgyapottal

    Utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal. Kőzetgyapottal fog szigetelni Ön is?

    A gáz ára már így is igen magas, és a gázár további emelkedésével lehet számolni. Ez az utólagos hőszigetelés megtérülési idejének a rövidülését eredményezi.

  • Nemcsak a magas gázárak, hanem az egyre szigorodó hőtechnikai előírások is megkövetelik az energetikai korszerűsítést.
  • A családi házak utólagos szigetelése nemcsak az üzemeltetési költségeket csökkenti drasztikusan, hanem az épület értékét is jelentősen növeli. Biztos Ön is tudja, hogy ma már energetikai tanúsítvány nélkül nem tudná eladni vagy elcserélni családi házát. Ha pedig így van, akkor hőszigeteletlen családi háza után senki sem fog annyira kapkodni majd egy esetleges eladáskor vagy cserénél.

Mi lehet a falak utólagos szigetelésének anyaga?

Annyi gyártó kínálja ma már termékeit a piacon, hogy nem könnyű választani közülük. A tapasztalatok szerint sokan az árak alapján döntenek. Közülük azonban sokan a felújítás után csalódva tapasztalják, hogy nem érték el azt a tervezett megtakarítást, amit pedig a felújítástól reméltek.

Mások igyekeznek a szigetelőanyagok hőszigeteléssel kapcsolatos adatai és hőszigetelő képessége alapján választani. Nekik jóval nagyobb az esélyük arra, hogy a felújítás után elérik a megtakarítással kapcsolatos céljaikat.

Ha pedig a megtakarítással kapcsolatos céljaik eléréséhez még szakember segítségét is igénybe veszik, akkor pedig még nagy valószínűséggel biztosak is lehetnek a sikerben. Persze ekkor sem garantált az eredmény, mert a gondosan megtervezett felújítás kivitelezésébe is becsúszhatnak hibák, azonban a siker esélye nagyságrendekkel nagyobb. Lássuk tehát, melyek lehetnek a legkeresettebb szigetelő anyagok.

A homlokzatok utólagos szigetelésének két legnépszerűbb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A homlokzatok szigetelésénél a legtöbben a polisztirol lemezeket választják, mert ezek olcsóbbak a kőzetgyapotnál.

  • A homlokzati polisztirol lemezeknek is két fajtája van. Hagyományos, fehér színű EPS lemezek jól ismert és megbízható minőséget jelentenek. Azonban ha az expandált polisztirolt grafitos adalékanyaggal látják el a gyártáskor, akkor kb. 20%-kal jobb hőszigetelő képességű, szürke színű táblákat kapnak, amelyekből vékonyabb is elég ugyanolyan mértékű hőszigetelés eléréséhez. Ha jelentős mértékű fűtési költség megtakarításban gondolkodik, akkor érdemes a grafitos polisztirol lemezeket választania, mert 15-20 centiméter feletti vastagságban már gyakrabban előfordulhatnak hibák a kivitelezésben, és a grafitos lapok jobb hőszigetelő képességével is nyerhet néhány centimétert.
  • A kőzetgyapot szigetelés drágább a polisztirolnál, azonban a kőzetgyapot jobb páraáteresztő képességgel rendelkezik, és ezért kisebb a páralecsapódás és a penészedés veszélye a kőzetgyapottal szigetelt házaknál. Emellett a hangszigetelő képessége is jobb a kőzetgyapotnak. A jobb hangszigetelő képesség hasznos tulajdonsága lehet a homlokzati szigetelésnek pl. forgalmas utak mellett lévő családi házak utólagos szigetelésekor.

A kőzetgyapotot vagy inkább a polisztirol választja otthona utólagos szigeteléséhez?

Vagy van még néhány kérdése, mielőtt döntene?

  • Munkatársaink munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon válaszolnak a kérdéseire, és segítenek Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük