Van hőszigetelő keret tetőtéri ablakán?

Ha igazán jó hőszigetelést szeretne tetőtéri ablakánál, akkor hőszigetelő keret beépítésével fogja beépíteni. Miért jó ez Önnek?

A fűtésre használt energia árának állandó emelésével egyre kevésbé fordul elő, hogy az új építésű házakból megpróbálják kispórolni a hőszigetelést. Néha-néha azonban még ma is előfordul, hogy a nem várt többletkiadások fedezésére máshonnan csoportosítják át a pénzt a ház építésekor. Ez bizony azt jelenti, hogy előre nem látott, váratlan kiadásoknál nem elhalasztják az építkezést addig, amíg nem talál a család plusz forrást az építkezés folytatására, hanem inkább megpróbálnak innen-onnan lecsippenteni egy kicsit a váratlan kiadások fedezésére.

Mi eshet áldozatul ezeknek a lecsippentéseknek?

  • Előfordulhat az, hogy a tetőfedéshez nem vásárolják meg az összes szükséges kiegészítőt. Természetesen a tetőcserepekre hiánytalanul szükség van, de arra már nem feltétlenül, hogy minden egyes kiegészítő tartozékot maradéktalanul beépítsenek a tetőbe.
  • Lehetséges az is, hogy 1-2 centiméterrel vékonyabb szigetelést fognak beépíteni a padló vagy a födém szigetelésére. Akár még az is előfordulhat, hogy a tetőtér szarufák közötti szigetelésénél is megspórolnak néhány centit. Vagy ha a szarufák közötti szigetelés vastagságához nem is nyúlnak, akkor elmaradhat a szarufák alatti vagy pedig a szarufák feletti kiegészítő szigetelés. Ez bizony nem jó választás, mert a meleg levegő felfelé száll, és a tetőn keresztül távozik a fűtésre fordított energia körülbelül negyede. Az ilyen takarékoskodó döntéseknél azt már nem mindig gondolják végig, hogy az így megtakarított pénzek sokszorosát fogják majd az elkövetkező évek sőt évtizedek alatt kifizetni a havonta újra és újra fizetendő fűtésszámlákban.
  • További rövid távú költségcsökkentési lehetőség lehet az is, ha nem háromrétegű, hanem csak kétrétegű üveget tartalmazó tetőablakot építenek be a tetőtérbe.

Nem biztos azonban, hogy a házat építő tulajdonos húzza szorosabbra a nadrágszíjat az építkezéskor. Előfordulhat az is, hogy a kivitelező gondolja úgy az építkezés közben, hogy megtakarít egy keveset az építkezés költségeiből, és valamit nem a kellő vastagságban, nem a kellő minőségben vagy pedig nem a szükséges összes tartozékkal együtt építi be a házba.

Egy-egy szükséges tartozék beépítésének az elmaradása vagy kispórolása esetén hiába szakszerű egyébként a beépítés, akkor is elmarad a fűtési energia kívánt mértékű megtakarítása.

A tetőtéri ablakok beépítésekor is előfordulhatnak olyan hiányosságok, amelyek sok utólagos felesleges bosszúságot tudnak okozni.

A tetőablakoknál nemcsak az ablaküvegen keresztül, és nemcsak az ablakszárnyak záródásánál, hanem az ablaktokok tetőtérbe illesztésénél is lehetnek olyan hiányosságok, amelyek a rossz szigetelés miatt megnövelik később a fűtés költségét. Például ilyen bosszantó hiba lehet az, amikor nem megfelelően építik be a hőszigetelő anyagot az ablaktok körül. Ugyanilyen rossz az is, amikor hiányzik a hőszigetelés. Mindkettő hőhidat okoz az ablak körül. A hiányos vagy rossz szigetelés miatt a hideg belső burkolaton nemcsak rosszabb lesz a szigetelés, hanem még a pára is lecsapódhat, ami előbb-utóbb penészedést okozhat.

Ha tehát bármilyen kivitelezési hiba miatt a tető szerkezete és a tetőablak találkozásánál nem tökéletes a szigetelés, akkor ez még a legjobb minőségű és hőszigetelő képességű tetőablak energiahatékonyságát is jelentősen ronthatja.

Ilyenkor nemcsak a lakás melegének bosszantó szökése a gond, hanem a rossz kivitelezéssel együtt járó lecsapódó pára miatt a szigetelőanyag és a tetőtéri ablak is nedvesedhet, penészedhet. Ez pedig tönkreteheti az épületszerkezetet a tetőablak csatlakozásánál.

Persze ennek a kivitelezési hibának az elkerülésére is van jó megoldás, ami még kiküszöböli az esetleges kivitelezési hibákat is.

A tetőtéri ablak köré beépíthető hőszigetelő keret kitölti a tetőablak és a tetőszerkezet találkozásánál kialakult rést, és ezzel megelőzi a hőhidak kialakulását. Természetesen a gondos munkára a hőszigetelő keret beépítésekor is szükség van, mert a hőszigetelő keret körüli hőszigetelést továbbra is szakszerűen, és hézagmentesen kell kialakítani.

Velux hőszigetelő keret

Velux hőszigetelő keret beépítésével az ablaktok környezetében a fal több fokkal is melegebb lesz

A Velux hőszigetelő keretének beépítésével az ablaktok környezetében a belső falfelület több fokkal melegebb lesz, és ezzel nem alakulhat ki az a hőmérséklet különbség a fal és a szoba belső hőmérséklete között, ami már a pára lecsapódásához vezethetne a hideg felületen.

A sokkal egészségesebb és penészmentes belső klíma mellett a hőveszteség is jelentősen csökken a keret beépítésével. Körülbelül 10%-kal kisebb a hőveszteség ilyenkor.

A hőszigetelő keret beépítéséhez azonban helyre is szükség van a tetőablak körül. Ezért gondoljon arra is, hogy a beépítés csak akkor lehetséges, ha legalább két centiméter hely van mindkét oldalon az ablak tokja és a szarufa között.

bramac tetőfólia

Tetőfólia kiválasztásakor figyeljen a megfelelő választásra

A hőszigetelő kerethez tartozik még a páraáteresztő alátétfólia is, ami a lakásban keletkezett párát kiengedi, viszont kívülről nem engedi be a tetőtérbe a nedvességet. Miért jó ez Önnek?

Az alátétfólia megakadályozza, hogy nedvesség jusson be, és ezzel rontsa a hőszigetelő anyag szigetelő képességét, és a tetőablak sem károsodhat a nedvességtől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük