5+1 dolog, amire mindenképpen figyeljen oda, ha építkezik!

Amikor belevág egy ház építésébe, talán te is tudja, hogy hatalmas dologra vállalkozik. Az azonban többnyire csak menet közben derül ki, hogy mennyire hatalmas.

Miért is olyan nagy dolog egy családi ház építése?

  • építkezéskor mire figyeljen oda

    Mi mindenre kell odafigyelnie, ha építkezik?

    Minden apróságról döntést kell hozni, és mindezt úgy, hogy persze fogalma sincs az építőiparról.

  • Nem tudja, melyik építőanyag jó, melyik kevésbé.
  • Az sem látszik előre, hogy milyen megoldások lennének az Önnek legpraktikusabbak.

Tulajdonképpen a kivitelezőre van utalva, aki vagy korrekt, vagy nem. Az építőiparban dolgozó kivitelezők némelyikének hozzáállásáról és munkamoráljáról legendák keringenek. Ha nem ismeri korábbról a kivitelezőt, akkor igencsak bizonytalan a választás. Könnyen előfordulhat, hogy a végén egy újabb keserű tapasztalattal lesz gazdagabb.

Ha szeretne biztos lenni abban, hogy a leginkább költséghatékony megoldásokkal készül a házuk, amelyek azért olyan jó minőségűek is, hogy a későbbiekben sem jelentenek majd ráfizetést, akkor jól teszi, ha egy kicsit kiműveli magát építészetből. Ha tájékozódik a lehetőségeiről, és tisztában van az egyéb választási lehetőségekkel is, akkor sokkal kevésbé tudják megvezetni a dörzsölt, vagy magukat annak gondoló szakik. Emellett persze egyéb, gyakorlati szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mire figyeljen, ha építkezik?

  1. Férjenek el kényelmesen a házban. Most talán azt gondolja, hogy ez alapvető, de meglepően sokan követik el azt a hibát, hogy túl kicsi házat építenek. Nem is gondolná, hogy milyen sokan. Főleg akkor igaz ez, ha még nem végleges a család létszáma, és a szülők még nem biztosak benne, hány gyereket szeretnének. Ha végül több lesz, mint ahányra a házat tervezték, akkor nem jut mindenkinek külön szoba. Jó biztonsági megoldás az ilyen helyzetekre, ha egy-két szobát akkorára terveznek, hogy szükség esetén például ketté lehessen választani. Ezekkel a nagyobb szobákkal már nem lesz gond egy újabb gyerek elhelyezése.
  2. Mekkora hely kell az egyes tevékenységekhez? Van, aki remekül elvan egy főzőfülkében, mert ritkán főz, és akkor is csak gyorsan elkészíthető, egyszerű ételeket. Más azonban minden héten ötfogásos családi ebédet rittyent, és összecsődíti a famíliát is. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi típusnak egy jó nagy konyhára lesz szüksége. Ön melyik csoportba tartozik? Nagy vendégségek szoktak lenni Önöknél? Vagy nem kell majd sok vendégre számítani egy-egy alkalommal? Az egyes helyiségek méretének megálmodásakor az ilyen szempontokat is vegyék figyelembe!
  3. Ha most többet szán rá, akkor később spórolhat! Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy energiatakarékos épületeket húzzon fel. Ez a családi házakra is igaz. Sokan azért ódzkodnak ettől, mert az építkezéskor többletkiadásokkal jár a dolog. Ez bizony igaz, viszont később nagyon sokat lehet spórolni, mivel kevesebb energiát fog használni a ház fűtésére, üzemeltetésére. Ha például alaposan leszigeteli a házat a lábazattól a tetőtérig, a fűtésszámlája jóval kisebb lesz, mintha ezt nem tette volna meg. Már a tégla kiválasztásánál is érdemes figyelni a hőszigetelő képességre, és vakolatból is létezik olyan, ami hozzátesz a szigeteléshez.
  4. Ne dőljön be a nagyon olcsó ajánlatoknak! Biztos nagyon vonzó a lehetőség, hogy fél áron szerezzen be „alig használt”, „kitűnő állapotú” téglát, vagy éppen tetőcserepet, de eszébe ne jusson élni vele! Gondoljon csak bele! A téglákból épülnek a falak, amelyek tartják a tetőt, a falak és a tetőcserepek védenek az időjárás viszontagságaitól, és biztosítanak fedelet a házra. Vajon tényleg szeretné, ha ezek a szerkezeti anyagok ismeretlen eredetű, ki tudja, mennyit, milyen körülmények között, mire használt darabok legyenek? Egy ilyen vásárral hatalmasat kockáztat. Nem tudhatja, hogy használtan ezek mennyit bírnak még ki. Az azonban biztos, hogy garancia nincs rá semmi.
  5. Ne bízzon mindent a kivitelezőre! Egy dolgot jegyezzen meg: a kivitelező, bármennyire is hozzáértő, nem Önnek akar spórolni, hanem valószínűleg magának. Nem az Önök haszna lesz az első, hanem valószínűleg az övé. Ha nem tájékozódik, és rábízza az anyagok kiválasztását, akkor elég könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy mindenből megveszi a legolcsóbbat, ami többnyire silány minőségű, hogy neki több maradjon a zsebében. Természetesen nem mindegyik kivitelező ilyen, de sajnos sok a negatív példa. A kelleténél sokkal több. Szerezzen előzetes információt, tájékozódjon. Válasza ki Ön az alapanyagokat, és azokhoz ragaszkodjon! Tanácsot persze kérhet a kivitelezőtől, de a kapott javaslatokat vesse össze a saját ismereteivel.

+1. Ne akarja siettetni a folyamatot. Az építkezésnek van egy minimális ideje, amire mindenképp szükség van. Igen, tudjuk, alig várja, hogy beköltözzön a gyönyörű, új házadba. Ez teljesen érthető. Nem érdemes azonban siettetni a munkafolyamatokat, mert rossz vége lehet! A falaknak idő kell, hogy megszáradjanak, miután felépültek, majd a festéknek szintén elég időt kell hagyni a száradásra. Ha sietteti a költözést, és nem várja meg, míg minden összeáll, megköt, megszárad, akkor idővel kellemetlen meglepetések várhatják majd otthon. Ilyen felettébb kellemetlen meglepetés lehet például a kiirthatatlan penész, és ez még csak egy lehetőség a sok közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük