7 szempont kandalló építéséhez

Egy kandalló a szoba melege mellett a vidáman lobogó természetes tűz látványát is elhozza nappalijába. Mire figyeljen oda a kandalló építés során?

Hova kerül a kandalló?

kandalló építés

Kandalló a nappaliban

A kandalló helye a nappali kiemelt, központi helyén van. A vidáman lobogó tűz lángja akkor érvényesül, ha jól látszik a nappali minden pontjáról, ezért lehetőleg a nappali közepe felé nézzen. Legjobban úgy érvényesül a nappali fő helyére állított kandalló, ha elé kerül a meghitt és baráti beszélgetések helye, az ülőgarnitúra a fotelekkel.

A kandalló építésre persze érdemes már a ház megtervezésekor gondolni, mert a kandallóhoz kéményre is szükség van, ezért a nappali központi helyének ott kell lenni, ahol a kéményt is fel lehet húzni a kandallóhoz.

Ha a dolgozószobájába fog építeni egy kandallót, akkor ott is ezeket a szempontokat tartsa szem előtt a kandalló elhelyezésekor.

Legyen elég hely a kandalló tűzterének

Ez így természetesnek tűnik, de sokszor bizony gondot jelent a kandalló helyének kijelölésekor. A kémény építéssel kapcsolatos előírások ugyanis előírják azt, hogy a kémény alá nem lehet a tűzteret építeni. A korom nem hullhat vissza közvetlenül a tűztérbe, ezért szükség van a kéményben a koromzsák és a tisztítóajtó kialakítására.

Akkor is célszerű a kandallót a kémény mellé helyezni, ha a kémény a falban húzódik. Ha viszont kiáll a falból, akkor pedig még a hellyel való takarékosság is indokolja a kandalló kémény melletti elhelyezkedését.

Milyen keresztmetszetű legyen a kémény?

Milyen kandallója van? A kémény szükséges méretét a kandalló határozza meg. Általánosan használatos, normál kandallókhoz: 20×20 cm-es vagy 25×25 cm-es kéményre van szükség. Csak nagy nyílású, nyitott kandalló igényel ennél nagyobb átmérőjű kémény. Ezekhez a kéményekhez azonban már az égést biztosító levegő bevezetését is biztosítani kell.

Milyen kémény szükséges a kandallóhoz?

Többféle kémény megfelelő lehet. A fatüzeléses kandallónál a kéménytéglából kirakott, hagyományos falazott kémény is tökéletesen megfelel. Ehhez elég habarccsal belül kikenni a kéményt, mert a fatüzelésnél nem keletkeznek káros savak, amelyek marnák a kémény belsejét. Korom keletkezik a fatüzelésnél, de nem jelentős mennyiségben.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz

Természetesen az elemes kémények is megfelelőek, mégpedig a samoth csővel bélelt, hőszigetelt kémények. Ezeknek a kéményeknek több típusát is használhatja a kandalló biztonságos füstelvezetéséhez. Válassza ki a megfelelő méretet a Leier kandallófűtéshez használható elemes kéményei közül.

Kandalló többféle lehet. Milyen kandallót tervez?

fatüzeléses kandalló

Fatüzeléses kandalló adja a nappali kellemes melegét

A legelterjedtebbek a fatüzeléses, hagyományos kandallók.

Vannak azonban gáztüzelésesek is szép számmal. Ezek a gázkandallók elsősorban vezetékes gázzal működnek, de PB gázpalackról működtethetők is vannak közöttük.

Vannak emellett még az elektromos árammal működő kandallók is.

Az elektromos kandallók lehetnek hőtermelők és olyanok is, amelyek csak a lobogó tűz látványát imitálják melegítés nélkül. Ez azért így már elég illúziót romboló pótszer lehet. A beépítésük viszont viszonylag egyszerű. „Csak” az elektromos tüzeléshez szükséges áramellátást kell biztosítani.

A gáztüzeléses kandallók beépítésekor már több feladat van. A jogszabályok szerint nálunk csak zárt égéstérben működő, betétes gázkandalló építhető. A gáztüzelésű kandalló lehet olyan, amelyik a belső levegőből nyeri az égéshez szükséges oxigént. Viszont olyanok is vannak, amelyek kívülről, a szabadból kapják az égéshez szükséges levegőt. A kémény bekötéséhez a gázszolgáltató és a kéménysepréssel foglalkozó szolgáltató engedélyére is szükség van.

Milyen lehet a fatüzeléses kandalló?

Nagyon szép és jól mutat a pattogó tűz látványát tökéletesen megmutató nyitott égésterű kandalló, amely lehet előre gyártott és a helyszínen megépített is. Ezeknek a nyitott tűzterű kandallóknak a fűtése nagy odafigyelést igényel, és rendszeresen tisztítani is kell a kandallót. Azonban még rendszeres tisztítással is nehézkes a működtetése, ráadásul nem hagyható felügyelet nélkül, és az égés hatékonysága is gyenge. A nyitott tűzterű kandallót nem célszerű elsődleges tüzelési módként választani. Alkalmankénti begyújtáskor viszont igen szép látványt nyújt a nappali an, és jó hangulatot teremt a vidáman lobogó és pattogó tűz látványa.

Lehetnek zárt tűzterű, fatüzeléses kandallók is, amelyek szintén többfélék lehetnek.

  • Nyitottan és zártan egyaránt használható, nyitható vagy feltolható ajtajú kandallók.
  • Zárt tűzterű, csak zártan működtethető kandalló. Ezek a kandallók nyitható, légmentesen záródó ajtókkal vannak ellátva.

A zárt tűzterű kandallók a nyitott kandallók hátrányos tulajdonságait jól megoldják, és a tüzelés jóval gazdaságosabb velük. Amíg nyitott tűztérnél a tüzelés hatásfoka általában 10-15%-os, addig zárt tüzelésnél a 65-85%-ot is eléri már.

Ezeknél a zárt tűztereknél a tüzet a kandalló üvegén keresztül láthatja, ezért ezek a kandallók nemcsak sokkal jobb hatásfokkal működtethetők, hanem sokkal biztonságosabbak is.

A tűztér formája szerint milyen lehet a kandalló?

  • falra helyezett egyoldalas,
  • sarokban elhelyezett kétoldalas,
  • háromoldalas panorámás,
  • négyoldalas, körben látszó tűztér

A kandalló a burkolat anyaga szerint lehet

Nagyon sokféle lehet a kandalló külső burkolata. Ezt elsősorban a nappali stílusának és pénztárcájának a teherbíró képessége alapján érdemes kiválasztani.

Nagyon szépek a természetes kővel burkolt kandallók. Márvány, gránit, mészkő burkolata is lehet a kandallónak.

  • Téglából is készülhet a kandalló.
  • Vakolt, simított felületű is lehet a kandalló.
  • Fa burkolat is teljesen természetesnek hat.
  • Kovácsoltvas vagy réz burkolatú kandallók is vannak szép számmal.

Mire érdemes figyelni a kandalló építéskor?

Tüzeléskor a kandalló fémből álló része mindig igen magas hőmérsékletre hevül fel, 300-700 °C-ot is eléri a hőmérséklete. Emellett a hőtágulása is jelentős, akár 5-7 mm is lehet. A kandalló burkolatának kialakításakor erre is figyeljen oda.

A kandalló hővédelmére csak a 700 °C-on sem égő ásványgyapot és kőzetgyapot használható.

Milyen kandallót épít nappalijában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük